Öl Deseydin Ölmez miydim?

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öl Deseydin Ölmez Miydim?
Güler Duman stüdyo albümü
Yayımlanma22 Ekim 1997
KaydedilmeAralık 1996 - Haziran 1997 (Stüdyo DM)
TarzTürk halk müziği
Süre60:15
DilTürkçe
ŞirketDuygu Müzik
YönetmenSinan Çelik
YapımcıSinan Çelik
DerleyenFazıl Atuk
Güler Duman kronolojisi
Bu Devran
(1995)
Öl Deseydin Ölmez Miydim?
(1997)
Yolcuyum Bu Dağlarda
(2002)

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on dördüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir . Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

Güler Duman'ın kariyerini büyük derecede etkileyen Öl Deseydin Ölmez miydim? albümü Türk müziğinde çok büyük etki bırakmıştır. "Açma Zülüflerin", "Öl Deseydin Ölmez miydim?", "Tutam Yar Elinden", "Başımda Bir Sevda Döner" ve "Var Gibi" adlı parçaları Güler Duman'la özdeşleşecek kadar büyük beğeni almıştır. Albümde "Oğul-Oğul" adlı bir uzun havada seslendirmiştir. Güler Duman'ın 1990'lı yıllarda çıkardığı son albümüdür.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman'ın 90'lı yılların ortasında yayınladığı Güler Duman '94 (1994) ve Bu Devran (1995) albümleriyle albümleri eleştirel açıdan kayda değer yorumlar almıştı. Ayrıca bu iki albüm 300 binden fazla satarak yılın en çok satan halk müziği albümleri olmuştur.[1][2] Albümlerden yayınladığı "Türkülerle Gömün Beni",[3] "Güle Yel Değdi" ve "Bu Devran" gibi video klipler ana akım medyada büyük ilgi görmüş ve albümlerin satışlarını olumlu derecede etkilemiştir.[4][5] 1995 yılında yayınladığı Bu Devran albümüyle 2. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde Türk Halk Müziği En İyi Kadın sanatçı ödülünü kazanarak yılın en başarılı sanatçıları arasına girmiştir.[6][7] İki yıl art arda yayınladığı albümler sonrasında 1996 yılında birçok radyo ve televizyon programına konuk olmuş ve konser vermiştir. Ayrıca Ekim 1995 tarihinde Almanya, Hannover'de açtığı müzik kursunda birçok sayıda öğrenciye eğitim vermiştir.[8] 1997 yılının ilk aylarında albümün hazırlıklarına başladı. Aralık 1996 tarihinde on dördüncü stüdyo albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. Haziran 1997 tarihine kadar devam eden kayıtlar altı ay sürdü. Sözleri ve müziği Neşet Ertaş'a ait olan ve albümde yer alan "Açma Zülüflerin" ve Rıza Ergin'in yazdığı "Özümü Bağladım" adlı iki parçayı 7 Ocak 1997 tarihinde İbrahim Tatlıses'in sunduğu İbo Show programında ilk kez seslendirdi.[9] 22 Ekim 1997 tarihinde yayınlanan albüm için Güler Duman, on bir parça kaydetti. Albümde çeşitli sanatçılarla çalışmıştı. Albümdeki parçaların bazıları günümüzde hala popülerliğini korumaktadır. Çeşitli sanatçıların eserlerine yer verdiği albümde "Özümü Bağladım", "Dağlara Gidem" ve "Var Gibi" adlı parçaları besteledi.

Albümden hiçbir parçayı video klip yayınlamadı. Albüme adını veren sözleri ve müziği Erkan Yoksuli'ye ait olan "Öl Deseydin Ölmez miydim?" adlı parçayla iyi bir çıkış yakalamıştır. Yayınlandığı hafta halk müziğinde listelere girmeyi başaran albüm ilerleyen dönemde listelerde ilk üçe kadar yükseldi.[10] Albümün satışları yükselirken bir yandan da televizyon programlarında ve konserlerde albümde yer alan parçaları seslendirerek albümün tanıtımını yaptı. Video klip yayınlamadığı albümden "Açma Zülüflerin", "Öl Deseydin Ölmez miydim?", "Zamanıyım Ben", "Tutam Yar Elinden", "Başımda Bir Sevda Döner" ve "Var Gibi" adlı parçalar ön plana çıkarak olumlu tepkiler aldı. 2012 yılında kariyerinin 30. yılına özel olarak yayınladığı Yüreğimden Yüreğinize albümünde "Açma Zülüflerin", "Başımda Bir Sevda Döner" ve "Öl Deseydin Ölmez miydim?" adlı parçaları tekrar yorumlamış ve Zerrin Özer, Kubat, Mustafa Özarslan sanatçılarla birlikte düet yapmıştır.[11]

