En çok üretilen uçaklar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Üretim adedi 5000'ni geçen uçakların listesi

Üreti adedi 10000'ni aşan modeller[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Üretim sayısı Ülke Notlar Üretim Yılları
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 172 43,000+[1] Birleşik Devletler Sabit Tasarım . Fransada Lisanslı üretim 1956-Günümüze
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Polikarpov Po-2 40,000+ Sovyetler Birliği En çok üretilen Çift kanatlı ucak 1929-1959
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Ilyushin Il-2 36,183 Soviet Union En çok üretilen yer destek uçağı . 1941-1945
Nazi Almanyası Messerschmitt Bf 109 35,000 Nazi Germany En çok üretilen avcı uçagi. İspanyada lisanlı üretildi 1937-1956
Amerika Birleşik Devletleri Piper PA-28 32,778+ United States 1960-Günümüze
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 182 25,000+ United States 1956-Günümüze
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 150 23,954 United States 1959-1977
Birleşik Krallık Supermarine Spitfire 22,351 United Kingdom 1936-1948
Nazi Almanyası Focke-Wulf Fw 190 20,000+ Nazi Germany 1939-1945
Amerika Birleşik Devletleri Piper J-3 Cub 19,073 United States 1938-1947
Amerika Birleşik Devletleri B-24 Liberator 18,482 United States En çok üretilen 4 motorlu ağır bombardıman ucaği 1940-1945
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği/Polonya/Çin Halk Cumhuriyeti Antonov An-2 18,000 Soviet Union, People's Republic of China and Poland 1947-1992
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Mikoyan-Gurevich MiG-15 18,000 Soviet Union En çok üretilen jet avcı ucaği (S-102/103), 727 in Poland as LIM-1/2, ?? in China as JJ-2
Amerika Birleşik Devletleri Beechcraft Bonanza 17,000+ 1947-present
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği/Rusya Mil Mi-8 17,000+ Soviet Union/Russia En çok üretilen helikopter 1961-present
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Yakovlev Yak-9 16,769 Soviet Union 1942-1948
Amerika Birleşik Devletleri P-51 Mustang 15,875 United States 1940-1945
Amerika Birleşik Devletleri P-47 Thunderbolt 15,686 United States 1942-1945
Amerika Birleşik Devletleri T-6 Texan 15,495 United States 1937-1950s
Nazi Almanyası Junkers Ju 88 15,000 Nazi Germany 1939-1945
Birleşik Krallık Hawker Hurricane 14,000 United Kingdom
Amerika Birleşik Devletleri Curtiss P-40 13,738 United States 1939–1944
Amerika Birleşik Devletleri Douglas DC-3 13,140 United States En çok üretilen yolcu ucaği
Amerika Birleşik Devletleri B-17 Flying Fortress 12,731 United States 1936–1945
Amerika Birleşik Devletleri F4U Corsair 12,571 United States 1940-1952
Amerika Birleşik Devletleri F6F Hellcat 12,275 United States 1942-1945
Birleşik Krallık Vickers Wellington 11,461 United Kingdom 1936-1945
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Petlyakov Pe-2 11,427 Soviet Union
Birleşik Krallık Avro Anson 11,029 United Kingdom 1935-1952
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği/Çin Halk Cumhuriyeti Mikoyan-Gurevich MiG-21 11,000+
Japonya A6M Zero 11,000 Japonya 1940-1945
Amerika Birleşik Devletleri UH-1 Iroquois 16,000 United States
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği/Çin Halk Cumhuriyeti Mikoyan-Gurevich MiG-17 10,367 Soviet Union Shenyang J-5 and JJ-5 1951-1986
Amerika Birleşik Devletleri Lockheed P-38 Lightning 10,037 United States 1941-1945

