Diego Rivera: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
Marrovi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
59. satır: 59. satır:
[[Kategori:İspanyol asıllı Meksikalılar]]
[[Kategori:İspanyol asıllı Meksikalılar]]
[[Kategori:1957 yılında ölenler]]
[[Kategori:1957 yılında ölenler]]
[[Kategori:Sefarad asıllı Meksikalılar]]

Sayfanın 02.06, 12 Ekim 2016 tarihindeki hâli

Diego Rivera
Diego Rivera, 1932
Genel bilgiler
Doğum adıDiego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez
Doğum8 Aralık 1886
Guanajuato, Guanajuato, Meksika
Ölüm24 Kasım 1957 (70 yaşında)
Mexico City, Meksika
UyrukMeksikalı
Evlilik(ler)iFrida Kahlo (1929-1954)
AlanıResim
Sanat eğitimiSan Carlos Academy

Diego Rivera (d. 8 Aralık 1886 - ö. 24 Kasım 1957) özellikle duvar resimleriyle ünlü Meksikalı ressam. Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun kocası.

Rivera, ana tarafından Katolik Kilisesi'nden dönme yahudi,[1][2] baba tarafındansa İspanyol kökenlidir. Mexico City'deki San Carlos Academy'sinde eğitim görmüştür. Latin Amerika'da ve ABD'de fresk sanatını yeniden canlandırdı. Duvar resmi yapmaya genç yaşta başlayan Rivera, Meksiko'da San Carlos Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisiyken bir öğrenci eylemine katıldığı için okuldan atıldı. Öğrenimini sürdürmek için İspanya'ya giden Rivera, daha sonra Paris'e yerleşti. Orada Pablo Picasso ve Amedeo Modigliani gibi sanatçılarla dost oldu. 1920'de Rönesans dönemi fresklerini incelemek üzere İtalya'ya geziye çıktı.İtalya'da gördüklerinden çok etkilenen Rivera, ülkesinde uygulamak için taslaklarını çizdi.

1921'de Reform yanlısı Alvero Obregon'un devlet başkanı seçilmesi üzerine Meksika'ya döndü. Yakın geçmişteki Meksika Devrimi'nin umutlarını ve eylemlerini dile getiren siyasi ve toplumsal içerikli bir dizi duvar resmi yaptı. ABD'de Detroit'te Detroit Sanat Enstitüsü ve New York kentindeki Rockefeller Merkezi için de duvar resimleri yapan Rivera'nın resimleri o günlerde siyasi içeriklerinden dolayı yoğun tartışmalarla karşılaştı. Fresklerin çarpıcı renkleri, cesur, yalın ve anıtsal üslubu ABD'de ve Latin Amerika'da fresk sanatının yeniden canlanmasına yol açtı.

Tablo galerisi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "The Religious Affiliation of Mexican Painter". adherents.com. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2007-12-14. 
  2. ^ Rivera ve Yahudilik 27 Ekim 2008'de erişildi.

Dış bağlantılar