Müzik ve kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman on dördüncü albümünü, 1987 yılından itibaren birlikte çalıştığı Duygu Müzik etiketiyle yayınladı. Kalabalık bir ekiple birlikte çalıştığı albümün kayıtlarına Aralık 1996 tarihinde başladı. Yaklaşık altı ay kadar süren albümün kayıtları Erkan Akpınar tarafından yapıldı. Kayıtlar Stüdyo DM'de gerçekleşti. 11 parça kaydedilen albümde birçok sanatçının eserine yer verildi. Albümün yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik yaptı. Ayrıca kavalda da yer aldı. Süpervizörlüğünü Gökhan Çelik'in üstlendiği albümün mixlerini Fazıl Atuk yaptı. Bağlama ve curada önceki albümlerinde de birlikte çalıştığı Çetin Akdeniz yer aldı. Albümde onuncu sırada yer alan "Başımda Bir Sevda Döner" adlı parçanın bağlama kayıtlarını Musa Eroğlu çaldı.[12]

Ritim perküsyonda Cemal Kaplan, gitarda Ahmet Özgül, bas gitarda Cüneyt Sözmen, mey ve zurnada ise Ertan Tekin yer aldı. Albüm fotoğrafları İlyas Akkuyu tarafından çekildi. Düzenlemelerin ve baskının ardından albüm 22 Ekim 1997 tarihinde raflardaki yerini aldı. Güler Duman'ın Duygu Müzik etiketiyle yayınladığı sekizinci albüm olmuştur. Albüm yayınlandıktan sonra promosyon çalışmaları yapılmış ama albümdeki parçalar video klip olarak yayınlanmamıştır. Televizyon ve radyo programlarının yanı sıra konser ve festivallerde sıkça albümde yer alan parçaları seslendiren Güler Duman, listelerde ilk sıralara kadar yükselmiştir.[13]

Sözler ve müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman, 1990'lı yılların ortalarına kadar altı solo albüm yayınladı. 90'lı yılların ortalarında yayınladığı Güler Duman '94 (1994) ve Bu Devran (1995) adlı albümleri yılın en çok satan halk müziği albümleri oldu. Albümlerle birlikte geniş kitlelere hitap etmeye başlayan Güler Duman, Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde konserlerde ve festivallerde sahne aldı. Bu albümlerde Hasret Gültekin, Dertli Divani, Mahzuni Şerif, Sümmani, Âşık Beyhani, Ali Ekber Aydoğan, Bilal Ercan, Pir Sultan Abdal ve Karacaoğlan gibi birçok sanatçının eserlerine yer verdi.[14]

Özellikle on üçüncü ve on dördüncü solo albümlerinde yer alan "Türkülerle Gömün Beni", "Güle Yel Değdi", "Şu Yalan Dünyaya", "Çalı Oldum Gülüm Yok", "Bu Devran", "Bugün Ben Şahımı Gördüm", "Can Efendim" ve "Her An Özlüyorum" gibi parçalar ön plana çıkarak dinleyiciler tarafından olumlu tepkiler almıştır. Albüme adını veren parça sözleri ve müziği Erkan Yoksuli'ye ait olan ve kendisinin de Gizli Kalsın / Öl Deseydin Ölmez miydim (1994) albümünde seslendirdiği "Öl Deseydin Ölmez miydim?" adlı parça olmuştur.[15]

