Taejo (Joseon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Taejo
Kral Taejo
Joseon Kralı
Hüküm süresi5 Ağustos 1392-14 Ekim 1398
Sonra gelenJeongjong
Doğum27 Ekim 1335
Hamhung, Goryeo
Ölüm24 Mayıs 1408
Changdeokgung, Joseon Krallığı
Çocuk(lar)ıJeongjong, Taejong
HanedanJoseon
BabasıYi Ja-chun
AnnesiKraliçe Uihye
DiniBudizm

Joseon Taejo (4 Kasım 1335 - 27 Haziran 1408), doğan Yi Seong-gye (Hangul : 이성계, Hanja : 李成桂), Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıydı. Tahta çıktıktan sonra adını Yi Dan olarak değiştirdi (Hangul : 이단, Hanja : 李旦). 1392'den 1398'e kadar hüküm sürdü ve Goryeo Hanedanlığı'nın devrilmesinde ana figürdü. Taejo, Goryeo ordusuna katıldı ve nihayet 1392'de tahtı ele geçirmeden önce saflarda yükseldi. Oğulları arasındaki bir çekişme sırasında 1398'de tahttan çekildi ve 1408'de öldü.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Taejo'nun babası Yi Ja-chun, Moğol liderliğindeki Yuan Hanedanlığı'na hizmet eden Koreli bir etnik köken yetkilisiydi .  Taejo'nun annesi Kraliçe Uihye, aslen günümüz Kuzey Kore'sinde Deungju'dan (Anbyeon İlçesi) önde gelen bir ailenin Goryeo kadınıydı . Babası, bir Mingghan'a komuta eden Yuan Hanedanlığı altında Koreli bir şövalyeydi . Daha sonra Kore'deki Hamgyeong'a taşındı.

Yükselişin tarihsel bağlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

14. yüzyılın sonlarında, 918'de Wang Geon tarafından kurulan 400 yıllık Goryeo hanedanı sendeliyor, temelleri yıllarca süren savaşlar ve dağılan Moğol İmparatorluğu'nun fiili işgali nedeniyle çöküyordu . Kore'nin meşruiyeti de mahkemede giderek daha fazla tartışılan bir konu haline geliyordu, çünkü iktidar hanedanı sadece krallığı etkili bir şekilde yönetmekte başarısız olmakla kalmıyor, aynı zamanda Yuan imparatorluk ailesinin üyeleriyle nesiller boyu zorla evlilikler ve çeşitli arasındaki rekabet yüzünden de lekeleniyordu. Goryeo kraliyet ailesi şubeleri (Kral U'nun annesi bile bilinen bir halktı, bu nedenle onun Kral Gongmin'den geldiğine dair söylentilere yol açtı).

Krallık içinde, nüfuzlu aristokratlar, generaller ve hatta başbakanlar kraliyetin gözüne girmek için mücadele ettiler ve mahkemenin egemenliği için rekabet ettiler, bu da çeşitli hizipler arasında derin bölünmelere yol açtı. Japon korsanları ( wakō) ve Kızıl Türbanlar tarafından Goryeo'ya karşı giderek artan sayıda baskınla birlikte, kraliyet mahkemesine hakim olmaya gelenler, reform görüşlü Sinjin aristokrasisi ve karşıt Gweonmun aristokrasisinin yanı sıra, gerçekte bunu yapabilen generallerdi. Yi Seong-gye ve rakibi Choe Yeong adlı yetenekli bir general olan yabancı tehditlerle savaşın . Eski bir keşiş olan Zhu Yuanzhang (Hongwu İmparatoru) döneminde Ming hanedanının yükselişiyle birlikte), Yuan kuvvetleri daha savunmasız hale geldi. 1350'lere gelindiğinde Goryeo, Yuan hanedanından tam bağımsızlığını yeniden kazandı, ancak Yuan kalıntıları büyük garnizonlarla kuzeydoğu bölgelerini etkili bir şekilde işgal etti.

Askeri kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

General Yi Seong-gye, 1370'lerin sonlarında ve 1380'lerin başlarında, Moğol kalıntılarını yarımadanın dışına iterek ve ayrıca bir dizi başarılı çarpışmada iyi organize olmuş Japon korsanlarını püskürterek güç ve saygı kazandı. Yuan Hanedanlığı'na karşı isyanlarının bir parçası olarak Kore Yarımadası'na girdiklerinde Kızıl Türbanları bozguna uğratmakla da tanınırdı. Zhu Yuanzhang yönetimindeki Ming hanedanının yükselişinin ardından, Goryeo'daki kraliyet mahkemesi iki rakip gruba ayrıldı: General Yi tarafından yönetilen grup (Ming hanedanını destekleyen) ve rakibi General Choe tarafından yönetilen kamp (Ming hanedanını destekleyen). Yuan Hanedanlığı).

