Call of Duty: Modern Warfare 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Call of Duty: Modern Warfare 3
Oyun logosu
GeliştiriciInfinity Ward
Raven Software
Sledgehammer Games
Treyarch Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıActivision
YapımcılarInfinity Ward
Sledgehammer Games
Raven Software
TasarımcıGlen Schofield Bunu Vikiveri'de düzenleyin
BesteciBrian Tyler Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriCall of Duty
MotorIW engine
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Wii
Çıkış8 Kasım 2011
TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Call of Duty: Modern Warfare 3, Infinity Ward ve Sledgehammer Games tarafından hazırlanmış ve Activision tarafından dağıtılmış birinci şahıs nişancı video oyunudur. MW3 olarak kısaltılmaktadır. Modern Warfare serisinin üçüncü, Call of Duty serisinin 8. oyunudur. 8 Kasım 2011 tarihinde Xbox 360, Wii, PlayStation 3 ve Microsoft Windows için Kuzey Amerika ve Avrupa'da yayımlanmıştır.[1] MW3, Call of Duty: Modern Warfare 2'nin devamı niteliğindedir.

MW3, satışa sunulduğu gün 24 saat içinde ABD ve Birleşik Krallık'ta 6.5 milyon satmıştır.[2]

Sledgehammer Games oyunun tek oyunculu kısmının yapımını üstlenirken Raven Software çok oyunculu kısmının yapımını üstlenmiştir. Oyun toplam 17 bölümden oluşur.

Infinity Ward'dan yapılan açıklamaya göre oyunun seslendirme kadrosunda Billy Murray, Kevin McKidd, Roman Varshavsky, William Fichtner, Timothy Olyphant gibi ünlü isimler vardır.[3]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelleri gibi MW3, bir birinci şahıs nişancı oyunudur. PC sürümünde özgül sunucu desteği bulunmaktadır.

Mücadele[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek oyunculu mücadelede, oyuncu olayları farklı yerlerde yaşayan birden çok karakteri yönetebilmektedir. Öncellerinin aksine olaylar farklı günlerde gerçekleşir. Oyuncu hasar aldığında ekran kana bulanır. Sağlık, hasar alma durduktan sonra birkaç saniye içinde tekrar eski haline gelir. Oyuncu, mücadelede yanındaki NPC'lerden birini takip eder, emirlerini uygular.

Çok Oyunculu[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki oyunlardaki killstreak sistemi yenilenerek pointstreak adını almıştır.

Ko-Operasyon (Co-Op)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem gereksinimleri
Asgari Önerilen
PC
İşletim sistemi Microsoft Windows
Merkezi işlem birimi AMD Phenom X3 8750 ya da daha iyisi
Intel Core 2 Duo E6600 ya da daha iyisi
Hafıza 2 GB


Grafik işleme Shader 3.0 ya da daha iyisi destekli 256 MB NVIDIA GeForce 8600GT
ATI Radeon X1950 ya da daha iyisi
Ses donanımı DirectX 9.0c ya da daha iyisi

Modern Warfare 3, hayatta kalma modu içerir. Bir ya da iki oyuncu, gittikçe zorlaşan düşman akınlarına karşı kendilerini ölümüne savunurlar.

Modern Warfare 2'den gelen özel operasyonlar moduyla, çatışarak 48 yıldız sahibi olunabilir. Bu moddaki bazı görevler, mücadele modundaki görevleri farklı karakterlerin gözünden oynatır. Özel operasyon modundaki bazı silahlar bu moda özgüdür ve çok oyunculu modda kullanılamaz.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, eski Task Force 141'den Yzb. John MacTavish (Soap), Yzb. John Price ve Rus muhbir Nikolai'nin Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'ndan Korgeneral Shepherd'ı öldürdükten sonra kaçmalarıyla başlar. Oyunda çoğunlukla kontrol edilen eski Spetsnaz askeri Yuri, John Price'a katılır. Rus aşırı milliyetçi Vladimir Makarov, oyunun başlıca kötü adamıdır. Volk adında yeni bir yardımcı edinmiştir.

