Büyük Mekong Alt Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyük Mekong Bölgesindeki ekonomik koridorlar
1886 tarihli bir Hindiçin haritası

Büyük Mekong Alt Bölgesi veya kısaca Büyük Mekong Bölgesi, Mekong Nehri havzasının bulunduğu coğrafyayı ifade etmektedir.

Bu alt bölge, özellikle Hindiçin yarımadası içerisinde önemli bir bölgeyi ifade eder. Nüfus bakımından 300 milyonu aşkın insanın yaşadığı bu coğrafya, dünyanın en uzun 14., Asya'nın en uzun 7. nehri olan Mekong Nehri ve havzasını içine almaktadır. Özellike Asya Kalkınma Bankası'nın 1992 yılında Kamboçya, Laos, Vietnam, Tayland, Myanmar ve Çin'in Guangşi ve Yunnan bölgelerini kapsayan programı sonrası bu coğrafi ifadenin kullanımı artmıştır.[1]

Büyük Mekong Bölgesi aynızamanda mikroçeşitlilik açısından dünyanıun en önemli bölgesi olarak kabul edilmektedir. Pek çok araştırma sonucunda, yeni türlerin keşfedilmesi bölgenin bakir alanlarını ve coğrafyanın farklı türlere de ev sahipliği yaptığını göstermektedir.[2] Bölgeye yapılan yatırımların altyapı, sanayi ve çevre kirliliği bakımından sonuçları bu doğal çeşitliliği tehdit edeceği bakamından eleştirilmektedir. bu sebeple Büyük Mekong Bölgesi, dünya üzerinde çeşitliliğin en çok tehlikede olduğu 5. bölge olarak belirlenmiştir.

Buna karşılık Asya Kalkınma Bankası bölgesel aidiyet oluşturmak için 3C adını verdiği (connectivity, competitiveness, community) olarak kısalttığı altyapı yatırımlarıyla "erişilebilirlik", turizm ve ticaretin gelişebilmesi için "rekabet" ve ortak mirası ifade etmek için "birliktelik" gibi temaları öne çıkartmaktadır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About the Greater Mekong Subregion|website=Greater Mekong Subregion". 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  2. ^ "Büyük Mekong Bölgesinde 115 yeni tür keşfedildi". 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  3. ^ "Greater Mekong Subregion Economic Cooperation Program: Overview 2015". 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022.