Son Durak 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son Durak 2
Final Destination 2
Film afişi
YönetmenDavid R. Ellis
YapımcıWarren Zide
Craig Perry
SenaristJ. Mackye Gruber
Eric Bress
Hikâye (eser)J. Mackye Gruber
Eric Bress
Jeffrey Reddick
UyarlamaJeffrey Reddick'in oluşturduğu karakterlerden uyarlama
OyuncularAli Larter
A. J. Cook
Michael Landes
MüzikShirley Walker
Görüntü yönetmeniGary Capo
KurguEric Sears
StüdyoZide/Perry Productions
DağıtıcıNew Line Cinema
Çıkış tarih(ler)i31 Ocak 2003 (2003-01-31)
15 Ağustos 2003 (2003-08-15) (Türkiye)
Süre90 dakika
ÜlkeABD[1]
Dilİngilizce
Bütçe$26 milyon[2]
Hasılat$90,426,405[3]
Devam filmiSon Durak 3

Son Durak 2 (Özgün adı: Final Destination 2), yönetmen koltuğunda David R. Ellis'in oturduğu 2003 yılı ABD yapımı doğaüstü korku filmidir. Senaryo J. Mackye Gruber ve Eric Bress tarafından; Gruber, Bress ve serinin yaratıcısı Jeffrey Reddick'in yazdığı bir hikâyeye dayanarak yazıldı. Son Durak serisinin ikinci filmidir ve 2000 yılı Son Durak filminin devamı niteliğindedir. Başrolleri Ali Larter, A. J. Cook ve Michael Landes paylaşmaktadır. Film Kimberly Corman'ın gördüğü gerçek ile rüya arası bir olay sonucu tehlikeyi önceden sezmesi ve bir kaza olacağını herkese söylemesiyle ilgilidir. Kazadan kurtulanlar teker teker ilginç ve dehşet verici kazalarda ölür. Ölüm yine onu kandırmaya çalışanların peşindedir.

Çekimler Vancouver ve Okanagan Gölü'nde gerçekleşti.[4] Film 31 Ocak 2003 tarihinde yayınlandı. Ayrıca filmin 22 Temmuz 2003 tarihinde yayınlanan DVD'si film hakkında eleştirileri, silinen sahneleri, belgeselleri ve çeşitli videoları içermektedir.[5]

Genellikle eleştirmenlerden karışık yorumlar alan film;[6][7] toplamda $90 milyon, sadece ABD'de $46 milyon hasılat elde etti.[3] Film En İyi Korku Filmi Saturn Ödülü dahil dört tane ödüle aday olmuştur.[8]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimberly Corman; arkadaşları Shaina McKlank, Dano Estevez ve Frankie Whitman ile Daytona'ya gidecektir. Kimberly arabayı sürerken onlarca kişinin öleceği bir araba kazası hayali görür. Arabayı kazanın olacağını düşündüğü yolun önüne sürer ve birçok kişi yoldan çıkamaz. Kimberly'nin kaza olacağını söylediği yerde gerçek bir kaza olur. Kazada ölmesi gerekenler kurtulmuştur ama onlar da teker teker ölmeye başlayacaktır. Ancak önceki filmdeki gibi ölümler önce ölmesi gerekenden sonuncuya değildir. Ölüm önceki filmde Clear Rivers'ın kurtulmasına karşın bu sefer son ölecek kişiden ilk ölecek kişiye doğru gider.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Shaina McKlank, Dano Estevez ve Frankie Whitman[değiştir | kaynağı değiştir]

(Sarah Carter, Alejandro Rae, Shaun Sipos)

Ölüm Nedeni: Büyük bir kamyonun arabaya vurup arabayı havaya uçurması

Kimberly arabayla yolu keser. Arkadaşları yolun önündeki arabada oturmaktadır. Shaina "Kimberly, ne oluyor?" diye sorduktan sonra bir kamyon arabaya doğru gelmeye başlar. Burke Kimberly'i son anda kurtarır ama kamyon Shaina, Dano ve Frankie'nin oturduğu arabaya çarpar ve araba patlar.

Evan Lewis[değiştir | kaynağı değiştir]

(David Paetkau)

Ölüm Nedeni: Gözüne yangın merdiveni girmesi

Evan evde sosis pişirirken yüzüğü lavabonun içine girer. O arada bir yangın başlar. Evan yangını engelleyemez çünkü yüzüğü lavabodan almaya çalışırken eli sıkışmıştır. Evan elini kurtarır ve pencerelere doğru gider. Pencereler kapanır. Evan eline bir sandalye alır ve camı kırar. Ardından yangın merdivenine doğru gider. Aşağı inerken Evan kayar ve yere düşer. O arada yangın merdiveni de düşmeye başlar ve Evan'ın birkaç santimetre yukarısında durur. Evan "Aman Tanrım. Ohh" derken yangın merdiveni gözüne girer.

Tim Carpenter[değiştir | kaynağı değiştir]

(James Kirk)

Ölüm Nedeni: Dev bir cam parçasının altında ezilme

Tim ve annesi Nora dişçiye giderler. Doktor onun dişini kontrol ettikten sonra odadan çıkar. O arada güvercinler pencereye çarpmaya başlar. Duvarda asılı olan süslerden biri Tim'in ağzına düşer. Tim nefes alamamaya başlar. O arada doktor gelir ve ağzındaki süsü çıkarır. Tim ve Nora hastaneden çıkar. Tim güvercinlerin yanındayken güvercinler ürker ve kaçar. Güvercinler makineyi kontrol eden adamın dikkatini dağıtır ve adam bir düğmeye basar. Vincin tuttuğu cam Tim'in kafasına düşer ve Tim ölür.

