Saliha Dilaşub Sultan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Noyder (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
14. satır: 14. satır:
| unvan = [[Valide Sultan]]
| unvan = [[Valide Sultan]]
| eş = [[İbrahim (padişah)| İbrahim]]
| eş = [[İbrahim (padişah)| İbrahim]]
| çocukları = [[II. Süleyman]]
| çocukları = [[II._Süleyman_(Osmanlı)]]
}}
}}


21. satır: 21. satır:


== Yaşamı ==
== Yaşamı ==
Küçük yaşlarda hareme girip güzelliğiyle dikkat çekti. O dönemde tahta bulunan Sultan [[I. İbrahim]] erkek evlat sahibi olmak istiordu.Hremdeki tüm odalıklar padişaha sunuluyordu.Padişah ise daha fazlasını istiyordu.Harem kalfası asıladı katerin olan dilaşup kadını padişah için hazırlayıp sundu.Güzelliğiyle başkadını kıskandıran Saliha hatun.Halvetten sonra 9.Gözde olarak terfi etti. Haremde Haseki olmak erkek evlat doğurmaktan geçiyordu ve padişahın hayla erkek çocuğu yoktu.doğcak ilk cocuğun anası iktidarın ortağı olup harende söz sahibi olurlardı. Bu umut edilirken Önce başkadının iki hafata sonrada Saliha hatunun gebe kaldığı duyuruldu. Başkadınlık fırsatını kaybeden Saliha'ya ikinci kadınlık verildi ve haremde hasler tayin edildi.bu süreden sonra [[Turhan Hatice Sultan]] ve Saliha Dilaşub Sultan arasında amansız bir rekabet başladı. Oyunlara kurban giden kadın. Haremden sürgün edildi.
Küçük yaşlarda hareme girip güzelliğiyle dikkat çekti. O dönemde tahta bulunan Sultan [[I. İbrahim]] erkek evlat sahibi olmak istyiordu. Haremdeki tüm odalıklar padişaha sunuluyordu.Padişah ise daha fazlasını istiyordu.Harem kalfası asıl adı Katerin olan Dilaşup kadını padişah için hazırlayıp sundu.Güzelliğiyle başkadını kıskandıran Saliha hatun.Halvetten sonra 9.Gözde olarak terfi etti. Haremde Haseki olmak erkek evlat doğurmaktan geçiyordu ve padişahın hayla erkek çocuğu yoktu. Doğacak ilk çocuğun anası iktidarın ortağı olup haremde söz sahibi olurlardı. Bu umut edilirken Önce başkadının iki hafta sonrada Saliha hatunun gebe kaldığı duyuruldu. Başkadınlık fırsatını kaybeden Saliha'ya ikinci kadınlık verildi ve haremde hasler tayin edildi.bu süreden sonra [[Turhan Hatice Sultan]] ve Saliha Dilaşub Sultan arasında amansız bir rekabet başladı. Oyunlara kurban giden kadın. Haremden sürgün edildi.


== Valide Sultanlığı ==
== Valide Sultanlığı ==


Yıllarca [[Eski Saray]] da yaşayan Haseki Saliha Sultan herkesin ölümünü görmüştü kendisiyse hala dimdik hayattaydı. 1687 yılında üvey oğlunun ölümüyle Kendi oğlu tahta geçti. O da Valide Sultan olarak saraya geri döndü.Hırsı vile taze olan Saliha Sultan Osmanlı hareminin gördüğü en otoriter ve sevilen valide sultanıdı.Pek hayır sever olduğundan cariyeleri evlendirir,ceyizlerini kendi kesesinden karşılardı.
Yıllarca [[Eski Saray]] da yaşayan Haseki Saliha Sultan herkesin ölümünü görmüştü kendisiyse hala dimdik hayattaydı. 1687 yılında üvey oğlunun ölümüyle Kendi oğlu tahta geçti. O da Valide Sultan olarak saraya geri döndü. Hırsı ile taze olan Saliha Sultan Osmanlı hareminin gördüğü en otoriter ve sevilen valide sultandı. Pek hayır sever olduğundan cariyeleri evlendirir, çeyizlerini kendi kesesinden karşılardı.


