Kuzey Makedonya Türkleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ai V iA (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
8. satır: 8. satır:
}}
}}
[[Dosya:Macedonia ethnic2002 03.png|thumb|200px|Makedonya'nın etnik yapısı (Yeşil: Türklerin çoğunlukta olduğu bölgeler)]]
[[Dosya:Macedonia ethnic2002 03.png|thumb|200px|Makedonya'nın etnik yapısı (Yeşil: Türklerin çoğunlukta olduğu bölgeler)]]
'''Makedonya'daki Türkler''', Eski [[Yugoslavya]] toprağı olan [[Makedonya Cumhuriyeti]]'nde yaşayan Türklerdir. Çoğu buraya [[Osmanlı Devleti]] zamanında yerleşmiştir. [[2002]] nüfus sayımına göre 77.959 Türk Makdeonya'da yaşamaktadır.<ref>[http://www.stat.gov.mk/pdf/kniga_13.pdf Makedonya 2002 nüfus sayımı (PDF dosyası) bakınız: s. 32]</ref>
'''Makedonya'daki Türkler''', Eski [[Yugoslavya]] toprağı olan [[Makedonya Cumhuriyeti]]'nde yaşayan Türklerdir. Makedonya Türklerinin çoğu buraya 14. yüzyıl ve sonrasında; [[Osmanlı Devleti]] zamanında yerleşmiştir. [[2002]] nüfus sayımına göre 77.959 Türk, Makedonya'da yaşamaktadır.<ref>[http://www.stat.gov.mk/pdf/kniga_13.pdf Makedonya 2002 nüfus sayımı (PDF dosyası) bakınız: s. 32]</ref>




== Yerleşim yerleri ==
== Yerleşim yerleri ==


Türkler güneybatı bölgesinde [[Merkez Jupa]] (Tsentar Jupa, Türkçe de resmî diller arasındadır) ve [[Plasnitsa]] (Plasnica) belediyelerinde nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Ayrıca [[Vrapçişte]]'de, daha az sayıda [[Manastır]] (Bitola), [[Gostivar]], [[Kiçevo]], [[Kalkandelen]] (Tetovo), [[Resne]], Valandova'da da yaşamaktadır. Türk toplulukları bulundukları ülkenin idari yapısına uymaktadırlar. [[Üsküp]] ([[Makedonca]]: Skopje / [[Arnavutça]]: Shkupi) gibi büyük kentler, [[Struga]] ve [[Ohri]] gibi turistik yerlerde de Türk esnafları mevcuttur.
Türkler güneybatı bölgesinde [[Merkez Jupa]] (''Centar Zupa'', Türkçe de resmî diller arasındadır) ve [[Plasnitsa]] (Plasnica) belediyelerinde nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Ayrıca [[Vrapçişte]]'de, daha az sayıda [[Manastır]] (Bitola), [[Gostivar]], [[Kırçova]] (Kiçevo), [[Kalkandelen]] (Tetovo), [[Resne]] (Resen), [[Valandova]]'da (Valandovo) da yaşamaktadır. Türk toplulukları bulundukları ülkenin idari yapısına uymaktadırlar. [[Üsküp]] ([[Makedonca]]: Skopje / [[Arnavutça]]: Shkupi) gibi büyük kentler, [[Struga]] ve [[Ohri]] gibi turistik yerlerde de Türk esnafları mevcuttur.


==Tarih==
==Tarih==
[[1389]]'da [[Osmanlı Devleti]]'nin bölgeyi fethetmesi ile Türkleşmeye başlamıştır. 1453 [[İstanbul'un fethi]]nden sonra [[Fatih Sultan Mehmet]]'in isteğiyle [[Anadolu]]'da bulunan [[Karamanoğulları]]nın büyük bir bölümü Üsküp ve bugün adı Tetova olan Kalkandelen bölgesine yerleştirilmiştir. 1900 ve 1910 senelerinde ve [[Balkan Savaşları]] döneminde bu bölgelerde bulunan Türkler'in çoğu İstanbul'un [[Ümraniye, İstanbul|Ümraniye]], [[Kadıköy, İstanbul|Kadıköy]], [[Kartal, İstanbul|Kartal]], [[Maltepe, İstanbul|Maltepe]] ve [[Pendik, İstanbul|Pendik]], [[Zeytinburnu, İstanbul|Zeytinburnu]], [[Bayrampaşa, İstanbul|Bayrampaşa]], [[Gaziosmanpaşa, İstanbul|Gaziosmanpaşa]] gibi yerlerde yaşamaktadırlar. Bugün bile Üsküp ve Kalkandelen şehirlerinde de Türkler vardır.
[[1389]]'da [[Osmanlı Devleti]]'nin bölgeyi fethetmesi ile Türkleşmeye başlamıştır. 1453 [[İstanbul'un fethi]]nden sonra [[Fatih Sultan Mehmet]]'in isteğiyle [[Anadolu]]'da bulunan [[Karamanoğulları]]nın büyük bir bölümü Üsküp ve bugün resmi adı ''Tetovo'' olan Kalkandelen bölgesine yerleştirilmiştir. 1900 ve 1910 senelerinde ve [[Balkan Savaşları]] döneminde bu bölgelerde bulunan Türklerin çoğu İstanbul'un [[Ümraniye, İstanbul|Ümraniye]], [[Kadıköy, İstanbul|Kadıköy]], [[Kartal, İstanbul|Kartal]], [[Maltepe, İstanbul|Maltepe]] ve [[Pendik, İstanbul|Pendik]], [[Zeytinburnu, İstanbul|Zeytinburnu]], [[Bayrampaşa, İstanbul|Bayrampaşa]], [[Gaziosmanpaşa, İstanbul|Gaziosmanpaşa]] gibi yerlerde yaşamaktadırlar. Bugün de Üsküp ve Kalkandelen şehirlerinde Türkler vardır.