5,000-10,000 uçaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Name Number produced Nation Notes Production Time
Amerika Birleşik Devletleri B-25 Mitchell 9,984 United States
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Lavochkin La-5 9,920 Soviet Union
Amerika Birleşik Devletleri F-86 Sabre/FJ Fury 9,860 United States
Amerika Birleşik Devletleri Grumman TBF Avenger 9,837 United States
Amerika Birleşik Devletleri Bell P-39 Airacobra 9,584 United States
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Polikarpov I-16 9,450 Soviet Union
Amerika Birleşik Devletleri Piper PA-18 9,000 United States
Amerika Birleşik Devletleri Beechcraft Model 18 9,000 United States
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Yakovlev Yak-18 9,000 Soviet Union
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Yakovlev Yak-1 8,720 Soviet Union
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği/Çin Halk Cumhuriyeti Mikoyan-Gurevich MiG-19 8,500 Soviet Union,People's Republic of China, Czechoslovakia
Fransa SPAD S.XIII 8,472 France Most-produced World War I-era aircraft design 1917–1918
Amerika Birleşik Devletleri Bell 206 Jetranger 8,460 United States Also made under licence in Italy
Birleşik Krallık Avro 504 8,340 United Kingdom
Amerika Birleşik Devletleri Piper PA-32 7,842+ United States Enlarged PA-28 1965–present
Fransa Breguet 14 7,800 France 2,300 built after the end of WWI 1917–1928
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 206 7,783 United States
Birleşik Krallık de Havilland Mosquito 7,781 United Kingdom Also built under licence in Australia and Canada
Amerika Birleşik Devletleri F4F Wildcat 7,722 United States
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 120 and 140 7,604 United States
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 152 7,584 United States Also built under licence in France
Amerika Birleşik Devletleri F-84 Thunderjet 7,524 United States
Amerika Birleşik Devletleri Douglas DB-7 7,478 United States
Birleşik Krallık Avro Lancaster 7,377 United Kingdom Also built under licence in Canada
Nazi Almanyası Heinkel He 111 7,300 Nazi Germany Also built in Spain as CASA C.2111
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği/Polonya Mil Mi-2 7,200 Soviet Union, Poland
Birleşik Krallık de Havilland Tiger Moth 7,105 United Kingdom Also built under licence in other countries
Amerika Birleşik Devletleri Curtiss JN-4 6,813 United States
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Tupolev SB 6,656 Soviet Union Also built in Czechoslovakia
Amerika Birleşik Devletleri T-33 Shooting Star 6,557 United States
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Polikarpov I-15 6,519 Soviet Union Also built in Spain
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Yakovlev Yak-7 6,399 Soviet Union
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği LaGG-3 6,258 Soviet Union
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Ilyushin Il-10 6,226 Soviet Union Also built in Czechoslovakia
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 180 6,193 United States
Birleşik Krallık Handley Page Halifax 6,176 United Kingdom
Nazi Almanyası Messerschmitt Bf 110 6,150 Nazi Germany Some sources state 15,000 produced, but most state 6,000-6,150
Amerika Birleşik Devletleri Beechcraft King Air 6,000 United States
Birleşik Krallık/Fransa Sopwith 1½ Strutter 6,000 United Kingdom, France (~4,500) 1916–1918
Nazi Almanyası Junkers Ju 87 6,000 Nazi Germany
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Polikarpov R-5 6,000 Soviet Union
Birleşik Krallık Bristol Beaufighter 5,928 United Kingdom
Japonya Nakajima Ki-43 5,919 Japan
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Lavochkin La-7 5,753 Soviet Union
Amerika Birleşik Devletleri Boeing 737 6,500 United States Most-produced large jetpowered civilian aircraft. Still in production
Birleşik Krallık Sopwith Camel 5,500 United Kingdom 1917–1918
Japonya Yokosuka K5Y 5,500 Japan
Amerika Birleşik Devletleri Cessna AT-17 5,422 United States
Birleşik Krallık Bristol F.2 Fighter 5,329 United Kingdom 1916–1927
Amerika Birleşik Devletleri B-26 Marauder 5,288 United States
Birleşik Krallık S.E.5 5,205 United Kingdom 1917–1918
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Ilyushin Il-4 5,200 Soviet Union
Amerika Birleşik Devletleri F-4 Phantom II 5,195 United States
Amerika Birleşik Devletleri Cessna 170 5,174 United States
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Mikoyan-Gurevich MiG-23 5,047 Soviet Union
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Yakovlev Yak-12 5,000 Soviet Union

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]