1388'de (Kral U'nun 14. yılı) bir Ming elçisi Goryeo'nun kuzey topraklarının önemli bir bölümünün geri verilmesini talep etmek için Goryeo'ya geldiğinde, General Choe fırsatı değerlendirdi ve Ming karşıtı atmosfer üzerinde oynadı ve işgali savunmak için Ming karşıtı atmosfere girdi. Liaodong Yarımadası (Goryeo, eski Goguryeo krallığının halefi olduğunu iddia etti ; bu nedenle, Mançurya'yı Kore topraklarının bir parçası olarak restore etmek, tarihi boyunca dış politikasının bir ilkesiydi). [ alıntı gerekli ]

İstilaya liderlik etmesi için kesinlikle muhalif bir Yi seçildi; ancak Amrok Nehri üzerindeki Wihwa Adası'nda, yaygın olarak " Orduyu Wihwa Adası'ndan geri döndürmek " olarak adlandırılan ve Kore tarihinin akışını değiştirecek önemli bir karar verdi. Desteği bilerek, hem yüksek rütbeli hükûmet yetkililerinden, hem genel halktan hem de Hongwu İmparatoru altındaki Ming İmparatorluğu'nun büyük caydırıcılığından yararlandı, isyan etmeye karar verdi ve hükûmetin kontrolünü güvence altına almak için başkent Gaegyeong'a geri döndü. .

Devrim[değiştir | kaynağı değiştir]

General Yi, ordusunu Yalu nehrinden doğrudan başkente süpürdü, krala sadık güçleri yendi (ortadan kaldırmaya başladığı General Choe liderliğindeki) ve fiili bir darbeyle Kral U'yu zorla tahttan indirdi, ancak yükselemedi. hemen taht. Bunun yerine, Kral U'nun oğlu Kral Chang'i tahta geçirdi ve eski hükümdarın başarısız bir restorasyonunun ardından her ikisini de idam ettirdi. Artık tahtın arkasındaki tartışmasız güç olan General Yi, kısa süre sonra, şimdi Kral Gongyang (공양왕; 恭讓王) olan Wang Yo adında bir Goryeo kraliyetine zorla kral olarak taç giydirdi. Yi, kukla kral aracılığıyla kraliyet sarayını dolaylı olarak zorladıktan sonra, Jeong Do-jeon gibi Sinjin aristokratlarıyla ittifak kurmaya başladı.ve Jo Jun . 1392'de (Kral Gongyang'ın 4. yılı), Yi Kral Gongyang'ı tahttan indirdi, onu Wonju'ya sürgün etti (burada kendisi ve ailesi gizlice öldürüldü) ve Joseon Kralı Taejo olarak tahta çıktı, böylece 475 yıllık yönetimin ardından Goryeo Hanedanlığı sona erdi. .

Goryeo'nun düşüşünün hemen ardından en çok tekrarlanan olaylardan biri 1392'de Taejo'nun beşinci oğlu Yi Bang-won'un (daha sonra Kral Taejong) ünlü bilgin, şair ve devlet adamı Jeong Mong için bir parti verdiği zamandı. Arkaik şiirler biçimindeki sayısız yazışmalarına rağmen Yi tarafından kazanılmayı reddeden ve eski hanedanın sadık bir destekçisi ve Yi'nin taht iddiasına muhalefetin önde gelen isimlerinden biri olmaya devam eden -ju . Jeong, Goryeo'da, Yi Bang-won'un kendisi tarafından bile saygı gördü, ancak bir engel olarak görüldü ve bu nedenle, yeni hanedanın destekçilerinin gözünde ortadan kaldırılması gerekiyordu. Partiden sonra, eve dönerken Jeong, sokakta beş adam tarafından öldürüldü.Gaeseong'daki Seonjuk Köprüsü (선죽교; 善竹橋). Bu köprü şimdi Kuzey Kore'nin ulusal bir anıtı haline geldi ve taşlardan birinin üzerindeki kahverengi lekenin, yağmur yağdığında kırmızıya dönen kan lekesi olduğu söyleniyor.

Saltanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Yi Seong-gye, 1392-1393'te Joseon adı altında yeni bir hanedanlık ilan etti ve böylece Gojoseon (Eski Joseon) olarak da bilinen, efsanevi olarak yaklaşık üç bin yıl önce kurulmuş olan ve ülkenin adını şu anki adıyla yeniden adlandıran eski bir devleti canlandırdı . "Büyük Joseon Krallığı". [ alıntı gerekli ]

Yeni hükümdarın erken dönem başarılarından biri Çin ile ilişkilerin iyileştirilmesiydi; ve aslında, Joseon'un kökeni General Yi'nin Çinli haydutların baskınlarına yanıt olarak Çin'e saldırmayı reddetmesinden kaynaklanıyordu.  Yeni hükümdar, tahta çıkışından kısa bir süre sonra, Nanjing'deki Ming sarayına bir hanedan değişikliğinin gerçekleştiğini bildirmek için elçiler gönderdi.  Koreli elçiler, dostane ilişkilerin yeniden kurulması için Japonya'ya gönderildi. Görev başarılı oldu; ve shōgun Ashikaga Yoshimitsu'nun bu ilk büyükelçilikten olumlu etkilendiği bildirildi.  Ryūkyū Krallığı'ndan elçiler 1392, 1394 ve 1397'de alındı. Siam 1393'te bir elçi gönderdi.

1394 yılında başkent Hanseong'da (Seul) kuruldu.  Yeni hanedan ilan edilip resmi olarak hayata geçirildiğinde, Taejo halefinin hangi oğlu olacağı konusunu gündeme getirdi. Taejo'nun Kraliçe Sinui'den olan beşinci oğlu Yi Bang-won, babasının iktidara gelmesine en çok katkıda bulunan kişi olmasına rağmen, babasının saraydaki kilit müttefiklerinden ikisine, başbakan Jeong Do-jeon ve Nam Eun'a karşı derin bir nefret besliyordu. .

Her iki taraf da birbirleri arasında var olan karşılıklı düşmanlığın tamamen farkındaydı ve kendilerini sürekli tehdit altında hissediyorlardı. Yi Bang-won'un tahtın en değerli halefi olduğu netleştiğinde, Jeong Do-jeon kral üzerindeki etkisini kullanarak onu en akıllı seçimin Taejo'nun en sevdiği oğlu değil, Taejo'nun en sevdiği oğlu olacağına ikna etti. krallık için en iyisiydi.

1392'de Kral Taejo'nun (Kraliçe Sindeok'un ikinci oğlu) sekizinci oğlu Büyük Prens Uian (Yi Bang-seok), Kraliyet Prensi veya tahtın halefi olarak atandı. Kraliçenin ani ölümünden sonra ve Kral Taejo hala ikinci karısının yasını tutarken, Jeong Do-jeon mahkemedeki konumunu güvence altına almak için Yi Bang-won ve kardeşlerini önceden öldürmek için komplo kurdu. [ alıntı gerekli ]

1398'de, bu planı duyunca, Yi Bang-won hemen ayaklandı ve saraya baskın düzenledi, Jeong Do-jeon'u, takipçilerini ve merhum Kraliçe Sindeok'un iki oğlunu öldürdü. Bu olay, Prenslerin İlk Çekişmesi olarak bilinir hale geldi. Oğullarının taç için birbirlerini öldürmeye istekli olmalarına ve ikinci karısının ölümünden psikolojik olarak bitkin olmalarına şaşıran Kral Taejo, hemen ikinci oğlu Yi Bang-gwa'yı, daha sonra Kral Jeongjong'u yeni hükümdar olarak taçlandırdı. Bundan sonra, Kral Taejo, Hamhung Kraliyet Köşkü'ne emekli oldu.. Ondan sonra Yi Bang-won ile arasındaki mesafeyi korudu. Bunu yapmak Taejo'nun büyük öfkesine neden oldu, çünkü hem iki oğlu hem de Jeong Do-jeon onun gözdesiydi. İddiaya göre, Yi Bang-won defalarca elçiler gönderdi ve Taejo her seferinde oğluyla tekrar görüşmeme konusundaki kesin kararını ifade etmek için onları öldürdü. Bu tarihi anekdot, birkaç dürtüye rağmen asla geri gelmeyen bir kişi anlamına gelen "Hamhung Cha sa" terimini doğurdu.  Ancak son araştırmalar, Taejo'nun aslında bu Hamhung elçilerinden hiçbirini öldürmediğini buldu. Bu denekler, tesadüfen Hamhung bölgesinde meydana gelen isyanlar sırasında öldürüldü.

1400'de Kral Jeongjong, kardeşi Yi Bang-won'u varis olarak ilan etti ve gönüllü olarak tahttan çekildi. Aynı yıl, Yi Bang-won en sonunda Kral Taejong olarak Joseon tahtını devraldı .

Tahttan çekilmesinden on yıl sonra, Kral Taejo 27 Haziran 1408'de Changdeok Sarayı'nda öldü . Guri şehrinde Geonwonneung'un (건원릉, 健元陵) mezarına gömüldü .

