Fritillaria imperialis

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Fritillaria imperialis
Ağlayan gelin
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Monocots (Bir çenekliler)
Takım: Liliales
Familya: Liliaceae (Zambakgiller)
Alt familya: Lilioideae
Cins: Fritillaria
Tür: F. imperialis
Fritillaria imperialis
L.

Fritillaria imperialis veya Ters lale,[1] genellikle soğuk iklimlerde bulunan bir bitki türü.

Türkiye'de doğal bir şekilde Tunceli, Afşin, Şırnak, Erzurum, Adıyaman ve Hakkâri'de yetişmektedir. Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalar'da yetişir. Çok soğuk havalarda yaprakları donabilir. Ancak bu yapraklar güneşi görmesiyle birlikte yeniden gelişmeye ve büyümeye devam ederler. Türkiye'de ağlayan gelin olarak da adlandırılan bu bitkinin çiçeği değişik renklerde ve lalenin tersine yere doğru bakarlar. Değişik renk seçeneklerinin bulunması bitkiye estetik bir görünüm katar. Yabani formları ise genellikle turuncu veya kırmızı renklerdedir. Yere doğru bakan çiçeklerin üzerinde, bitkinin taç şeklinde yaprakları bulunur. Doğada yetişen türleri, fare ve köstebek gibi hayvanların bulunduğu, toprağı bol havalandırılmış olan yerlerde daha sıklıkla görülür.

Çoğunlukla her dalında altı adet çiçeği bulunmaktadır. Çiçekleri oluşumundan itibaren ters bir şekilde büyüme gösterir. Bitkinin boyu genellikle 60 ila 80 cm. arasında değişiklik göstermektedir. Dayanıklı bir tür olan bitki, çiçeklerinin ters durması nedeniyle ünlenmiştir.[2]

Bakım[değiştir | kaynağı değiştir]

Fritillaria imperialis, çiçeklenmeye başladıktan sonra gübreleme yapılır. Genellikle on ile on beş gün arayla bitkiye sıvı gübre verilebilir. Gübreleme çiçeklerin daha canlı durmasını sağlar. Dikimi sonbahar mevsiminde yapılır. Dikim yapılacak toprağa dikimden yaklaşık olarak 10 gün önce torf ve gübre eklenerek havalandırılmalıdır. Soğan olarak dikilen bu bitki, Şubat ayı sonu veya Mart ayı başında çiçek açar.[3]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fritillaria imperialis (Ters lale, Ağlayan gelin)". agaclar.net. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2012. .(Türkçe)
  2. ^ "Fritillaria imperialis". missouribotanicalgarden.org. 25 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2012. .(İngilizce)
  3. ^ "Ters Lale (Ağlayan Gelin) Fritillaria imperialis". opera.com. Erişim tarihi: 4 Nisan 2012. .(Türkçe)