== Ölümü ==
== Ölümü ==

Sayfanın 23.32, 27 Mart 2016 tarihindeki hâli

Saliha Dilaşub Valide Sultan
DoğumKatarina
1627
Sırbistan
Ölüm4 Aralık 1689 [1]
İstanbul, Osmanlı Devleti
Defin yeri
Süleymaniye Camii, İstanbul
Evlilik İbrahim
Çocuk(lar)II._Süleyman_(Osmanlı)


Saliha Dilâşub Valide Sultan (1627-4 Aralık 1689[1]) Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ı, padişah II. Süleyman'ın annesi ve Sultan İbrahim'in eşiydi.

Yaşamı

Küçük yaşlarda hareme girip güzelliğiyle dikkat çekti. O dönemde tahta bulunan Sultan I. İbrahim erkek evlat sahibi olmak istyiordu. Haremdeki tüm odalıklar padişaha sunuluyordu.Padişah ise daha fazlasını istiyordu.Harem kalfası asıl adı Katerin olan Dilaşup kadını padişah için hazırlayıp sundu.Güzelliğiyle başkadını kıskandıran Saliha hatun.Halvetten sonra 9.Gözde olarak terfi etti. Haremde Haseki olmak erkek evlat doğurmaktan geçiyordu ve padişahın hayla erkek çocuğu yoktu. Doğacak ilk çocuğun anası iktidarın ortağı olup haremde söz sahibi olurlardı. Bu umut edilirken Önce başkadının iki hafta sonrada Saliha hatunun gebe kaldığı duyuruldu. Başkadınlık fırsatını kaybeden Saliha'ya ikinci kadınlık verildi ve haremde hasler tayin edildi.bu süreden sonra Turhan Hatice Sultan ve Saliha Dilaşub Sultan arasında amansız bir rekabet başladı. Oyunlara kurban giden kadın. Haremden sürgün edildi.

Valide Sultanlığı

Yıllarca Eski Saray da yaşayan Haseki Saliha Sultan herkesin ölümünü görmüştü kendisiyse hala dimdik hayattaydı. 1687 yılında üvey oğlunun ölümüyle Kendi oğlu tahta geçti. O da Valide Sultan olarak saraya geri döndü. Hırsı ile taze olan Saliha Sultan Osmanlı hareminin gördüğü en otoriter ve sevilen valide sultandı. Pek hayır sever olduğundan cariyeleri evlendirir, çeyizlerini kendi kesesinden karşılardı.

Ölümü

1689 yılının sonlarına doğru hastalanan valide sultan Aynı hafta içinde vefat etti.Ardından tüm harem halkı 3ay boyunca yas tuttu.cenaze törenine tüm devlet erkenı siyah giyerek katıldı.

Galeri

Ayrıca bakınız


Kaynakça

  1. ^ a b E.J. Brill's First Encyclopaedia of Islam, 1913-1936, Martijn Theodoor Houtsma, 1987

Dış kaynaklar

  • Bahadıroğlu, Yavuz, (2009 2.bas.) Resimli Osmanlı Tarihi, İstanbul: Nesil Yayınları, ISBN 978-975-269-299-2.
  • Uluçay, M. Çağatay (2011 5.bas.). Padişahların kadınları ve kızları' Ankara: Ötüken. ISBN 9789754378405.
  • Sakaoğlu, Necdet (2008) Bu Mülkün Kadın Sultanları (Vâlide Sultanlar, Hâtunlar, Hasekiler, Kadınefendiler, Sultanefendiler), Oğlak Yayıncılık , ISBN:9789753297172
  • Şimşirgil, Ahmet (2014) Valide Sultanlar ve Harem İstanbul: Timaş Yayınları, ISBN: 978-605-08-1616-7
  • Meram, Ali Kemal (1977) Padişah anaları: resimli belgesel tarih romanı Istanbulː Öz Yayınları.
  • Peirce, Leslie P. (Tr. çev. Ayşe Berktay) (1996) Harem-i Hümayun, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları ISBN: 9789753330480.
  • Peirce, Leslie P. (1993), The Imperial Harem : Women and Sovereignty in the Ottoman Empire Oxford: Oxford University Press, ISBN 0-19-508677-5. (İngilizce) [[1]


Önce gelen:
Turhan Hatice Sultan
Valide Sultan
1687-1689
Sonra gelen:
Hatice Muazzez Sultan