Paris Antlaşması (1951): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Georgefromistanbul (mesaj | katkılar)
Kaynak eklendi
Georgefromistanbul (mesaj | katkılar)
Dış bağlantı eklendi
29. satır: 29. satır:
{{AB Kronolojisi}}
{{AB Kronolojisi}}
{{Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve aday ülkeleri}}
{{Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve aday ülkeleri}}

== Dış bağlantılar ==

* [http://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2018/11/Avrupa_Topluluklarina_Iliskin_Temel_Belgeler_Cilt_1_Avrupa_Topluluklarini_Kuran_Temel_Antlasmalar_AKCT_AET_AAET.pdf AVRUPA TOPLULUKLARINI KURAN TEMEL ANTLAŞMALAR]

== Kaynakça ==
== Kaynakça ==



Sayfanın 15.25, 5 Haziran 2020 tarihindeki hâli

Paris Antlaşması
İmzalanma18 Nisan 1951
Yürürlük23 Temmuz 1952
KoşulAvrupa'nın ekonomisini kalkındırmak üzere Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'nu kurmak.
Bitiş23 Temmuz 2002

Paris Antlaşması 18 Nisan 1951 yılında[1] Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa, Batı Almanya ve İtalya arasında imzalanmıştır. Antlaşmayla günümüzün Avrupa Birliği'ni temellerini oluşturacak olan ilk adım Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuştur.[2] 23 Temmuz 1952 yılında yürürlüğe girecek olan antlaşmanın elli yıl boyunca yürürlükte kalması kararlaştırılmıştır.

Antlaşmanın imzalanması

II. Dünya Savaşından yeni çıkmış Avrupa, bölünmüş bir Almanya, Amerika'nın yaptığı ekonomik yardımlar (Marshall Planı, Avrupa İyileştirme Programı) ile ayakta durmaktadır. Avrupa kendisini kalkındırmak için mevcut kaynaklarını kullanmaya karar verir. 1944 yılında Londra da imzalanmış olan Benelüks Gümrük Birliği antlaşması ile Benelüks ülkeleri ve Fransa'nın Batı Almanya'nın İngiliz bölgesinde olan Ruhr bölgesinde var olduğunu bildiği kömür kaynakları ile birleşen bu ülkelere, İtalya'nın da ekonomik olarak ihtiyacı olması ve katılmasıyla ilk altı üye belirlenir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "AVRUPA BİRLİĞİ'NİN DOĞUŞU VE GENİŞLEME SÜRECİ". C.Can Aktan, Türkiye Avrupa Birliği'nin Neresinde? İzmir: EGİAD Yayını, 2000. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  2. ^ "AVRUPA BİRLİĞİ » TARİHÇE". İKTİSADİ KALKINMA VAKFI. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020.