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Baba: Joseon Kralı Hwanjo (1315 – 1 Ocak 1361) (조선 환조)  (이자춘, 1315-Ocak 1361)
    • Büyükbaba: Joseon Kralı Dojo (? – 1342) (조선 도조)
    • Büyükanne: Munju Park klanının Kraliçesi Gyeongsun (경순왕후 박씨)
  • Anne: Yeongheung Choe klanının Kraliçesi Uihye (의혜왕후 최씨)
    • Büyükbaba: Choe Han-gi (최한기)
    • Büyükanne: Lee klanından Leydi Joseonguk (조선국대부인 이씨)
  • Eşler ve İlgili Sorunları:
  1. Cheongju Han klanının Kraliçesi Shinui (Eylül 1337 - 21 Ekim 1391) (신의왕후 한씨)
    1. Yi Bang-u, Büyük Prens Jinan (1354 - 15 Ocak 1394) (이방우 진안대군)
    2. Yi Bang-gwa, Büyük Prens Yeongan (18 Temmuz 1357 - 15 Ekim 1419) (이방과 영안대군)
    3. Yi Bang-ui, Büyük Prens Ikan (1360 – 26 Eylül 1404) (이방의 익안대군)
    4. Yi Bang-gan, Büyük Prens Hwoean (2 Temmuz 1364 - 10 Nisan 1421) (이방간 회안대군)
    5. Yi Bang-won, Büyük Prens Jeongan (13 Haziran 1367 - 30 Mayıs 1422) (이방원 정안대군)
    6. Yi Bang-yeon, Büyük Prens Deokan (이방연 덕안대군)
    7. Prenses Gyeongshin (? – 29 Nisan 1426) (경신공주)
    8. Prenses Gyeongseon (경선공주)
  2. Göksan Kang klanının Kraliçesi Sindeok (12 Temmuz 1356 - 15 Eylül 1396) (신덕왕후 강씨)
    1. Yi Bang-beon, Büyük Prens Muan (1381 - 6 Ekim 1398) (이방번 무안대군)  )
    2. Yi Bang-seok, Büyük Prens Uian (1382 – 6 Ekim 1398) (이방석 의안대군)
    3. Prenses Gyeongsun (? – 8 Eylül 1407) (경순공주)
  3. Wonju Won klanından Asilzade Eşi Seong (? – 29 Aralık 1449) (성비 원씨)
  4. Goheung Yu klanından Leydi Jeonggyeong (정경궁주 유씨)
  5. Kim klanından Prenses Hwaui (? – 1428) (화의옹주 김씨)
    1. Prenses Sukshin (? – 1453) (숙신옹주)
  6. Ju klanından Leydi Chandeok (찬덕 주씨)
    1. Prenses Uiryeong (? – 1 Şubat 1466) (의령옹주)

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1983 KBS TV dizisi Foundation of the Kingdom'da Im Dong-jin tarafından canlandırılmıştır .
  • Kim Mu-saeng tarafından 1983 MBC TV dizisi The King of Chudong Palace'da ve 1996 KBS TV dizisi Tears of the Dragon'da canlandırılmıştır .
  • 2005-2006 MBC TV dizisi Shin Don'da Lee Jin-woo tarafından canlandırıldı .
  • 2012 SBS TV dizisi Faith'te Oh Jae-moo tarafından canlandırıldı .
  • 2012-2013 SBS TV dizisi The Great Seer'de Ji Jin-hee tarafından canlandırılmıştır .
  • 2014 KBS1 TV dizisi Jeong Do-jeon'da Yoo Dong-geun tarafından canlandırılmıştır .
  • 2014 yapımı The Pirates filminde Lee Dae-yeon tarafından canlandırılmıştır .
  • 2015 JTBC TV dizisi More Than a Maid'de Lee Do-kyung tarafından canlandırılmıştır .
  • 2015 yapımı Empire of Lust filminde Son Byong-ho tarafından canlandırılmıştır .
  • 2015-2016 SBS TV dizisi Six Flying Dragons'da Chun Ho-jin tarafından canlandırıldı .
  • 2016 KBS1 TV dizisi Jang Yeong- sil'de Kim Ki-hyeon tarafından canlandırılmıştır .
  • 2016 yapımı Seondal: Nehri Satan Adam filminde Lim Jong-yun tarafından canlandırılmıştır .
  • 2019 JTBC TV dizisi My Country: The New Age ve 2021 KBS1 TV dizisi The King of Tears'da Kim Yeong-cheol tarafından canlandırılan Lee Bang-won .
  • Bir android/iOS mobil oyunu olan Rise of Kingdoms'da oynanabilir bir karakter olarak yer aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
Joseon Kralı
1392–1398
Sonra gelen:
Jeongjong