Arnavut kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arnavut kültürü Arnavutluk ve Arnavut halkıyla bağlantılı insan aktiviteleri ve sembolik desenlerdir. Arnavutluk tarihi ve coğrafyası tarafından şekillenmiştir.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Arnavutluk mimarisi Arnavutların tarihi, kültürü ve kimliğinin en önemli kanıtlarından biridir. Kökeni İlk Çağ'a kadar uzanmaktadır, zenginlikleri arkeolojik buluntularla ortaya çıkmıştır. Mimarinin özgün özellikleri korunmuş ve Roma, Antik Yunan, Bizans, Venedik, Osmanlı ve Batı kültürleri ile zenginleştirilmiştir.

Zaman içinde Arnavutluk mimarisi hem yurt içinde hem de yurt dışında gelişti. Son yıllarda da Arnavutluk'ta hem de uluslararası faaliyet gösteren birçok yeni mimari firmaların ortaya çıkması gördük.

Giyim[değiştir | kaynağı değiştir]

Labëria bölgesinin geleneksel Arnavut kostümü

Geleneksel Arnavut giyimi Arnavutluk ve Arnavutların yaşadığı topraklarda giyilen 200 farklı türden giyim içermektedir. Arnavut halk giysisi güneşler, kartallar, aylar, yıldızlar ve yılanlar gibi antik pagan kökenli sembolik elementler bulundurur.[1] Arnavutluk'un neredeyse her bölümünde kendi geleneksel elbisesiyle özellikle renkli ve detaylıdır. Plisi veya Keleşe adı verilen beyaz renkli, keçeden yapılma fes benzeri bir şapka pek çok Arnavut tarafından ülkenin ulusal ve geleneksel kıyafetlerinden sayılmaktadır.[2]

Günümüzde Arnavutların günlük giyimleri diğer Avrupa ülkeleri ile aynıdır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

UAMD Spitallë kampüsü

Arnavutluk'un eğitim sistemi sekülerdir. Yetişkin nüfusta okuma-yazma oranı 96%'dır.[3] İlköğretim zorunludur (1–9. sınıf), ama öğrencilerin çoğu ortaöğretime kadar devam etmektedir. (10–12. sınıf). Öğrenciler 9. sınıfın ve 12. sınıfın sonunda eğitimlerine devam etmek için mezuniyet sınavına girmek zorundalar. Ülkede çoğu devlet olan yaklaşık 5000 okul yıl boyunca iki döneme ayrılan biçimde eğitim vermiştir. Okul yılı Eylül'de başlar ve Mayıs'ın sonu ya da Haziran'ın başı gibi biter. Devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler bütün ülkede bulunmaktadır ve bir tane de sanal üniversite vardır.

Folklor[değiştir | kaynağı değiştir]

Arnavut mitoloji iki büyük gruba almaktadır: legends of metamorfoz efsaneleri ve tarihsel efsaneler. En iyi bilinen efsanelerin bazıları: Rozafa, Besa e Kostandinit, Gjergj Elez Alia, Ymer Agë Ulqini ve Cikli i Kreshnikëve.

Güzel sanatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Futbol Arnavutluk'taki en popüler spordur.

Tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Leyla Belkaid (2013), "Albania", Jill Condra (Ed.), Encyclopedia of National Dress: Traditional Clothing Around the World, I, ABC-CLIO, s. 16, ISBN 9780313376368, 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 8 Nisan 2016 
  2. ^ Gjergji, 2004, p. 166: "To this day many zones of the Dukagjin Plateau in Kosova and various zones inhabited by Albanians in Montenegro and Macedonia have preserved their folk costumes or some expressive element of the costume, such as the white "qeleshe" (brimless felt cap) considered as a symbol of their nationality."
  3. ^ "Albania - Statistics". UNICEF. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Becerikli esnaf meslekleri[değiştir | kaynağı değiştir]