Formula 1 lastikleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Formula 1 lastikleri bir Formula 1 aracının performansına etki eden unsurlardandır. Formula 1 tarihinde lastikler değişen üretici firmalar ve lastik özellikleri doğrultusunda büyük bir farklılaşma göstermiştir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Formula 1 lastikleri normal taşıt lastiklerinin bir benzeri görüntüsündedir ancak daha kalın ve kısadır. Bununla birlikte son dönem lastiklerin ömürleri kullanılan kauçuğun yapısına bağlı olarak 80,000 km'ye çıkabilmiş, ancak Formula 1 için üretilen lastikler hala bir yarış mesafesini çıkaramamıştır. 2005 yılında yarış içinde lastik değiştirmek yasaklanmış, bundan dolayı lastiklerin yaklaşık 300 km'lik yarış mesafesini alabilmeleri için yapıları sertleştirilmiştir. Tartışmalı 2005 ABD Grand Prix'ten sonraki dönemde, 2006 yılında lastik değiştirmelere tekrar izin verilmiştir.

Lastik tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırmızı şeritli lastik: Yumuşak hamur(yüksek düzeyde mekanik tutuş gerektiren tüm pistlere uygun olmakla birlikte yüksek hız ve tutuş kabiliyetinden ötürü serideki diğer lastiklerden daha kısa ömre sahiptir)

Sarı şeritli lastik: Dengeli(performans ile dayanıklılık arasında çok iyi bir denge yakalarken özellikle performansıyla öne çıkıyor. Adaptasyon kabiliyeti yüksek olan bu lastik, zorlayıcı pistlerde en yumuşak hamur olarak tercih edillirken, daha kolay veya şehir içi pistlerinde en sert hamur olarak kullanılabiliyor. En sık tercih edilen hamurlar arasında yer alıyor.)

Beyaz şeritli lastik: Sert hamur(Genellikle hızlı virajlara, aşındırıcı yüzeylere veya yüksek ortam sıcaklığına sahip olan ve lastiklere en çok enerji yükleyen pistler için tasarlanmıştır. Isınması daha uzun süren bu hamur, maksimum dayanıklılık ve düşük bozulma sunuyor.)

Yeşil şeritli lastik: Yağmur lastiği(yağmur lastikleri arasında çok yönlü olmaları nedeniyle öne çıkıyor. Su birikintilerinin olmadığı ıslak zeminlerde ve kurumakta olan yüzeylerde kullanılabiliyorlar)

Mavi şeritli lastik: Yağmur lastiği(yoğun yağışta en etkin performansı sergiliyor.[1]

2016 Monako Grand Prix'sinde Lewis Hamilton'ın arabasında görüldüğü gibi yağmur lastikleri (tam ıslak)
Bileşim Detayları Yüzey Zemin Koşulları Yol Tutuşu Dayanıklılık
C1 Sert

(Beyaz)

Düz Kuru zemin 5 – En az tutuş 1 – En dayanıklı
C2 Orta

(Sarı)

4 2
C3 Yumuşak

(Kırmızı)

3 3
C4 2 4
C5 1 – En çok tutuş 5 – En az dayanıklı
Intermediate

(Yeşil)

Oluklu Islak zemin

(Hafif Yağış)

Wet

(Mavi)

Islak zemin

(Yoğun yağış)

Kaynak:[2]
2009 sezonunda tekrar kullanılmaya başlanan pürüzsüz F1 lastikleri

Make Cars Green kampanyası[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 Japonya Grand Prix'inde, FIA'nın motorların çevresel etkilerini azaltmayı amaçlayan Make Cars Green kampanyası dahilinde yeşil oluklu lastikler kullanılmıştır. Lastiklerden yumuşak olanlarında, normalde olduğu gibi, iç taraftaki oluklardan biri beyaz renkli olarak üretilmiştir. 2009 sezonunun başlangıcında pürüzsüz yüzeyli lastiklere geri dönülmesiyle birlikte oluklar ortadan kalktığından, yumuşak lastiklerin beyaz olukla ayırt edilebilmesi daha fazla mümkün olmamıştır. Bridgestone bunun yerine daha sonra Japonya'daki kampanyanın devamı olarak, ikincil lastiklerin yan bölümünü yeşil renkli üretmeye başlamıştır.

Üreticiler[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 sezonunun başından 2010 sezonunun bitimine kadar Bridgestone tek lastik üreticisi olmuştur. 2011 sezonuyla birlikte Bridgestone'un bu konumuna İtalyan lastik üreticisi Pirelli yerleşmiştir.

Geçmişteki üreticilerden bazıları:

  1. ^ "F1 lastikleri : detaylı ve teknik veriler | Pirelli". www.pirelli.com. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2022. 
  2. ^ "F1® tires". Pirelli. 6 Mart 2021. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022.