Dost Garip

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dost Garip
Güler Duman stüdyo albümü
Yayımlanma24 Ekim 1980
KaydedilmeHaziran 1980 - Ağustos 1980
TarzTürk Halk Müziği
Süre44:15
DilTürkçe
ŞirketÖzlem Plak
YönetmenMustafa Karaçeper
Güler Duman kronolojisi
Dost Garip
(1980)
O Leyli Leyli
(1982)

Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

1970'li yılların sonunda yine halk müziği sanatçısı olan Ruhi Su'nun dostlar korosuna katıldı. Korodaki en küçük isim olmasına rağmen yeteneğiyle Mustafa Budan tarafından keşfedildi. Koroya ziyarete gelen birçok usta halk müziği sanatçıyla tanışma şansı yakaladı. Ayrıca sanatçıların birçoğunu ise canlı dinledi. İlk albümü olmasına rağmen 7-8 ayda 145 bin adet kaset satışı oldu. İlerleyen dönemde okul sonrasında çıktığı küçük mekanlarda sahne almaya başladı. Albümde "Niçin Ağlamayayım", "Dost Garip", "Benim Gibi", "Gezsem De Dünyayı" ve "Dert Bende" gibi parçalar ön plana çıktı. Popülerliğinin artmaya başlaması ile birlikte albümün satışları 1.8 milyon kopyayı aştı ve halk müziğinin en çok satan albümleri arasına girdi. İlk albümüyle yüksek satış rakamlarına ulaşan Güler Duman'ın aynı dönemde korsan albümleri de yayınlanmaya başladı.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman, çocuk yaşlardan itibaren müzikle ilgilenmeye başladı. 4-5 yaşlarında babasının çaldığı eserleri dinlemeye başladı. Aynı yaşlarda bağlama çalmaya başladı. Radyo ve televizyondan dinlediği eserleri ezberlemeye başlayan Güler Duman, 1970'li yılların sonlarında halk müziği sanatçısı Ruhi Su'nun Dostlar Korosu adlı topluluğuna katıldı. Korodaki en küçük kişi olan Duman, burada müzik eğitimi almaya başladı. Aynı zamanda kursa gelen halk müziği sanatçıları ile tanışma fırsatı buldu. Bağlama çalmasının yanı sıra halk müziği eserleri de seslendirmeye başladı. Mustafa Budan koroda halk müziği söylerken sesini keşfetti. Ardından albüm teklifleri almaya başladı. Babası yaşı küçük olduğundan dolayı albüm tekliflerini kabul etmese de annesinin isteği üzerine albüm teklifini kabul etti.[1] Özlem Plak firmasıyla anlaşan Güler Duman, Haziran 1980 tarihinde albümün kayıtları için stüdyoya girdi. İki ay kadar süren albümün kayıtları Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. 1980 yılının yaz ayında kaydedilen albümün müzik yönetmenliğini Mustafa Karaçeper üstlendi.[2] Ayrıca, Karaçeper'in müzik yönetmenliği üstlendiği ilk albüm olmuştur ve albümde yönetmenliğin yanı sıra bağlama kayıtlarında da yer almıştır.

On bir parça kaydedilen albümün ilk eseri sözleri Aşık İrfani'ye ait olan ve müziği anonim olan "Niçin Ağlamayayım" adlı parça olmuştur. Albümde ikinci sırada yer alan ve albüme adını veren "Dost Garip" adlı parçanın söz ve müziği Aşık Emrah'a aittir. Albümde üçüncü sırada yer alan "Benim Gibi" adlı parçanın söz ve müziği İbrahim Engin'e aittir. "Yüce Dağ Başında" adlı eserin sözleri 17. yüzyılda yaşamış olan ve halk şiirinin en önemli isimlerinden birisi olan Karacaoğlan'a aittir. Müziğini ise Musa Eroğlu bestelemiştir. "Hastadır Gönül" adlı parçanın söz ve müziği Kul Mustafa'ya aitken, albümün ön plana çıkan eserlerinden birisi olan "Gezsem De Dünyayı" adlı parçanın söz ve müziği Haşimi Aslıhak'a aittir. "Ne Dedim Gül Yüzlüm" adlı parçanın söz ve müziği Ağa Taştan'a aittir. Albümün sekizinci ve onuncu sırada yer alan "Sen Olmazsan" ve "Dert Bende" söz ve müziği anonimdir. "Ağ Gülü İle Kırmızı Gül" adlı eserin söz ve müziği 16. yüzyıl'da yaşamış Alevi inancının en önemli temsilcilerinden birisi olan Pir Sultan Abdal'a aittir.[3]

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Niçin Ağlamayayım"  Aşık İrfaniAnonim 6:17
2. "Dost Garip"  Aşık EmrahAşık Emrah 4:28
3. "Benim Gibi"  İbrahim Enginİbrahim Engin 3:30
4. "Yüce Dağ Başında"  KaracaoğlanMusa Eroğlu 4:21
5. "Hastadır Gönül"  Kul Mustafaİsmail Özden 4:35
6. "Gezsem De Dünyayı"  Haşimi AslıhakHaşimi Aslıhak 5:43
7. "Ne Dedim Gül Yüzlüm"  Ağa TaştanAğa Taştan 4:32
8. "Sen Olmazsan"  AnonimAnonim 2:32
9. "Ağ Gülü İle Kırmızı Gül"  Pir Sultan AbdalPir Sultan Abdal 5:19
10. "Dert Bende"  AnonimAnonim 4:58

Yayımlanma tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Tarih Format Şirket
Türkiye[4] 24 Ekim 1980 Kaset Özlem Plak
Almanya[5] 16 Ocak 1984 Kaset Türküola
Türkiye[6] 22 Ocak 2003 CD Özlem Plak
Dünya geneli[7] 15 Ekim 2018 Dijital indirme Özlem Plak

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Güler Duman Kimdir?". Kral TV. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2022. 
  2. ^ "Bağlamanın efendisi Mustafa Karaçeper hayatını kaybetti". Haber. yenimuhalefet.com. 15 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  3. ^ "Güler Duman - Dost Garip". Albüm. Discogs. Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  4. ^ "Güler Duman - Dost Garip". eskikasetler.com. Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2023. 
  5. ^ "Güler Duman - Dost Garip" (Almanca). Discogs (Almanya). Discogs. Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  6. ^ "Güler Duman - Dost Garip". Apple Music. Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  7. ^ "Güler Duman - Dost Garip album playlist". Youtube. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.