Bosna-Hersek-Çin ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bosna-Hersek-Çin ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Bosnia and Herzegovina ve China

Bosna-Hersek

Çin

Bosna-Hersek-Çin ilişkileri, Bosna-Hersek ile Çin arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 3 Nisan 1995 tarihinde kuruldu.[1] Pekin'de Bosna-Hersek, Saraybosna'da Çin büyükelçilikleri bulunmaktadır.

Seyahat ve vizeler[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Kasım 2017 tarihinde Bosna-Hersek ile Çin arasında vize muafiyetinin uygulanmasına dair bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma 29 Mayıs 2018'de resmen yürürlüğe girdi. Çin pasaportu sahibi Çin vatandaşları, her 180 günlük dönem boyunca Bosna-Hersek'e vizeden muaf olarak girip 90 günlüğüne kalabiliyorlar. Bosna-Hersek pasaportu sahibi Bosna-Hersek vatandaşları ise Çin anakarasında 90 günlük bir süre için vizeden muaf olarak kalabiliyorlar.

Hong Kong ile Makao özel idarî bölgelerinin vize politikaları[a] Çin anakarasınınkinden farklıdır; Bosna-Hersek pasaportu sahiplerine Hong Kong'da 14 günlük,[2] Makao'da ise 90 günlük[3] vize muafiyeti sunulmaktadır.

Kültür ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Konfüçyüs Enstitüsü'nün Bosna-Hersek'te Saraybosna ve Banja Luka üniversitelerinde şubeleri var. Saraybosna Üniversitesi şubesi Kuzeybatı Pedagoji Üniversitesi [en] ile,[4] Banja Luka Üniversitesi şubesi ise Tientsin Teknoloji ve Eğitim Üniversitesi [en] ile ortaklaşa işletilmektedir.[5]

İnsan hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Ekim 2020 tarihinde Bosna-Hersek, Birleşmiş Milletler'de, Çin Hükûmeti'nin Uygurlar ve diğer Türk Müslüman azınlıklara yönelik sistematik zulümlerini[b] ve Hong Kong'da siyasî özgürlüklere uyguladığı kısıtlamaları[c] kınayan ortak bir bildiriyi imzalayan 39 ülkeden biri oldu.[6][7]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bakınız: Hong Kong'un vize politikası ve Makao'nun vize politikası
  2. ^ Bakınız: Uygur Sorunu; Sincan yeniden eğitim kampları; Uygur Soykırımı
  3. ^ Bakınız: Hong Kong ulusal güvenlik kanunu [en]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "大使致辞" [Büyükelçinin konuşması] (Çince). Çin'in Bosna-Hersek Büyükelçiliği (中國駐波斯尼亞和黑塞哥維那大使館). 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Visit Visa / Entry Permit Requirements for the Hong Kong Special Administrative Region" [Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nin Giriş Şartları] (İngilizce). Göçmenlik Dairesi (Hong Kong) [en]. 12 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  3. ^ "Entry and Exit of Non-residents" [Makao Dışında İkamet Edenlerin Giriş ve Çıkışı] (İngilizce). Makao Kamu Güvenlik ve Polis Bürosu. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  4. ^ "西北师大波黑萨拉热窝大学孔子学院建立新教学点" [Kuzeybatı Pedagoji Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü, Bosna-Hersek Saraybosna Üniversitesi'nde yeni öğretim şubesi kuruyor]. sohu.com (Çince). 29 Haziran 2016. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  5. ^ "波黑巴尼亚卢卡大学孔子学院举行启动仪式" [Bosna-Hersek Banja Luka Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü'nün resmî açılış töreni] (Çince). Çin Halk Cumhuriyeti Bosna-Hersek Büyükelçiliği. 24 Ocak 2018. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  6. ^ AFP JiJi. "Japan among 39 nations calling on China to respect Uighur human rights". the Japan Times. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  7. ^ Basu, Zachary (8 Ekim 2020). "Mapped: More countries sign UN statement condemning China's mass detentions in Xinjiang". Axios. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]