Kumpir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kumpir[1]

Kumpir, özellikle Orta Anadolu'nun bazı kesimlerinde patatese verilen addır. 1990'lı yıllarda ise fırınlanmış iri patatesin ezilmesi ve içine türlü mezelerin eklenmesiyle yapılan bir yemeğin adı olarak yaygınlaşmıştır.

Temel olarak patates özel fırınlarda pişirildikten sonra kabuğu yarılır. Çoğu zaman iç miktarını artırmak için bir başka patates daha kesilerek içinin yarısı veya tamamı buna eklenir. İçine tuz ve tereyağı veya margarin eklenip ezerek karıştırılır. Klasik olarak kabuğunun içerisinde sunulur. Genellikle sade halinin üzerine çeşitli mezeler ve soslar konur.

En yaygın servis biçiminde patatese rendelenmiş kaşar peyniri de karıştırılır, haşlanmış sosis patatesin içine doğranır ve üzerine rus salatası koyulur. Bunların dışında mısır, zeytin, bezelye, mantar veya çeşitli mezelerle veya ağız tadına göre çeşitli malzemelerle de yapılabilir. Ketçap ve mayonez ile de yenilebilir.

Kumpirin hikâyesi ise çok yenidir. Eski Yugoslavya'da alüminyum folyoda pişirilen, içine salata konulan patatese "krumpir" denilmektedir.

Türkiye'de yapılan kumpir, tereyağı, kaşar ve çeşitli salatalar, mezeler ve soslar katılarak hazırlanan bir üründür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2015.