Yelena Berejnaya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Elena Berezhnaya sayfasından yönlendirildi)
Madalyalar
Artistik Buz Pateni
Olimpiyat Oyunları
Gümüş 1998 Nagano Çiftler
Altın 2002 Salt Lake City Çiftler
Yelena Berejnaya
Kişisel bilgiler
Temsil edilen ülke Rusya
Doğum11 Ekim 1977 (46 yaşında)
Nevinnomirsk
Boyu1,54 m (5 ft 12 in)
PartneriAnton Sikharulidze
KoçuTamara Moskvina
Emeklilik2002

Elena Viktorovna Berezhnaya (Rusça:Елена Викторовна Бережная) (d. 11 Ekim 1977, Nevinnomyssk, SSCB), Dünya Şampiyonu Rus artistik patinaj sporcusu.

Partneri Anton Sikharulidze ile birlikte 1996 yılında birlikte kaymaya başlamış ve iki kez Dünya, iki kez Avrupa, bir kez Olimpiyat şampiyonu olmuş, 1998 Nagano Olimpiyatlarında da Rus Oksana Kazakov/Artur Dmitriev çiftinin ardından ikinci olarak gümüş madalya elde etti. 1998 Minneapolis ve 1999 Helsinki Dünya Şampiyonalarında altın madalya kazanan Rus ikili, 2001 Vancouver Dünya Şampiyonasında da ikinci olarak gümüş madalya elde etmiştir.

2002 Salt Lake City Kış Olimpiyat Oyunları'nda ise altın madalya kazanmıştı fakat daha sonra hakemlerin karar değiştirmesiyle altın madalyayı Kanadalı David Pelletier-Jamie Sale çiftiyle birlikte paylaşmak zorunda kaldılar. Yelena Berejnaya 2002 yılında buz pateni sporunu bırakmıştır.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Berezhnaya, güneydeki Rus şehri Nevinnomıssk'te doğdu, Annesi babasından ayrılmak için Voronej'den Uralların ötesine taşındı. Alexei isimli bir ağabeyi ve Ivan isimli küçük bir kardeşi bulunmaktadır. Babası, alkolizminden dolayı beş yaşındayken boşandı; annesi yeniden evlendi ama sonunda tekrar boşandı. Ailede ayrıca, ebeveynleri arasında Nadezhda adında vefat etmiş bir kuzeni de vardı.

Berezhnaya, Nevinnomyssk'te dört yaşında paten kaymaya başladı. 8 yaşındayken Moskova'dan gelen Nina Ruchkina tarafından çalıştırılmaya başlandı. Berezhnaya 13 yaşındayken koçu, bekarlardan çiftlere geçmesini istedi. Ruchkina, oğlu Alexander Ruchkin'in disiplin için fiziksel olarak uygun olmamasına rağmen bir çift patenci olmasına karar vermişti ve en küçük kız olan Berezhnaya'nın ortağı olmasını istedi. Her ne kadar Berezhnaya çift pateni izlemekten zevk alsa da, önerilen ortaklığa kuşkuyla bakıyordu, ancak Ruchkina annesinin çifti CSKA Moskova'daki paten okulunda şans bulacağı konusunda ikna etti. CSKA'daki antrenörlerin de Ruchkin'in uygunluğundan şüpheleri vardı, ancak çifti kabul ettiler. Berezhnaya, Moskova'nın, 791 mil kuzeyine taşındı ve annesi onunla birlikte hareket edemediği için yurtta yaşadı. Ruchkin onu kaldırmak için mücadele etmeye devam ettikçe çok az ilerleme kaydettiler.

Kariyer başlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ruchkin ve diğer bir patenci ile yapılan başarısız partnerlikten sonra, 14 yaşındaki Berezhnaya, yedinci ortağı tarafından terk edilen Letonya doğumlu Oleg Shliakhov ile birlikte çalıştı. Ortaklık ilk başta iyiydi, ancak zamanla, Berezhnaya'yı vurarak ve onu asansörlerden düşürerek fiziksel ve sözlü olarak küfür etmeye başladı. Daha iyi ve daha ucuz eğitim koşullarına sahip olacaklarını söyleyerek Letonya'nın Riga kentine taşınmaya karar verdi. Alternatif bir ortak görmediği zaman onunla birlikte gitti. Pist dışında şiddet içermemesine rağmen, antrenmanda tekrar küfürler ediyordu. Berezhnaya sessiz kaldı ve annesine söylemedi, kötü sağlık durumunun kötüleşeceğinden endişeleniyordu. Annesinin iyiliği için devam etti ve Berezhnaya "Televizyonda kaymamı izleyeceğini ve bana güç vereceğini biliyordum. Devam etmemin tek sebebi oydu" diye o günlerden bahsetmiştir. Bir yıl boyunca hiçbir antrenör çifti almak istemedi ancak sonunda Shliakhov'un itibarından habersiz bir antrenör bulundu. Norveç'in Lillehammer kentindeki 1994 Kış Olimpiyatları'nda sekizinci sırayı bitiren güçlü bir gösteri yaptılar. Gelecek sezon, 1994 Skate Canada International'da ve 1994 Trophée de France'da bir çift gümüş madalya kazandılar ve 1995 Dünya Şampiyonasında 7. oldular. Shliakhov'u çizgide tutmada çok az başarılı olan antrenör, sezon sonunda istifa etti.