Albümde yer alan ilk parça sözleri ve müziği Neşet Ertaş'a ait olan "Açma Zülüflerin" olmuştur. Neşet Ertaş daha sonra 7 Haziran 1998 tarihinde yayınlanan Mühür Gözlüm albümünde parçayı kendisi de seslendirdi.[16] Albümün üçüncü parçası söz ve müziği Hasan Karakuş'a ait olan "Zamanıyım Ben" adlı parçadır. "Unutma Bizi (Alev Alev)", "Tutam Yar Elinden" ve "Oğul-Oğul" adlı parçaların sözleri ve müziği anonimdir. Sözleri Rıza Ergin'e müziği ise Güler Duman'a ait olan "Özümü Bağladım" albümde beşinci sırada yer aldı. Albümde "Dağlara Gidem" ve "Var Gibi" adlı parçaların sözlerini Gülizar Ergin yazdı, müziğini ise Güler Duman besteledi. Söz ve müziği Yüksel Yıldız'a ait olan "Guley" albümde dokuzuncu sırada yer aldı. Albümün en beğenilen parçalarından birisi olan sözleri Yüksel Yıldız'a, müziği ise Musa Eroğlu'na ait "Başımda Bir Sevda Döner"'e albümün kayıtlarında Musa Eroğlu bağlama çalmıştır. Albümde yer alan parçaların birçoğu Güler Duman ile özdeşleşti. Daha sonraki yıllarda bu parçalar birçok sanatçı tarafından tekrar yorumlandı.[17]

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Açma Zülüflerin"  Neşet ErtaşNeşet Ertaş 4:33
2. "Öl Deseydin Ölmez miydim?"  Erkan YoksuliErkan Yoksuli 4:22
3. "Zamanıyım Ben"  Hasan KarakuşHasan Karakuş 3:56
4. "Unutma Bizi (Alev Alev)"  AnonimAnonim 3:08
5. "Özümü Bağladım"  Rıza ErginGüler Duman 2:48
6. "Dağlara Gidem"  Gülizar ErginGüler Duman 3:32
7. "Tutam Yar Elinden"  AnonimAnonim 5:05
8. "Oğul-Oğul" (Uzun Hava)AnonimAnonim 5:47
9. "Guley"  Yüksel YıldızYüksel Yıldız 5:00
10. "Başımda Bir Sevda Döner"  Ahmet ÇelikMusa Eroğlu 3:02
11. "Var Gibi"  Gülizar ErginGüler Duman 3:52

Katkıda Bulunanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kasetler ve tirajları". Milliyet. 4 Eylül 1995 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  2. ^ "Bu Devran albümü rekora doğru gidiyor". 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 
  3. ^ "Güler Duman - Türkülerle Gömün Beni". Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2020. 
  4. ^ "Güler Duman - Güle Yel Değdi". Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2020. 
  5. ^ "Güler Duman - Bu Devran". Şarkı. Youtube. 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  6. ^ "1995 Kral Müzik Ödülleri". Ödül Töreni. Kral TV, Youtube. 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  7. ^ "Kral Türkiye Müzik Ödülleri - 1995". Kral TV. Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023. 
  8. ^ "Beni türküler yaşatıyor". Milliyet. 20 Nisan 1996 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  9. ^ "İbo Show 1996 28. Bölüm (Konuklar: İbrahim Erkal & Güler Duman & Yudum)". TV Programı. atv, Youtube. 20 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2023. 
  10. ^ "1 Numara". Cumhuriyet. 31 Ocak 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2024. 
  11. ^ "Yüreğimden Yüreğinize Sesime Ses Katanlara Selam Olsun". Albüm. Apple Music. Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2022. 
  12. ^ "Güler Duman - Öl Deseydin Ölmez miydim ? - CD". Albüm. kitantik.com. Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  13. ^ "Lirik sopranodan türküler". Haber. Hürriyet. 24 Şubat 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2023. 
  14. ^ "Güler Duman Discogs". Diskografi. Discogs. Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  15. ^ "Gizli Kalsın / Öl Deseydin Ölmez miydim". Albüm. Spotify. Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  16. ^ "Neşet Ertaş – Mühür Gözlüm". Albüm. Discogs. Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  17. ^ "Öl Deseydin Ölmez Miydim?". Albüm playlist. Discogs. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2023.