Birçok yeni oynanabilir karakter oyuna eklenmiştir: Delta Force'dan Çavuş Derek "Frost" Westbrook, İngiliz SAS'tan Çavuş Marcus Burns, Task Force 141'den eski Spetsnaz askeri Yuri ve Rusya Devlet Başkanı'nın koruması Rus federal ajanı Andrei Harkov. Fransız Özel Kuvvetleri GIGN'den Sabre, İngiliz SAS'ten Çavuş Wallcroft ve Griffen (Call of Duty 4: Modern Warfare'de karşımıza çıktılar) ve Rus FSO'dan Commander (Binbaşı) Leonid Pudovskin. Yeni oynanamaz karakterler (NPC); Delta Force'tan Sandman, Grinch ve Truck.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Korgeneral Shepherd'ı öldürdükten saatler sonra Yüzbaşı John Price ve Nikolai ölmek üzere olan Soap'u Afganistan'daki Site Hotel Bravo'dan başka bir yere getirirler. Hindistan'ın Himachal Pradesh eyaletindeki güvenli bir eve ulaşırlar. Soap'a yapılan tıbbi yardım esnasında Vladimir Makarov'un askerleri üçünü de öldürmeye çalışır. Nikolai'nin Makarov'a karşı beraber savaştığı bir askeri olan Yuri, onlara yardıma gelir. Dördü gayriresmî Task Force 141 adı altında toplanırlar. MacMillan, Sierra Leone'deki bir silah satıcısında, Paris, Berlin ve Londra'da kullanılmak üzere hazırlanan kimyasal silahların olduğunu öğrenir. Bunlardan biri Londra'da bir sokakta patlar ve turistik bir seyahat için Londra'da bulunan Amerikalı bir ailenin ölüşü oyunda gösterilir.

Bu sırada 3. Dünya Savaşı devam etmektedir. 17 Ağustos'ta Rus Ordusu, Manhattan'ı işgal eder. Delta Force'tan Sandman komutasındaki Metal 0-1 kod adlı bir tim, bir Rus denizaltısına su altında sabotaj düzenler. Yüzeye çıkmak zorunda kalan denizaltıyı ele geçiren Metal 0-1, denizaltının silahlarını, New York Limanı'nda demirli olan Rus gemilerine yönelterek Rusların Doğu Yakası'ndan çekilmesini sağlar.

6 hafta sonra, Rusya Devlet Başkanı Boris Vorshevsky, Hamburg'da ABD ile barış müzakerelerine başlayacağını duyurur. Bu plan Makarov'un bir adamı, Başkan Vorshevsky'nin uçağını kaçırıp yere çakılmasını sağlayınca suya düşer. FSO Ajanı Andrei Harkov, Rusya Başkanı'nın tahliyesi için gelen helikopterin kapısını açarken içeriden çıkan Makarov tarafından öldürülür. Makarov'un adamları başkanı kaçırır ve nükleer fırlatma kodlarını öğrenmek için de başkanın kızının kaçırılması emrini verir. Senaryoda olmasa bile oyunun Özel Operasyon kısmındaki bir görevde Makarov'un Harkov'u öldürmesine ve başkanla beraber olay yerinden ayrılmasıyla tek başına bir göreve girişir.*

Task Force 141, MacMillan'ın verdiği bilgilerle kimyasal silahların kimin aracılığıyla Avrupa'ya taşındığını öğrenir. Bu kişi de Somali'de Warrabee adında bir militan lideridir. Ekip, Nikolai'nin takımından yardım alarak Warrabee'ye baskın yapar.Warrabee, Makarov ile hiç bizzat görüşmediğini, ancak onun bomba uzmanı Volk ile anlaştığını itiraf eder ve Volk'un Paris'te olduğunu söyler. Ardından Price, Warrabee'yi öldürür.

Volk'un Paris'te olduğunu öğrenen Price, Metal Takımı'nın lideri Sandman ile bilgilerini paylaşır. Metal 0-1,kimyasal saldırıya uğramış Paris'te Fransız GIGN takımının yardımıyla Volk'u yakalar ve Eyfel Kulesi'nin yok olma pahasına da olsa Volk'u Paris'ten canlı çıkarabilmeyi başarırlar. ABD'ye getirilen Volk, Makarov'un Prag'da Lustig Otel'de müttefikleriyle toplantı yapacağını söyler. Sandman derhal Price'a bu durumu bildirir. Prag'da Task Force 141, 5 yıl önce Spetsnaz lideri olup sonra direnişçi olan eski dostları Kamarov ile karşılaşırlar. Yuri ve Soap, Price otele sızana kadar şehirdeki bir kiliseden onu gözetirler. Ancak Kamarov üzerine bomba bağlanıp rehin alınınca plan işlemez. Kamarov patlamadan önce Price kaçmayı başarır. Makarov, Yuri'yi kişisel olarak tanıdığını ifşa eder ve buraya hiç gelmemeliydin der. Ardından Yuri ve Soap'un olduğu kata daha önce döşenmiş bombaları patlatır. Yuri ve Soap patlamadan kurtulmak için atlayınca Soap'un General Shepherd'den aldığı bıçak yarası açılır ve müthiş derecede kan kaybetmeye başlar. Yuri onu alır ve Price ile birlikte kaçarlar. Direnişçilerin sığınağına vardıklarında, Soap'un dayanacak gücü kalmaz ve son sözlerinde Price'a Makarov'un Yuri'yi tanıdığını söyler ve ölür. Price sinir krizi geçirir. Ardından Soap'ın göğsünün üstüne kendileri için manevi değeri büyük olan Colt 1911'i koyar ve onun defterini alır. Birkaç dakika sonra Price'ın yumruğuyla merdivenlerden yuvarlanan Yuri, Price'a Price'ın Zakhaev suikastı görevinde ve Orta Doğu'daki nükleer bomba patlatılıp 30.000 deniz piyadesinin öldürüldüğü sırada ve Rusya'daki Zakhaev Uluslararası Havalimanı Katliamında Makarov ile birlikte olduğunu anlatır. Nükleer patlamadan sonra Yuri, FSB'yi katliam hakkında uyarır. Ancak bunu öğrenen Makarov, Yuri'yi otoparkta vurur.