Letonya federasyonu parite almak için tanınmış antrenör Tamara Moskvina'ya başvurdu ve sonunda Mayıs veya Haziran 1995'te onlarla birlikte çalışmaya davet etti. Birkaç ay boyunca Colorado'da bulunan Colorado Springs'te eğitim gördü. Shliakhov yarım yıl boyunca Berezhnaya'ya iyi davrandı. Berezhnaya, biraz iyileşme gösterdiğini düşünüyordu, ancak Moskvina, bunun yeterli olmadığını söyledi ve ona ortaklığı sona erdirmesini tavsiye etti. Shliakhov, Riga'daki bir akıl hastanesinde kayıtlıdır.

Berezhnaya, Yubileyny'deki diğer patencilerle arkadaşlıklar kurmaya başlamıştı. Özellikle Maria Petrova ile 1994 ve 1995 Dünya Gençler şampiyonu olan Anton Sikharulidze'ye yakın oldu. Bu yüzden Shliakhov, Sikharulidze'yi rakibi olarak algılamaya başladı. 1995 yılının sonunda Shliakhov, 1996 Avrupa Şampiyonasına hazırlık için üç hafta boyunca Riga'da antrenman yapmalarını istedi. Sikharulidze onu Sankt-Peterburg'da kalmaya çağırdı.

9 Ocak 1996'da, Riga'da, antrenman sırasında yan yana deve dönüşü yaparken Berezhnaya'ya, Shliakhov'un pateninin keskin tarafı kafatasına çarptı ve ciddi şekilde yaralandı. Beyninden kemik parçalarını çıkarmak için iki cerrahi işlem gerçekleştirildi. Kaza yüzünden yüzünün sağ tarafında kısmi felce neden oldu ve doktorlar tekrar yürüyüp yürümeyeceğinden emin değildi. Ayrıca kısaca konuşma kabiliyetini kaybetti.

Hastaneye yatışı sırasında, Sikharulidze haberi duydu ve onunla birlikte olmak için Moskvina ile beraber Letonya'ya gitti. Berezhnaya şaşırdı ve onu gördüğüne çok sevindi, ancak konuşamıyor ya da hareket edemiyordu. Shliakhov da hastaneye çiçeklerle geldi ama Berezhnaya onu bir daha görmek istemiyordu. Annesi, Sikharulidze ve Moskvina onu rehabilitasyona başlayabileceği Rusya'nın Saint Petersburg kentine geri götürdü. "Sıska, traşlı, yarı canlı, neredeyse bir iskelet halinde olan Berezhnaya, Anton "Beni çok şefkatle önemsiyordu." Belki de bu kadar çabuk iyileşmeme yardımcı olan inancıydı " diye o günlerden bahsetmiştir.

Anton Sikharulidze ile Partnerliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Berezhnaya buza dönmek istedi ve doktorlar fiziksel egzersizin tedavi edici olacağı konusunda hemfikirdiler. Kazadan sadece iki ay sonra 15 Mart 1996'da, Sikharulidze'nin yardımı ve Moskvina'nın gözlemi ile dikkatlice paten kaymaya başladı. Berezhnaya, "Gelecek hakkında yanlış rüyalar görmedim. Tek düşündüğüm ilk adımlardı" demiştir. Moskvina, çiftin ümit verici göründüğünü hissetti ve "Onlar doğal bir çift olduklarını anladılar, bu büyülü bir şey " yorumunda bulunmuştur.

Konuşması, gördüğü konuşma terapisi gizli kalmasına rağmen, neredeyse tamamen düzeldi. 2010 itibarıyla, sadece küçük bir konuşma sorunu kaldı. Kasım 1996'da yarışmaya geri döndü, Sikharulidze ile birlikte çiftin bronz kazandığı Trophée Lalique'de paten kaydı. Aralık ayında Rusya Kupası'nda beşinci oldular. Ocak 1997’de Paris’te Berezhnaya / Sikharulidze, birlikte podyuma çıkarak bronz madalya aldı. Mart ayındaki 1997 Dünya Şampiyonasında, kısa programları, onları geçici olarak üçüncü sırayı aldı. Ancak, parite uzun programda 12. oldu ve genel olarak 9. sıraya düştüler.

