Çin-Hırvatistan ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çin-Hırvatistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde China ve Croatia

Çin

Hırvatistan

Çin-Hırvatistan ilişkileri, Çin ile Hırvatistan arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 13 Mayıs 1992 tarihinde kuruldu.[1] Çin'in Zagreb'de bir büyükelçiliği, Hırvatistan'ın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Hong Kong'da bir başkonsolosluğu var.[2]

Kültür ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2012'de, yani Çin-Hırvatistan ilişkilerinin 20. yıldönümünde, Konfüçyüs Enstitüsü'nün Hırvatistan'daki ilk şubesi Zagreb Üniversitesi'nde kapılarını açtı. Bu şube, Şanghay Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi [en] ile işbirliği ortaklığı olarak yürütülmektedir.[3]

İnsan hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Ekim 2020 tarihinde Hırvatistan, Birleşmiş Milletler'de, Çin Hükûmeti'nin Uygurlar ve diğer Türk Müslüman azınlıklara yönelik sistematik zulümlerini[a] ve Hong Kong'da siyasî özgürlüklere uyguladığı kısıtlamaları[b] kınayan ortak bir bildiriyi imzalayan 39 ülkeden biri oldu.[4][5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bakınız: Uygur Sorunu; Sincan yeniden eğitim kampları; Uygur Soykırımı
  2. ^ Bakınız: Hong Kong ulusal güvenlik kanunu [en]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "China-Croatia Relations. Brief Introduction" (İngilizce). Çin Halk Cumhuriyeti Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Diplomatic Missions and Consular Offices of Croatia" (İngilizce). Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı. 12 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  3. ^ "孔子学院" [Konfüçyüs Enstitüsü] (Çince). Şanghay Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi (上海对外经贸大学). 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  4. ^ AFP JiJi. "Japan among 39 nations calling on China to respect Uighur human rights". the Japan Times. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  5. ^ Basu, Zachary (8 Ekim 2020). "Mapped: More countries sign UN statement condemning China's mass detentions in Xinjiang". Axios. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]