Çin-Slovakya ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çin-Slovakya ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde China ve Slovakia

Çin

Slovakya
Slovakya'nın Pekin Büyükelçiliği

Çin-Slovakya ilişkileri, Çin ile Slovakya arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Çin'in Bratislava'da bir büyükelçiliği, Slovakya'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği var.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin Halk Cumhuriyeti, Kadife Boşanma öncesi Çekoslovakya devleti ile 6 Ekim 1949 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdu. 1 Ocak 1993'te Çin, bağımsızlığa yeni kavuşmuş Slovakya'yı tanıdı ve bununla diplomatik ilişkiler kurdu. Aynı zamanda iki taraf, Çin ile eski Çekoslovakya devleti arasında imzalanmış tüm anlaşmaların yeni Slovakya devleti için geçerli olmaya devam edeceklerine anlaştılar ve Çin-Slovakya ilişkilerinin kuruluş tarihi resmen 6 Ekim 1949 tarihi olarak, yani Çin ile Çekoslovakya arasındaki ilişkilerin kuruluşuyla aynı tarih olarak, belirlendi.[1]

İnsan hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Ekim 2020 tarihinde Slovakya, Birleşmiş Milletler'de, Çin Hükûmeti'nin Uygurlar ve diğer Türk Müslüman azınlıklara yönelik sistematik zulümlerini[a] ve Hong Kong'da siyasî özgürlüklere uyguladığı kısıtlamaları[b] kınayan ortak bir bildiriyi imzalayan 39 ülkeden biri oldu.[2][3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bakınız: Uygur Sorunu; Sincan yeniden eğitim kampları; Uygur Soykırımı
  2. ^ Bakınız: Hong Kong ulusal güvenlik kanunu [en]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "中斯關係" [Çin-Slovakya ilişkileri] (Çince). Çin'in Slovakya Büyükelçiliği (中國駐斯洛伐克大使館). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2015. 
  2. ^ AFP JiJi. "Japan among 39 nations calling on China to respect Uighur human rights". the Japan Times. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  3. ^ Basu, Zachary (8 Ekim 2020). "Mapped: More countries sign UN statement condemning China's mass detentions in Xinjiang". Axios. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]