Vorshevsky'nin esaretini öğrenen Yuri ve Price, Metal Timi'ni Prag'da Makarov'un kalesinde ırkçıların Berlin'de bulunan başkanın kızına gideceklerini öğrenir. Metal Timi, Berlin'de başkanın kızını kurtaramaz ve Alena Vorshevsky, Makarov'un adamları tarafından Sibiryada bir elmas madenine götürülür. Sibirya'da Frost'suz Metal Timi ve Task Force 141 ortak operasyonla Rusya Devlet Başkanı ile kızını kurtarır. Task Force 141 ve Delta Force Operasyonda başarılı olurlar, Rusya Başkanı ve kızı kurtarılır fakat kaçış esnasında Sandman ve Metal timin diğer elemanları kendilerini feda edip olay yerinde kalır ve çıkan patlamalar sonucu ölürler. ABD ile Rusya arasındaki çatışma sona erer.

3. Dünya Savaşı'nın bitimiyle beraber, Yuri ve Price Arap Yarımadası'ndaki Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai şehrindeki Oasis Oteli'ne gider. Juggernaut kıyafeti (yüksek güçlü tüm vücudu kaplayan zırh) giyerek çatışırlar. Otelin çatısında Makarov helikopterle kaçmak üzereyken Price, helikoptere ulaşır ve iki pilotu öldürür. Helikopter otelin çatısına çakılır. Makarov ve Price yaralanır. Makarov, Price'den önce silaha ulaşır ve tam onu öldürecekken Yuri yetişip Makarov'u omzundan vurur ama Makarov onu öldürür. Price, Makarov'un o anki boşluğundan yararlanarak yumruklar ve boğazına ip geçirir. Sonrasında camları kırarak aşağı düşerler. Boğazına ip dolanan Makarov ölür. Oyun, Makarov'un cesedi karşısında puro yakan Price'ın onu izlemesiyle biter. Oyunun sonunda çıkan bir resimde Soap, Sandman, Price ve Ghost'un 2013 yılında Kingfish Operasyonu yani Makarov'u yakalamak için bir operasyon girişimi yaptıklarını açıklıyor.

  • Türbülans bölümünün sonunda Makarov, Harkov’u öldürüp başkanla beraber oradan uzaklaşır. Bu özel operasyon görevinde ismi verilmeyen bir FSO ajanını oynarız. Bu ajan, Makarov'un helikopteri uzaklaşınca bizzat kendisi tabancasına susturucu takar. Onca düşman askerinin bazılarını öldürerek Türbülans bölümünün en başına gider. Burada yakalanır ve bütün askerleri öldürerek Alena'yı adamlardan önce bulup oradan kaçırır. Bu olay özel operasyon olduğu için senaryoda yer almaz. Ama gerçekten de Alena diğer FSO'lar tarafından Berlin'e götürülür.

Satış oranları[değiştir | kaynağı değiştir]

Call of Duty: Modern Warfare 3 ilk gününde satılan İngiltere ve ABD'de 6,5 milyon adetten fazla satışı ile yaklaşık 400 milyon ABD doları kazandı, böylece satışların ilk günü ve daha önce başka bir video oyunu, kitap ya da filmin daha kaydetmiştir. Call of Duty: Modern Warfare 3, Aralık 2011 satılan 10 milyondan fazla kopya satışı ile Call Of Duty'nin "En Çok Hasılat Kazandıran Oyunu" olmuştur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2011. 
  2. ^ "Gamasutra". 13 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2011.