İbrahim Halil Oral

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İbrahim Halil Oral
Türkiye Büyük Millet Meclisi
21 ve 27. Dönem Milletvekili
Görev süresi
7 Temmuz 2018 - 14 Mayıs 2023
Seçim bölgesi 2018Ankara (I)
Görev süresi
2 Mayıs 1999 - 3 Kasım 2002
Seçim bölgesi 1999Bitlis
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Şubat 1958 (66 yaşında)
Ahlat, Bitlis, Türkiye
Partisi Milliyetçi Hareket Partisi
İYİ Parti
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

İbrahim Halil Oral (d. 1 Şubat 1958, Ahlat), Türk siyasetçi ve eğitimci.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1958 yılında Bitlis'in Ahlat ilçesinde doğmuştur. Yüzyıllardır Ahlat’ta yaşayan köklü bir aileden gelmektedir. İlk ve orta öğrenimini Ahlat’ta tamamlamıştır. Mersin Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakülteside tamamlamıştır. Aynı zamanda Ankara Yüksek Öğretmen Okulunu bitirmiştir. Çalışma hayatında sırasıyla Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde Şube Müdür Yardımcılığı, Bahçelievler Deneme Lisesi Müdür Yardımcılığı, Ankara Tevfik İleri (Merkez) İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü ve Ankara Cumhuriyet Lisesi Müdürlüğü yapmıştır. Uzun yıllar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği yapmış ve Ankara'nın büyük okullarında gerçekleştirdiği idarecilik görevleriyle binlerce öğrencinin yetişmesine vesile olmuştur. Mesleki kariyerinin yanında gençliğinden itibaren pek çok sivil toplum kuruluşunda üst düzey görevler almıştır. Ahlat Eğitim ve Kültür Vakfı Kurucu üyeliği, Türkiye İlahiyatçılar Birliği Vakfı Genel Başkanlığı, Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Kurucu üyeliği olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunda görev yapmıştır.

Genç yaşlardan itibaren siyasetin içinde yer alan Oral, Milliyetçi Hareket Partisi Gençlik Kolları ve Ülkü Ocaklarında çeşitli kademelerde görev yapmıştır. Parlamentoya girişi ise 1999-2002 yılları arasında söz konusu olmuştur. İbrahim Halil Oral, 21. Dönem MHP Bitlis Milletvekilliği görevini ifa etmiştir. MHP Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ve TBMM Grup Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Parlamentoda görev yaparken Milli Eğitim Komisyonu Üyeliği, Bitlis, Ahlat ve Çevresi Araştırma Komisyonu Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Uzun yıllar MHP içerisinde muhalefet grubu içerisinde yer almış, 2017 yılında Meral Akşener'in öncülüğünde kurulan İYİ Partiye katılarak kurucuları arasında yer almıştır. İYİ Partide Kurucular Kurulu üyeliği, Teşkilat Başkan Yardımcılığı ve Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürütmüştür.

Haziran 2018 seçimlerinde İYİ Partiden Ankara Milletvekili seçilmiştir. 27. dönem Ankara milletvekilliği ve İyi Parti Teşkilat Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten İbrahim Halil Oral; TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesiydi.

2023 cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken 9 Haziran 2022 tarihinde Oral, olası cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla ilgili olarak şöyle konuştu:[1]

Alevi olması benim açımdan bir engel değil çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ancak siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye'nin yüzde 65'i yüzde 70'i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, farklı bir isimle çıkılır. Türk toplumu açısından, yani Sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir. Ama Alevi olduğu için Kılıçdaroğlu'nun (aday) yapılmaması, bence bir engel değil.

Bu sözleri başta Aleviler olmak üzere pek çok kişinin tepkisine neden oldu.[1] Grup Disiplin Kuruluna sevk edilen Oral sözleri sebebiyle Kılıçdaroğlu ve Alevilerden özür diledi.[1]

Oral, 2023 genel seçimleri için partisi tarafından aday gösterilmedi.[2]

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapça ve Fransızca bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "'Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliği Sünniler için endişe' diyen İYİ Parti milletvekili Oral disipline sevk edildi, Akşener ve Oral özür diledi". BBC News Türkçe. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  2. ^ "İYİ Parti'de 25 vekil liste dışı: Sadece 11'i aday olabildi". 4 Eylül 2023. 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  3. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 29 Ekim 2012. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021.