Francis Crick

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Francis Harry Compton Crick
Francis Harry Compton Crick
Doğum8 Haziran 1916(1916-06-08)
Weston Favell, Northamptonshire, İngiltere
Ölüm28 Temmuz 2004 (88 yaşında)
San Diego, Kaliforniya, ABD
Milliyetİngiliz
Mezun olduğu okul(lar)University College London, Cambridge Üniversitesi
ÖdüllerNobel Ödülü 1962
Kariyeri
DalıMoleküler biyolog, Fizikçi
Çalıştığı kurumlarSalk biyolojik araştırmalar enstitüsü
Doktora
danışmanı
Max Perutz
İmza

Francis Harry Compton Crick (d. 8 Haziran 1916 - ö. 28 Temmuz 2004), İngiliz moleküler biyolog, fizikçi ve nörobilimci. 1953'te James D. Watson ve Maurice Wilkins ile beraber DNA molekülünün yapısını keşfederek 1962 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaşmıştır.

Kariyerinin geri kalan kısmında Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde J.W. Kieckhefer Araştırma Profesörü olarak görev yaparak insan bilinci üzerine çalışmalar yapmıştır.

Aile ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Crick ve Annie Elizebeth Crick'in oğlu Francis Crick Northampton yakınlarında o zamanlar küçük bir İngiliz kasabası olan Weston Favell'de doğmuş ve büyümüştür. Babası ve amcası burada bir bot ve ayakkabı fabrikası işletmekteydi. Crick erken yaşta bilime ilgi göstermeye başlamıştı. Çocukken ailesi tarafından kiliseye götürülmesine rağmen, 12 yaşında annesine artık kiliseye gitmek istemediğini ve dini inançlar yerine bilimsel araştırmaları tercih ettiğini söylemişti.[1]

Northampton Gramer Okulu'nun ardından 14 yaşında burslu olarak Londra'daki Mill Hill Okulu'nu kazandı ve en yakın arkadaşı John Shilston ile beraber matematik, fizik ve kimya dersleri almaya başladı. 21 yaşında University College of London'dan Fizik dalında Bachelor of Science unvanını alarak mezun oldu. Crick daha sonra Caius College'da doktorasını tamamlayarak, Cavendish Laboratuvarı'nda ve Cambridge'deki Medical Research Council Moleküler Biyoloji Laboratuvarında çalışmaya başladı. Caius College, Churchill College ve University College London'dan onursal unvanlar aldı.

Crick doktora tezi için fizikçi Edward Neville da Costa Andrade'nin laboratuvarında, yüksek sıcaklıklarda suyun viskozite'ni ölçmeye çalıştı. Daha sonra bu çalışma için "Akla hayale gelecebilecek en sıkıcı problem" demiştir.[2] II. Dünya Savaşı'nda laboratuvarın çatısından içeri düşen bir bomba bütün deney ekipmanını yok edince Fizik kariyeri yapmaktan vazgeçti.

II. Dünya Savaşı'nın ardından Crick 1947'de o sırada birçok fizikçinin yaptığı gibi biyoloji alanına kaydı. Bu geçiş sırasında yaşadığı güçlükler hakkında "neredeyse yeniden doğmam gerekti" demişti. Crick, döneminde fizik dalında yapılan büyük ilerlemelerin, biyoloji dalında da mümkün olduğunu düşünüyordu.

Honor Bridget Fell yönetiminde, Cambridge'in Strangeways Laboratuvarında neredeyse iki sene boyunca sitoplazma'nın fiziksel özelleri üzerine çalıştı. Daha sonra Cavendish Laboratuvarında Max Perutz ve John Kendrew'e katıldı. O sırada Cavendish Laboratuvarı 1915'te, henüz 25 yaşındayken Nobel Ödülü'ne layık görülen Sir Lawrence Bragg tarafından yönetiliyordu.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Crick, Francis (1990). What Mad Pursuit: a Personal View of Scientific Discovery. Basic Books reprint edition. ss. 145. ISBN 0-465-09138-5.  ??? Crick described himself as agnostic, with a "strong inclination towards atheism".
  2. ^ Page 13 of What Mad Pursuit by Francis Crick.