Futbol federasyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Futbol federasyonları listesi, uluslararası futbol yönetim organlarının bir listesidir.

Kıtalararası[değiştir | kaynağı değiştir]

  • FIFA – 1904'te kurulan futbolun en üst düzey yönetim organıdır. Şu an için 208 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Futbol kararlarını, kurallarını düzenler ve denetler. Dört yılda bir en önemli futbol turnuvası olan FIFA Dünya Kupası'nı düzenler.
  • NF-Board – 18 daimi ve 14 geçici üyesi bulunan ve 2003 yılında kurulan bir federasyondur. Bazı özel sebeplerle FIFA'ya üye olamayan futbol federasyonlarının kendi aralarında turnuvalar düzenlemesi amacıyla kurulmuştur. Her sene VIVA Dünya Kupası'nı düzenler.

Kıtasal[değiştir | kaynağı değiştir]

FIFA Konfederasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

FIFA üyesi ulusal futbol federasyonları bulunduğu kıtanın konfederasyonuna üye olur. Bu konfederasyonlar FIFA'nın bir alt kademe yönetim organlarıdır ve kıtasal şampiyonalar düzenlerler.

  • AFC – 1954'te kurulmuştur ve 47 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Asya ülkelerini temsil eder. Tüm üye Asya futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Asya Futbol Şampiyonası'nı düzenler.
  • CAF – 1957'de kurulmuştur ve 55 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye Afrika futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Afrika Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • CONCACAF – 1961'de kurulmuştur ve 40 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Tüm Kuzey Amerika, Orta Amerika kıtası ülkelerini ve Karayipler'i temsil eder. Üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CONCACAF Gold Kupası'nı düzenler.
  • OFC – 1966'da kurulmuştur ve 16 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Okyanusya ülkelerini temsil eder. Tüm üye Okyanusya futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı OFC Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • UEFA – 1953'te kurulmuştur ve 53 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Avrupa ülkelerini temsil eder. Tüm üye Avrupa futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenler.

FIFA-dışı Konfederasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İki kıta konfederasyonu NF-Board üyesidir.

  • CSANF – 2007'de kurulmuştur ve 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Güney Amerika'daki FIFA'ya bağlı olmayan ülkeleri temsil eder.
  • NAANF – 2008'de kurulmuştur ve hiçbir futbol federasyonunun üyeliği yoktur. Kuzey Amerika, Orta Amerika, Karayipler ve Kuzey Kutup bölgesindeki FIFA'ya üye olmayan ülkeleri temsil eder.

Kıtalararası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı konfederasyonlar kıtasal değil belli bir bölgeye göre faaliyet gösterir.

  • GFU – 1968'de kurulmuştur ve 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Basra Körfezi'nde bölgesindeki Arap ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Körfez Kupası'nı düzenler.
  • PFC – 1946'da kurulmuştur ve 50 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Tüm Amerika kıtası ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Panamerikan Şampiyonası'nı düzenler.
  • UAFA – 1974'de kurulmuştur ve 22 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Afrika ve Asya'daki Arap ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Arap Uluslar Kupası'nı düzenler.

Bölgesel[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

CAF'a bağlı[değiştir | kaynağı değiştir]
  • CECAFA – 1927'de kurulmuştur ve 11 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Doğu Afrika ve bazı Orta Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CECAFA Kupası'nı düzenler.
  • COSAFA – 1997'de kurulmuştur ve 15 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Güney Afrika ve Güney Afrika kıyılarındaki ada ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı COSAFA Kupası'nı düzenler.
  • WAFU – 1977'de kurulmuştur ve 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Batı Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CSSA Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • UNAF – 2005'te kurulmuştur ve 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Kuzey Afrika ülkelerini temsil eder.
  • UNIFFAC – 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Bazı Orta Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CEMAC Kupası'nı düzenler.
  • UFOA – 7 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Batı Afrika ülkelerini temsil eden bir diğer federasyondur. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CEDEAO Kupası'nı düzenler.

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

AFC'a bağlı[değiştir | kaynağı değiştir]
  • WAFF – 2000'de kurulmuştur ve 9 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Kıtanın batı ucundaki ülkeleri temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Batı Asya Futbol Federasyonu Şampiyonası'nı düzenler.
  • EAFF – 2002'de kurulmuştur ve 11 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Uzakdoğu ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Doğu Asya Kupası'nı düzenler.
  • CESAFA – 13 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Orta Asya ve Güney Asya ülkelerini temsil eder. İki adet alt federasyonu bulunur:
SAFF – 1997'de kurulmuştur ve 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CESAFA'e bağlı Güney Asya ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı SAFF Şampiyonası'nı düzenler.
CAFF – 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CESAFA'e bağlı ORTA Asya ülkelerini temsil eder.
  • AFF – 1984'te kurulmuştur ve 12 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Güneydoğu Asya ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı AFF Futbol Şampiyonası'nı düzenler.

Kuzey Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

CONCACAF'a bağlı[değiştir | kaynağı değiştir]
  • CFU – 30 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Karayipler'deki ülkeleri temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Karayipler Kupası'nı düzenler.
LIFA – 1949'da kurulmuştur ve 11 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CFU'ya bağlı Antiller ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Antiller Turnuvası'nı düzenler.
WIFA – 4 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CFU'ya bağlı Küçük Antiller ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Küçük Antiller Turnuvası'nı düzenler.
  • NAFU – 3 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Kuzey Amerika'daki üç egemen ülkeyi temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Kuzey Amerika Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • UNCAF – 7 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Orta Amerika'daki yedi ülkeyi temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı UNCAF Uluslar Kupası'nı düzenler.

Eski ve geçersizler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • CCCF – 1961'de kurulmuştur ve 37 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Doğrudan FIFA'ya bağlı olan Orta Amerika ve Karayipler ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CCCF Şampiyonası'nı düzenler.
  • CENF – 2007'de kurulmuştur ve 2008'de feshedilmiştir. FIFA'ya bağlı olmayan Avrupa'daki NF-Board ülkelerini temsil etmekte idi. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CENF Kupası'nı düzenlerdi ancak artık düzenlenmemektedir.
  • FIFI – 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. FIFA ile ilişkisi olmayan tüm ülkeleri temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı FIFI Wild Kupası'nı düzenler.
  • IFU – 2009'da kurulmuştur ve 2 ulusal futbol federasyonunun geçici üyeliği bulunur. 2010 yılında feshedilmiştir.
  • NAFC – 1946'da kurulmuştur ve 1961'de feshedilmiştir. FIFA'ya bağlı Kuzey Amerika'daki ülkeleri temsil etmekte idi. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı NAFC Şampiyonası'nı düzenlerdi ancak artık düzenlenmemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]