Misafir Geldim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Misafir Geldim
Güler Duman stüdyo albümü
Yayımlanma23 Mart 1987
KaydedilmeEkim 1986 - Ocak 1987 (Stüdyo PAN)
TarzTürk Halk Müziği
Süre53:34
DilTürkçe
ŞirketDuygu Müzik
Yönetmenİsmail Derker
Sinan Çelik
YapımcıDuygu Müzik Merkezi, Sinan Çelik
Güler Duman kronolojisi
Mevlayı Seversen
(1985)
Misafir Geldim
(1987)
Nazlı Yara Küskünüm
(1987)

Misafir Geldim, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 23 Mart 1987 tarihinde çıkardığı beşinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları 1986 yılının Ekim ayında başlamıştır. Üç ay süren kayıtlar Ocak 1987 tarihinde tamamlanmıştır. Albümde Karacaoğlan, Âşık Dertli, Davut Sulari, Muhlis Akarsu, Mahzuni Şerif, Atakan Çelik ve Kemal Can gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

1980-1985 yılları arasında Özlem Plak etiketiyle dört solo albüm yayınladı. 1986 yılında Diş Hekimliği Fakültesinden ayrıldıktan sonra, Sinan Çelik'in aynı yıl kurduğu Duygu Müzik ile anlaştı. Yılın sonlarında kayıtlarına başladığı albüm için yirmi parça kaydetti. "Misafir Geldim" ve "Sevda" adlı parçaların müziklerini bestelediği albümde kalabalık bir ekiple çalışmıştır. "Misafir Geldim", "Gezdim Dolaştım", "Kalk Gidelim", "Ölüm Arkam Sıra", "Üç Beş Aşık" ve "Sendemi Dost" gibi parçalar albümün ön plana çıkan eserleri oldu. Ayrıca bu albümle birlikte Güler Duman, televizyon programlarına da konuk olmaya başlamıştır.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman, 1980 yılında henüz 13 yaşındayken Özlem Plak'le anlaşarak Dost Garip adlı ilk albümünü yayınladı. Albümün satışları ilk aylarında 300 bin kopyaya dayanarak büyük başarı elde etti. Ardından O Leyli Leyli (1982) albümünü yayınladı.[1][2] Aynı yıl Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile tanınmaya başlandı.[3] Mustafa Karaçeper'in müzik yönetmenliğini yaptığı bu iki albümle büyük başarı sağladı.[4] Ardından aynı firma ile Seher Yeli (1984) ve Mevlayı Seversen (1985) adlı iki albüm daha yayınladı. 1980'li yılların ilk yarısında albümlerinde yer alan "Niçin Ağlamayayım", "Dost Garip", "Gezsem De Dünyayı", "Kime Kin Ettin", "İpek Mendil", "Seher Yeli", "Kirpiğin Kaşına Değdiği Zaman", "Bağışla Sevdiğim Hakkı Seversen" ve "Seni Tatlı Beni Acı Yaratmış" gibi parçalarla ön plana çıktı. 1985 yılında Diş Hekimliği fakültesini kazandı. Altı aylık süreç sonunda anatomi dersinde ilk kadavra inceleme sonucunda okulu bıraktı. 1986 yılında Sinan Çelik'in yeni kurduğu Duygu Müzik adlı şirketle anlaştı. Aynı yılın son aylarında beşinci albümünün kayıtlarına başladı.[5] Ekim 1986 tarihinde beşinci stüdyo albümünün kayıtlarına başladı. Ocak 1987 tarihine kadar devam eden kayıtlar yaklaşık üç ay kadar sürdü. Önceki albümlerine göre daha kalabalık bir ekiple çalıştığı albüm için yirmi parça kaydetti. Albümün yayınlanmasıyla birlikte televizyon programlarına da konuk olmaya başlayan Güler Duman, yurt içi konserlerinin haricinde yurt dışındaki festivallere de katılmaya başladı. Arabesk müzik'in piyasaya hakim olduğu ve birçok halk müziği sanatçısının da arabesk tarzda eserler yorumladığı dönemde halk müziği eserlerini yorumlamaya devam etti. Duygu Müzik etiketiyle yayınladığı ilk albüm olan Misafir Geldim, yayınlandığı dönemde başarılı bir çıkış yakaladı.

Kayıt ve yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman, 1980-1985 yılları arasında Özlem Plak etiketiyle dört solo albüm yayınladı. 1986 yılında Duygu Müzik ile anlaşarak beşinci stüdyo albümünün kayıtlarına başladı. Kalabalık bir ekiple çalıştığı albümün kayıtları yaklaşık üç ay kadar sürdü. Stüdyo PAn'da kaydedilen albümün yönetmenliğini İsmail Derker ve Sinan Çelik üstlendi. Süpervizörlüğünü Güler Duman'ın babası Fevzi Duman üstlendi. İhsan Apça ve Fazıl Atuk'un tonmaisterliğini yaptığı albümde bağlamalarda Ali Osman Erbaşı, Erol Parlak, Güray Hafiftaş, Yusuf Sorgun, Çetin Akdeniz ve İsmail Derker gibi isimler yer aldı. Bendir de Vahit Uç, conga ve defte İskender Küserman, kavalda Sinan Çelik, klavyede Özkan Turgay, neyde Deniz Selman, kemanda Ersin Baykal ve zurnada ise Binali Selman yer almıştır.

