Formula 1 Dünya Şampiyonası puanlama sistemleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Michael Schumacher alınabilecek en fazla puanın 170 olduğu 2002 Şampiyonası'nda 144 puan topladı.
(resim 2004 aracına aittir.)

Formula 1 Dünya Şampiyonası puanlama sistemleri listesi 1950'den beri düzenlenen FIA Dünya Sürücüler Şampiyonası ve 1958'de başlayan Markalar Şampiyonası kazananlarını belirlemek için kullanılan puanlama yöntemlerini gösteren liste. Şampiyonluk her sezon sonunda en çok şampiyona puanı toplayan marka ve sürücüye verilmektedir.

Formula 1'in bazı sezonlarında sürücünün belli sayıda en iyi puanı Dünya Şampiyonası puanı olarak kabul edilmekteydi. Bu durumun şampiyonaya etkisi en çok, dönemin McLaren pilotları Alain Prost ve Ayrton Senna'nın önde götürdüğü 1988'de görüldü. O sezon, Alain Prost 14 yarışı birinci veya ikinci olarak tamamlarken, iki yarışı bitirememiş; Senna 8 yarış, Prost ise 7 yarış kazanmıştı. Bu galibiyet sayılarıyla Senna alacağı 3 ikincilik ile Prost'un diğer sonuçlarına bakmadan şampiyonluğu garantileyebiliyordu. 1991'de tüm sonuçların şampiyona puanlamasına dahil edildiği ve yarış galibine ekstra puan verilmesini öngören yeni bir puanlama sistemi uygulamaya başlandı.

Şu anda uygulanmakta olan puan sistemi ilk olarak 2010 sezonunda kullanıldı. Daha çok marka ve sürücünün düzenli olarak puan kazanmasını ve sıralamalar arasındaki puan farklarının azalmasını sağlayan bu sistem, böylece araçların kararlılık ve dayanıklıklarının alınan sıralamadan daha çok önem kazanmasına yol açtı.

Sürücüler Şampiyonası'nda en etkili şekilde birinci olan pilot 1963 ve 1965'te alınanbilecek 54 puanın (6 galibiyet) tamamını kazanan Jim Clark'tır. Son dönemlerde bakıldığında ise Michael Schumacher'in 2002 sezonunda tüm yarışlarda podyuma çıkarak alınabilecek toplam 170 puanın 144'ünü kazandığı görülür. Markalar Şampiyonası'nda bu alandaki lider 1988'de potansiyel 240 puanın 199'unun toplayan ve en yakın rakibine 134 puan fark atarak şampiyonayı kazanan McLaren'dir. Bunun yanında Ferrari, 2002'de 221 puana ulaşarak diğer tüm takımların toplamı kadar puan toplamıştır.