Nora Carpenter[değiştir | kaynağı değiştir]

(Lynda Boyd)

Ölüm nedeni: Boynunun asansör kapısına sıkışması

Nora, Eguene ile asansörde aşağı inmektedir. O arada Burke arar ve Nora telefonunu yere düşürür. Telefonu alırken saçı arkadaki adamın elindeki kancaya takılır. Thomas "Kancalı bir adam seni öldürecek" der. Nora "Öleceğim, öleceğim" diye bağırmaya başlar. Asansörden çıkmaya çalışırken kanca kafasını içeride tutar ve boynu asansör kapısında sıkışır. Eugene, asansör kontrol paneli bozulunca asansörü durduramaz. Kat ve Clear Nora'ya yardım etmeye çalışır. Asansör yükselince Nora'nın kafası kopar. Kafası asansörde, vücudu aşağıda kalır ve Nora'nın cesedi Kat ile Clear'ın üstüne düşer.

Kat Jennings[değiştir | kaynağı değiştir]

(Keegan Connor Tracy)

Ölüm Nedeni: Kafasına boru saplanması

Kat, arabayı çarpınca bacağı sıkışır. Yardım ekipleri onu arabadan çıkarmaya çalışırken Kat, adama "Şu şeyi biraz daha yavaş kullanır mısınız lütfen?" diye sorar. Adam "Sessiz moda alayım mı?" der. Kat de "Evet" der. Adam yanlışlıkla elektrikli testereyi arabaya çarpınca hava yastığı açılıp Kat'in kafasını boruya iter ve boru Kat'in kafasının içinden geçer.

Rory Peters[değiştir | kaynağı değiştir]

(Jonathan Cherry)

Ölüm Nedeni: Bir çitin onu üç parçaya ayırması

Rory ve Burke kazanın olduğu yerde yürürken bir ağaç Burke'nın önüne düşer. Burke de yere düşer ve o arada bir araba patlar. Araba patlaması bir çiti havaya uçurur ve çit Rory'ye gelir. Rory üçe ayrılır.

Eugene Dix ve Clear Rivers[değiştir | kaynağı değiştir]

(T.C. Carson, Ali Larter)

Ölüm Nedeni: Patlama

Olay Kimberly'nin "Kanlı eller, elleri kanlı biri" demesi üzerine. Clear Eugene'nin ucuz atlattığı kazada ellerinin kanlı olduğunu hatırlar ve onun odasına doğru gitmeye başlar. O arada Kimberly kötü bir şeyler olacağını hisseder. Clear odaya girince elektrik kablolarından çıkan kıvılcımlar oksijene karşı tepkir ve bir patlama olur. Clear ve Eugene ölür.

Brian Gibbons[değiştir | kaynağı değiştir]

(Noel Fisher)

Ölüm Nedeni: Barbekünün patlaması

Thomas ve Kimberly, Gibbons ailesi tarafından yemeğe çağrılırlar. Thomas'ın ölüme yakınlık hakkında konuşması üzerine Brian'ın babası otoyol kazasında Rory'nin Brian'ı son anda kurtardığını söyler. Thomas ve Kimberly Brian'ın da ölmesi gerektiğini anladıkları sırada barbekü patlar. Brian'ın kolu annesinin önüne düşer ve annesi çığlık atarken film son bulur.

Kurtulanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimberly 'Kim' Corman[değiştir | kaynağı değiştir]

(A.J. Cook)

Başından Geçen Tehlikeler: Hastanedeki patlamadan sonra Thomas'a "Nasıl kurtulacağımızı biliyorum: Ölmem lazım." der ve ambulansa binip göle dalar. Orada bilincini kaybettiği sırada Thomas onu kurtarır ve Kim gözünü hastanede açar. Thomas "Ölümü yenmeyi başardın" der.

Ona ne oldu?: Eğer öldüyse söylenenlere göre tahta doğrama makinesi tarafından biçilmiş ama kesin bir şey yok.

Thomas 'Tom' Burke[değiştir | kaynağı değiştir]

(Micheal Landes)

Başından Geçen Tehlikeler: Gibbons ailesi onu çağırdığında Brian fark etmeden şişi ittirir ve şiş Thomas'ın diline nazikçe dokunur.

Ona ne oldu?: O da Kimberly'nin durumu gibi belirsiz.

Isabella Hudson[değiştir | kaynağı değiştir]

(Justina Machado)

Başından Geçen Tehlikeler: Yanında polis ile hastaneye giderken Kat'in kontrolündeki arabaya çarpmamaları için polis arabayı savurur. Kazadan son anda kurtulurlar. Ayrıca doğum yaparken Kimberly onun tehlikede olduğunu düşünmüştü.

Ona ne oldu?: Küçük çocuğuyla birlikte, hala ve kesin yaşıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "FINAL DESTINATION 2 (2003)". Film & TV Database. Londra: British Film Institute. 2 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2012. 
  2. ^ "Final Destination - Box Office History". The Numbers. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012. 
  3. ^ a b "Final Destination 2 (2003) - Box Office Mojo". Box Office Mojo. 7 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012. 
  4. ^ Culture.com. "Final Destination 2: Production Notes". 24 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2012. 
  5. ^ Ezy Properties Limited, Ezy DVD Australia. "Final Destination 2". 3 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2012. 
  6. ^ Flixster, Rotten Tomatoes. "Final Destination 2 - ROTTEN TOMATOES". 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2012. 
  7. ^ CBS Interactive Inc., Metacritic. "Critic Reviews for Final Destination 2 at Metacritic". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2012. 
  8. ^ Movie-Collection. "Final Destination 2 (2003) - Movie Awards". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]