Yapımı Duygu Müzik Merkezi'ne ait olan albümde Güler Duman'ın yanı sıra Erkan Sürmen, Metin Karataş, İsmail Özden ve İsmail Derker gibi sanatçılar derlemeler yapmıştır. Yirmi parça kaydedilen albüm yayınlandığında olumlu tepkiler almıştır. Listelere girmeyi başaran albümle birlikte Güler Duman kariyerinde yükselişe geçerek birçok sanatçının da yer aldığı ortak projelere katılmıştır. Albümün fotoğrafları Stüdyo Celal'de çekildi. Grafiklerini ise NORA (Devrim Yaman) yaptı.[6]

Müzik ve sözler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yirmi parçanın yer aldığı albümde yer alan "Misafir Geldim" adlı ilk parçanın sözleri 17. yüzyılın en önemli şairlerinden Karacaoğlan'a aittir. Bu şiirin müziğini ise Güler Duman bestelemiştir. Ayrıca parça albüme adını veren eser oldu. Albümün ikinci parçası 1800'li yılların önemli halk şairlerinden birisi olan Âşık Dertli'nin sözlerini yazdığı "Üç Beş Aşık" adlı parçadır. Parçanın müziğini Yüksel Yıldız bestelemiştir. "Ölirem", "Ölmeden Sevdiğim", "Bu Yarayı", "Yağma Yağmur", "Mezirede Kuyu Var" ve "Bülbül Harın Kalmaya" adlı parçaların söz ve müziği Kemal Can'a aittir. Albümün dördüncü parçası olan "Sevda"'nın sözleri Karacaoğlan'a müziği ise Güler Duman'a aittir. "Alo" adlı parçanın söz ve müziği Davut Sulari'ye aittir. "Gezdim Dolaştım" adlı parçanın söz ve müziği Cemal Avcı'ya, "Hoynar" adlı hareketli parçanın söz ve müziği İsmail Derker'e aittir. "Kalk Gidelim" adlı parça Muhlis Akarsu'ya aittir.

"Sarı Saçlım" adlı albümün dokuzuncu parçasının söz ve müziği Güler Duman'ın babası Fevzi Duman'a aittir. Sözleri ve müziği Mahzuni Şerif'e ait olan ve halk müziğinin klasik parçalarından olan "Çeşmi Siyahım" albümde onuncu sırada yer aldı. Yine albümün hareketli parçalarından olan "Tombul Gelin" adlı eserin söz ve müziği Rıza Aydın'a aittir. "Ölüm Arkam Sıra" adlı parçanın söz ve müziği Ali Atmaca'ya aittir. Albümde on beşinci sırada yer alan ve albümün tek uzun hava tarzında eseri olan "Yüce Dağ Başı" adlı parçanın söz ve müziği anonimdir. Parçanın derlemesini İsmail Özden yapmıştır. Albümün on altıncı parçası "Karanfil Esti"'nin söz ve müziği Atakan Çelik'e aittir. Albümün son ve ön plana çıkan parçalarından birisi olan "Sendemi Dost" adlı eser ise Ziya Özbay'a aittir.[7]

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Misafir Geldim"  KaracaoğlanGüler Duman 3:39
2. "Üç Beş Aşık"  Âşık DertliYüksel Yıldız 3:31
3. "Ölirem"  Kemal CanKemal Can 2:54
4. "Sevda"  KaracaoğlanGüler Duman 3:27
5. "Alo"  Davut SulariDavut Sulari 3:01
6. "Gezdim Dolaştım"  Cemal AvcıCemal Avcı 2:47
7. "Hoynar"  İsmail Derkerİsmail Derker 3:08
8. "Kalk Gidelim"  Muhlis AkarsuMuhlis Akarsu 3:16
9. "Sarı Saçlım"  Fevzi DumanFevzi Duman 2:26
10. "Çeşmi Siyahım"  Mahzuni ŞerifMahzuni Şerif 3:52
11. "Ölmeden Sevdiğim"  Kemal CanKemal Can 2:10
12. "Tombul Gelin"  Rıza AydınRıza Aydın 3:00
13. "Bu Yarayı"  Kemal CanKemal Can 3:07
14. "Ölüm Arkam Sıra"  Ali AtmacaAli Atmaca 2:37
15. "Yüce Dağ Başı" (Uzun Hava)AnonimAnonim 4:26
16. "Karanfil Esti"  Atakan ÇelikAtakan Çelik 1:15
17. "Yağma Yağmur"  Kemal CanKemal Can 1:20
18. "Mezirede Kuyu Var"  Kemal CanKemal Can 1:20
19. "Bülbül Harın Kalmaya"  Kemal CanKemal Can 2:47
20. "Sendemi Dost"  Ziya ÖzbayZiya Özbay 2:51
  • Albümde toplamda yirmi parça yer almaktadır. 2010'lu yıllarda dijital platformlarda yayınlanan versiyonunda "Kalk Gidelim", "Sarı Saçlım", "Bülbül Harın Kalmaya" ve "Sendemi Dost" adlı parçalar yer almadı. "Karanfil Esti", "Yağma Yağmur" ve "Mezirede Kuyu Var" adlı parçalar ise potpori olarak yayınlandı.

Katkıda Bulunanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Güler Duman - Dost Garip". Albüm. Discogs. Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2023. 
  2. ^ "Güler Duman - O Leyli Leyli". Albüm. Discogs. Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  3. ^ "Güler Duman hakkında". Biyografi. Pal FM. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  4. ^ "Güler Duman hakkında". Haber. gundem24.com. 16 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  5. ^ "Güler Duman - Türkü Türkü Türkiyem". TV Programı. Youtube, TRT İnt. 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 
  6. ^ "Güler Duman - Misafir Geldim". Albüm. Discogs. Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  7. ^ "Güler Duman - Misafir Geldim album". Albüm. Imgur. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2023.