Puanlama sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezonlar 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. En hızlı
tur
Sürücüler
Şampiyonası'nda
puanlanan
en iyi dereceler
Markalar
Şampiyonası'nda
puanlanan
en iyi dereceler
Notlar
19501953 8 6 4 3 2 1 4 Yapılmadı [1] [2]
1954 8 6 4 3 2 1 5 Yapılmadı [1] [2] [3]
1955 8 6 4 3 2 1 5 Yapılmadı [1] [3] [4]
19561957 8 6 4 3 2 1 5 Yapılmadı [1] [3] [4] [5] [6]
1958 8 6 4 3 2 1 6 Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[3] [6] [7] [8] [9]
1959 8 6 4 3 2 1 5 Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[3] [8] [9]
1960 8 6 4 3 2 1 6 Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
19611962 9 6 4 3 2 1 5 Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[10] [8]
19631965 9 6 4 3 2 1 6 Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
1966 9 6 4 3 2 1 5 Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[6] [8] [11]
1967 9 6 4 3 2 1 9
(İlk 6'dan 5, son 5'ten 4)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[6] [8] [11]
1968 9 6 4 3 2 1 10
(İlk 6'dan 5, son 6'dan 5)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
1969 9 6 4 3 2 1 9
(İlk 6'dan 5, son 5'ten 4)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[6] [8]
1970 9 6 4 3 2 1 11
(İlk 7'den 6, son 6'dan 5)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[6] [8]
1971 9 6 4 3 2 1 9
(İlk 6'dan 5, son 5'ten 4)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
1972 9 6 4 3 2 1 10
(İlk 6'dan 5, son 6'dan 5)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
19731974 9 6 4 3 2 1 13
(İlk 8'den 7, 6 from last 7)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
1975 9 6 4 3 2 1 12
(İlk 7'den 6, son 7'den 6)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8] [12]
1976 9 6 4 3 2 1 14
(İlk 8'den 7, son 8'den 7)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
1977 9 6 4 3 2 1 15
(İlk 9'dan 8, son 8'den 7)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
1978 9 6 4 3 2 1 14
(İlk 8'den 7, son 8'den 7)
Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[8]
1979 9 6 4 3 2 1 8
(İlk 7'den 4, son 8'den 4)
Tamamı [12]
1980 9 6 4 3 2 1 10
(İlk 7'den 5, son 7'den 5)
Tamamı [12]
19811984 9 6 4 3 2 1 Tamamı Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[12] [13]
19851990 9 6 4 3 2 1 11 Tamamı [12] [13]
19912002 10 6 4 3 2 1 Tamamı Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[12]
20032009 10 8 6 5 4 3 2 1 Tamamı Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[12]
2010 25 18 15 12 10 8 6 4 2 1 Tamamı Sürücüler Şampiyonası
ile aynı
[12]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Markalar Şampiyonası 1950'den 1957'e kadar düzenlenmedi.
  2. ^ a b Ortak yarışan pilotlara aldıkları puanlar yarıştıkları tur sayısına baklımadan eşit olarak dağıtılmıştı.
  3. ^ a b c d e En hızlı tur yapan birden fazla pilot olması durumunda puanlar eşit olarak paylaştırılmıştır. (Bunun uç örneklerinden biri 1954 İngiltere Grand Prix'te yaşanmış; aynı en hızlı turu atan 7 sürücüye, 1/7'şer puan verilmiştir.)
  4. ^ a b Bir araçta ortak yarışan pilotlara, pilotlar birden fazla puan alan araçta yarışmış olsa bile (ör. 1955 Arjantin Grand Prix), bir pilot "yetersiz mesafe" sebebiyle puanlama dışı bırakılmadığı sürece (ör. 1957 İngiltere Grand Prix), puanlar eşit olarak paylaştırılmıştır.
  5. ^ Birden fazla araçta yarışan pilotlar sadece en iyi dereceleri için puan aldı. (ör. 1956 Monako Grand Prix)
  6. ^ a b c d e f Aşağıdaki yarışlarda Formula 2 araçları da Formula 1 araçlarıyla birlikte yarışmış ancak bunlara Dünya Şampiyonası kapsamında herhangi bir puan verilmemiştir.
  7. ^ Bir araçta ortak yarışan pilotlara puan verilmemeye başlanmıştır (ör. 1958 İtalya Grand Prix, 1960 Arjantin Grand Prix).
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Markalar Şampiyonası kapsamında sadece en iyi puanı kazanan pilotun puanı (özel yarışçılar dahil) markanın hanesine yazılarak sıralama belirlenmiştir.
  9. ^ a b En hızlı tur puanı markalara değil, sadece pilotlara verilmiştir.
  10. ^ Automobile Year 'ın 1961-1962 yayını, 116. sayfasında belirtilene göre 1961 Markalar şampiyonluğu için 8-6-4-3-2-1 puan sistemi kullanılmıştır.
  11. ^ a b Herhangi bir şekilde sıralamaya alınmayan pilotlar (ör. belli bir yarış mesafesi katetmeyenler), en iyi 6 içinde olsalar bile puan alamamışlardır.
  12. ^ a b c d e f g h Yarışın 3/4'ü tamamlanmadan biten mücadelelerde alınacak puanın yarısı verilmiştir.
  13. ^ a b Resmi olarak bir araçla yarışlara katılıyor görünen takımların ikinci pilotları puan alamamıştır. Bu durum 1984 İtalya Grand Prix'te sırasıyla beşinci ve altıncı olan Jo Gartner (Osella) ile Gerhard Berger (ATS) ve 1987 Avustralya Grand Prix'te beşinci olan Yannick Dalmas'ın (Larrousse) puansız kalmasına yol açmıştır. Bu pilotların alacakları puanlar başka sürücülere dağıtılmamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]