Albert Kesselring

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Albert Kesselring
Lakabı"Smiling Albert" (Güleryüzlü Albert)
Doğum30 Kasım 1885(1885-11-30)
Marktsteft, Unterfranken, Bavyera
Ölüm16 Temmuz 1960 (74 yaşında)
Bad Nauheim, Darmstadt, Hessen
Bağlılığı
Branşı Luftwaffe
Hizmet yılları1904-1945
RütbesiGeneralfeldmarschall
KomutasıLuftflotte 1
Luftflotte 2
OB Süd
OB West
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı, Kılıç ve Pırlanta ilaveli Şövalye Demir Haçı İtalya Taç Nişanı (Büyük Haç)
İmza

Albert Kesselring (30 Kasım 1885 - 16 Temmuz 1960), Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe general ve Generalfeldmarschall'i.

Kesselring, 1904 yılında bir askeri öğrenci olarak topçu dalında Bavyera Ordusuna katıldı. 1912 yılında bir balon gözlemci olarak eğitimini tamamladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı ve Doğu Cephelerinde hizmet etti ve Genelkurmay'a atandı. 1905-1906 yıllarında Askeri Akademi'de geçirdiği süreler hariç, 1915 yılına kadar alayda kaldı. Teğmen olarak görev yaptı ve 1909'dan 1910'a kadar Münih Mühendislik Okulu'nda kaldı. Hava filosunda Hermann Göring'le sıkı arkadaş oldu.

Alman Hava Kuvvetleri'nin yeniden yapılanması sırasında görev aldı. II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla beraber Polonya'nın işgalinde Fedor von Bock'a hava desteği veren 1. Hava Filosunun kumandanı oldu. İlerleyen zamanlarda Fransa, Hollanda ve Belçika'nın işgalinde 2. Hava Filosu'nun başındaydı. Doğu Cephesi'nin yanı sıra Afrika’da Rommel ile beraber, Sicilya ve Tunus’taysa İtalyan birlikleriyle çeşitli görevler aldı. Arabasına ateş açılması sonucu ağır yaralandı ve 3 ay hastanede kalmak zorundaydı. Bu dönem içerisinde büyük başarılar elde ettiği İtalya Müttefikler tarafından ele geçirilmişti. Bunu affetmeyen Hitler Kesselring'i görevden aldı.

Kesselring, savaşın sona ermesiyle 9 Mayıs 1945'te, Avusturya'da, Salzburg yakınlarındaki Saalfelden'de ABD birliklerine teslim oldu. 101. Hava İndirme Tümeni'nin komutanı Tümgeneral Maxwell Taylor Kesselring'i görmek için yanına gitti ve kendisini nazikçe ağırlamıştır. Merkez Ordu Grubu ve Zeltweg'de Doğu Cephesi merkezini ziyaret etmek için ona refakat etti. Taylor, Berchtesgaden'de bir otele taşınması için Kesselring ve onun personeline yardımcı olmuştur. Taylor ve Kesselring'in birlikte çay içerken çekildikleri fotoğrafları ABD'de heyecan yarattı. Kesselring, ABD Altıncı Ordusu Grup komutanı Korgeneral Jacob L. Devers ile bir araya geldi ve Müttefik gazetecilere röportaj verdi.

15 Mayıs 1945'te Kesselring, Lüksemburg'a, Mondorf-les-Bains'a götürüldü. Mareşal sopası ve madalyaları ondan alındı ve hapsedildi. 1946 yılında İngiltere'de gözaltına transfer edilmeden önce Amerikan savaş esiri kampında kaldı. Hermann Göring'in Nürnberg davasında ifade verdi. Kesselring'in yargılanması 17 Şubat 1947 tarihinde Venedik'te başladı. Kesselring'in hukuk ekibi, Hans Laternser isimli Anglo-Sakson hukuk konusunda uzmanlaşmış becerikli bir Alman avukatın başkanlık ettiği bir ekipti. Nürnberg Mahkemesi'nde birçok sanığı temsil etmesinden sonra Generalfeldmareşal Erich von Manstein'ıda temsil etmiştir.

6 Mayıs 1947'de Mahkeme tüm suçlamalardan kendisini suçlu buldu ve idam mangası tarafından ölüm cezasına çarptırdı. Cezası önce hapse çevrildi. Temmuz 1952'de Kesselring'in boğazında bir kanserli tümörün büyüdüğü teşhisi kondu. II. Dünya Savaşı sırasında, sık sık günde yirmi puro içerdi ve 1925 yılında sigarayı bırakmıştı. Kesselring, koruma altında bir hastaneye transfer oldu. Ekim 1952 yılında bozulan sağlığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. 1953 yılında Bir Askerin Son Günü (Soldat bis zum letzten Tag) adlı kitabını yayımladı. 1954 Mart'ında, Kesselring özel vatandaş olarak Avusturya'yı gezdi ve eski yoldaşları, silah ve cezaevi arkadaşları ve bazı eski SS üyeleri ile bir araya geldi. 1955 yılında, Gedanken zum Zweiten Weltkrieg (İkinci Dünya Savaşı Üzerine Düşünceler) adlı ikinci kitabını yayınladı.

Kesselring, 16 Temmuz 1960'ta, 74 yaşındayken bir kalp krizi sonrasında, Batı Almanya'da, Bad Nauheim'da bir Sanatoryum'da öldü. Yarı-askeri olarak Stahlhelm cenaze töreni düzenlendi ve Bad Wiessee'de Bergfriedhof Mezarlığı'na gömüldü. Ayrıca cenazesinde eski SS generali Sepp Dietrich, eski Başbakan Franz von Papen, Ferdinand Schörner, Büyükamiral ve eski devlet başkanı Karl Dönitz, Otto Ernst Remer, Joachim Peiper ve eski Büyükelçisi Rudolf Rahn da vardı.

"Smiling Albert" (Güleryüzlü Albert: Nevralji probleminden dolayı güleryüzlü gibi görünüyordu)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]