1998 Olimpiyat sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelecek sezon Berezhnaya / Sikharulidze, 1992 Olimpiyat Şampiyonu Artur Dmitriev'i ve yeni ortağı Oksana Kazakova ile ve de uzun süre hüküm süren Dünya Şampiyonları Mandy Wötzel / Ingo Steuer'ı yenerek Avrupa Şampiyonasını kazandılar. Sırasıyla sadece 20 ve 21 yaşında olan, Berezhnaya ve Sikharulidze ikilisi, kendilerini Japonya'nın Nagano kentinde 1998 Kış Olimpiyatları'na giren altın madalya favorilerinden biri haline getirmişti. Gözlemciler hızlı ilerlemesinden etkilendiler.

1998 Sonrası Olimpiyatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Olimpiyatların ardından Berezhnaya / Sikharulidze, altın madalyayı kazandıkları 1998 Dünya Şampiyonası'nda yarıştılar. Yılın ilerleyen saatlerinde Connecticut, Stamford'daki Stamford Twin Rinks'te biraz zaman harcadılar. 1998 Skate America ve 1998 NHK Trophy'yi kazandılar. 1999 yılının Ocak ayında, Berezhnaya'nın gribe yakalanması nedeniyle kısa programın ardından Avrupa Şampiyonası'ndan çekilmek zorunda kaldılar. İkinci dünya şampiyonluğunu Mart 1999'da, 1999 Dünya Şampiyonasında kazandılar.

2002 Olimpiyatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Berezhnaya ve Sikharulidze, Mart 2002'de Vladimir Putin ile bir araya geldi

Salt Lake City'de düzenlenen 2002 Kış Olimpiyatları'nda, her iki çift de güçlü kısa programlara girdi; ardından Berezhnaya / Sikharulidze birinci oldu.

Rekabet sonrası kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Elena Bereznaya, 2008

2003 yılının Mayıs ayında Berezhnaya / Sikharulidze, patenden emekli olduklarını açıkladılar. 2002'den 2006'ya kadar Stars on Ice ile gezdiler, sonra Rusya'ya geri döndü. İki çocuğu için zaman ayırmasına rağmen, Berezhnaya, Rus buz TV yapımlarında ara sıra yer aldı. 2006 yılında Berezhnaya, Channel One (Rusya) buz yıldızı Stars on Ice'da (Rusça: Звёзды на льду) aktör Aleksandr Nosik ile birlikte çalıştı. 2008 yılında Rusya 1 serisi Star Ice'da (Звёздный лёд) pop yıldızı Dima Bilan ile eşleştirildi. 2009'da, Channel One dizisi Ice Age 3'te (Rusça: Ледниковый период-3) komedyen Mikhail Galustian ile birlikte çalıştı. Ayrıca eski eğitim arkadaşı John Zimmerman ile 2009'daki Kings on Ice'daki (Короли льда) şovunda ve Ice Heart'taki Jérôme Blanchard (Ледяное сердце) ile çalıştı. 2010 yılında, Igor Ugolnikov ile birlikte çalışarak bir başka Buz Devri baskısına katıldı.

Berezhnaya / Sikharulidze, Moskova'da 14-17 Ekim 2010 tarihleri arasında City Lights temalı bir buz gösterisinde birlikte kaydılar.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sikharulidze ve Berezhnaya'nın 1996 ve 2002 arasında açık-kapalı romantik bir ilişkileri vardı; günümzde yakın arkadaş olmaya devam ediyorlar. Eski kocası Steven Cousins ile Berezhnaya'nın 6 Ekim 2007 tarihinde İngiltere'de, Londra'da doğmuş Tristan adlı bir oğlu vardır ve kızı, Sofia Diana 21 Haziran 2009'da Rusya'nın Saint Petersburg kentinde doğmuştur. Ağustos 2010'da, çocuklar Sankt-Peterburg'daki bir Ortodoks kilisesinde vaftiz edildi ve Sikharulidze, oğlunun vaftiz babası oldu.

Aldığı dereceler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oleg Shliakov ile
Sonuç Yıl Yer
Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası 1993 8.
Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası 1993 14.
European Figure Skating Championships 1994 .
Winter Olympics 1994 8.
World Figure Skating Championships 1994 7.
European Figure Skating Championships 1995 5.
World Figure Skating Championships 1995 7.
Anton Sikharulidze ile
Sonuç Yıl Yer
European Figure Skating Championships 1997 3.
World Figure Skating Championships 1997 9.
European Figure Skating Championships 1998 1.
Winter Olympics 1998 2.
World Figure Skating Championships 1998 1.
European Figure Skating Championships 1998 WD
World Figure Skating Championships 1999 1.
European Figure Skating Championships 2000 DQ*
European Figure Skating Championships 2001 1.
World Figure Skating Championships 2001 2.
Winter Olympics 2002 1

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]