== Siyasi Yapı ==
== Siyasi Yapı ==
Makedonya'da bugün "[[Türk Demokratik Partisi]]", "[[Türk Hareket Partisi]]" ve "Türk Milli Birlik Hareketi" kurulmuş ve bölgede yaşayan Türkleri temsil etmektedirler. Makedonya'da Türkçe gazete, dergi yayınlanmakta, aynı zamanda Türkçe tiyatro ile radyo ve televizyon yayınları da yapılmaktadır. Filoloji Fakültesi dahilinde de bir yüksek eğitim kurumu olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de çalışmaktadır.
Makedonya'da bugün "[[Türk Demokratik Partisi]]", "[[Türk Hareket Partisi]]" ve "[[Türk Milli Birlik Hareketi]]" bölgede yaşayan Türkleri, siyasi mecralarda temsil etmektedirler. Makedonya'da Türkçe gazete, dergi yayınlanmakta, aynı zamanda Türkçe tiyatro ile radyo ve televizyon yayınları da yapılmaktadır. Filoloji Fakültesi dahilinde de bir yüksek eğitim kurumu olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de çalışmaktadır.


==Kaynakça==
==Kaynakça==

Sayfanın 12.32, 14 Şubat 2010 tarihindeki hâli

Boş kaynak (yardım)  Şablon:Etnik grup

Makedonya'nın etnik yapısı (Yeşil: Türklerin çoğunlukta olduğu bölgeler)

Makedonya'daki Türkler, Eski Yugoslavya toprağı olan Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan Türklerdir. Makedonya Türklerinin çoğu buraya 14. yüzyıl ve sonrasında; Osmanlı Devleti zamanında yerleşmiştir. 2002 nüfus sayımına göre 77.959 Türk, Makedonya'da yaşamaktadır.[1]


Yerleşim yerleri

Türkler güneybatı bölgesinde Merkez Jupa (Centar Zupa, Türkçe de resmî diller arasındadır) ve Plasnitsa (Plasnica) belediyelerinde nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Ayrıca Vrapçişte'de, daha az sayıda Manastır (Bitola), Gostivar, Kırçova (Kiçevo), Kalkandelen (Tetovo), Resne (Resen), Valandova'da (Valandovo) da yaşamaktadır. Türk toplulukları bulundukları ülkenin idari yapısına uymaktadırlar. Üsküp (Makedonca: Skopje / Arnavutça: Shkupi) gibi büyük kentler, Struga ve Ohri gibi turistik yerlerde de Türk esnafları mevcuttur.

Tarih

1389'da Osmanlı Devleti'nin bölgeyi fethetmesi ile Türkleşmeye başlamıştır. 1453 İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in isteğiyle Anadolu'da bulunan Karamanoğullarının büyük bir bölümü Üsküp ve bugün resmi adı Tetovo olan Kalkandelen bölgesine yerleştirilmiştir. 1900 ve 1910 senelerinde ve Balkan Savaşları döneminde bu bölgelerde bulunan Türklerin çoğu İstanbul'un Ümraniye, Kadıköy, Kartal, Maltepe ve Pendik, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde yaşamaktadırlar. Bugün de Üsküp ve Kalkandelen şehirlerinde Türkler vardır.

Siyasi Yapı

Makedonya'da bugün "Türk Demokratik Partisi", "Türk Hareket Partisi" ve "Türk Milli Birlik Hareketi" bölgede yaşayan Türkleri, siyasi mecralarda temsil etmektedirler. Makedonya'da Türkçe gazete, dergi yayınlanmakta, aynı zamanda Türkçe tiyatro ile radyo ve televizyon yayınları da yapılmaktadır. Filoloji Fakültesi dahilinde de bir yüksek eğitim kurumu olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de çalışmaktadır.

Kaynakça

Dış Bağlantılar

http://www.makturk.com/modules.php?name=News&file=article&sid=526
http://www.turkishmedia.org.mk
http://www.yenibalkan.com.mk
http://www.oktayahmed.com/blog2

Şablon:Balkan Türkleri