Camp Ashcan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"45 sınıfı": Ağustos 1945'te bir grup fotoğrafı için poz veren Ashcan Mahkumları. Alt sıranın ortasında, Hermann Göring.

Kod adı Ashcan olan 32 Nolu Merkez Kıta Savaş Mahkûmu, II. Dünya Savaşı sırasında Lüksemburg'daki Mondorf-les-Bains Palace Hotel'de bir Müttefik savaş esiri kampıydı. Mayıs-Ağustos 1945 arasında faaliyet gösteren, Hermann Göring ve Karl Dönitz de dahil olmak üzere Nürnberg'deki yargılanmalarından önce hayatta kalan, en önde gelen 86 Nazi liderine bir işlem istasyonu ve sorgulama merkezi olarak hizmet etti.

Ashcan'ın bir İngiliz versiyonu olan Frankfurt yakınlarındaki Kransberg Kalesi'ndeki Camp Dustbin, Albert Speer ve Wernher von Braun dahil olmak üzere daha teknik bir eğilime sahip mahkumları barındırıyordu.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaştan önce Palace Hotel.

Kamp, Müttefik Komutanlığın emriyle kuruldu.[1] ABD Ordusu Albay Burton C. Andrus tarafından komuta edildi ve ABD 391. Uçaksavar Taburu'nun askerleri,[2] Müttefik istihbarat servisleri tarafından bir berber, diş hekimi, doktor ve hatta bir otel müdürü de dahil olmak üzere yeteneklerine göre seçilen 42 Alman savaş esiri görevlendirildi.[3]

Kamp için seçilen yer, 1945'te daha önce ABD askerleri için kütük olarak kullanılan küçük kaplıca kasabasına hakim dört katlı lüks bir otel olan Palace Hotel'di.[1] Otel, on beş fit yüksekliğinde elektrikli dikenli tel çitler, makineli tüfekli nöbet kuleleri ve klieg ışıklarıyla yüksek güvenlikli bir alana dönüştürüldü.[4] Güvenlik o kadar sıkıydı ki, çevreyi koruyan MP gardiyanları bile içeride neler olduğunu bilmiyordu; içeri girmek için "Tanrı tarafından imzalanmış bir geçiş belgesi ve sonra birisinin imzayı doğrulaması gerekiyor" diye espri yaptılar.[2] Hapishanedeki koşullar sert idi. Otel mobilyalarının yerini asker karyolaları ve açılır kapanır masalar aldı.[3]

10 Ağustos 1945'te mahkumlar yargılanmak üzere Nürnberg'e nakledildi ve kamp kısa bir süre sonra dağıtıldı. Bina, daha modern bir spa'ya yer açmak için yıkıldığı 1988 yılına kadar otel olarak hizmet vermeye devam etti.

Mahkumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ashcan'daki mahkûmlar arasında Nürnberg Mahkemeleri'ndeki sanıkların çoğu, diğer birçok üst düzey Nazi Partisi, hükûmet ve askeri yetkiliyle birlikte yer aldı:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Dolibois, 86 9 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ a b Dolibois, 85 9 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ a b Dolibois, 87 9 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ Dolibois, 84 9 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantı[değiştir | kaynağı değiştir]