Arslanlı, Tuzluca: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
35. satır: 35. satır:
Arslanlı tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte oldukça eski bir yerleşim yeridir.
Arslanlı tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte oldukça eski bir yerleşim yeridir.
Denilebilir'ki bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir.
Denilebilir'ki bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir.
Bazı kaynaklara göre Arslanlı vadisinde 5 köyün olduğu bu iddiaya Ziyaret,Eslani,Ruvireş,Arga ve Alimoho harebeleri dayanak gösterilmekte. Aslında denbejlerin ağıtlarında sık sık adı geçen Arslanlı çok hareketli ve renkli dönem yaşamıştır Malesef şimdi tam bir trajedi yaşıyor. Günümüzde Arslanlı tek olarak yerlişim yeri olarak kullanılmakta.
Bazı kaynaklara göre Arslanlı vadisinde 5 köyün olduğu bu iddiaya Ziyaret,Eslani,Ruvireş,Arga ve Alimoho harebeleri dayanak gösterilmekte. Aslında denbejlerin ağıtlarında sık sık adı geçen Arslanlı çok hareketli ve renkli dönem yaşamıştır Malesef şimdi tam bir trajedi yaşıyor. Günümüzde Arslanlı tek olarak yerlişim yeri olarak kullanılmaktadır.
Köy 1920 tarihine kadar çarlık rusyası himayesinde idi 1915 başlayan 1920 ye kadar süren ve çok kanlı geçen Ermenilerin geri çekilmesi ile 2 Aralık 1920 tarihinde Demokratik Ermeni Cumhuriyeti ile TBMM arasında Gümrü Antlaşması imzalandı. Bu müzakereler sonucunda Arslanlı Türkiye toprakları içinde kaldı
Köy 1920 tarihine kadar çarlık rusyası himayesinde idi 1915 başlayan 1920 ye kadar süren ve çok kanlı geçen Ermenilerin geri çekilmesi ile 2 Aralık 1920 tarihinde Ermeni Cumhuriyeti ile TBMM arasında Gümrü Antlaşması imzalandı. Bu müzakereler sonucunda Arslanlı Türkiye toprakları içinde kaldı.


===Kültür===
===Kültür===


AZERBAYCAN OĞUZ TÜRKLERİ gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
AZERBAYCAN OĞUZ TÜRKLERİ gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Geleneklerine sahiptirler.
Akrabalık bağları güçlüdür.


== Coğrafya ==
== Coğrafya ==

Sayfanın 20.11, 6 Mart 2015 tarihindeki hâli

Arslanlı
Harita
Iğdır
Iğdır
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlIğdır
İlçeTuzluca
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu
Nüfus
 (2000)
 • Toplam77
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0476
Posta kodu76900
Resmî site
[1]

Arslanlı, Iğdır ilinin Tuzluca ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Arslanlı tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte oldukça eski bir yerleşim yeridir. Denilebilir'ki bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bazı kaynaklara göre Arslanlı vadisinde 5 köyün olduğu bu iddiaya Ziyaret,Eslani,Ruvireş,Arga ve Alimoho harebeleri dayanak gösterilmekte. Aslında denbejlerin ağıtlarında sık sık adı geçen Arslanlı çok hareketli ve renkli dönem yaşamıştır Malesef şimdi tam bir trajedi yaşıyor. Günümüzde Arslanlı tek olarak yerlişim yeri olarak kullanılmaktadır. Köy 1920 tarihine kadar çarlık rusyası himayesinde idi 1915 başlayan 1920 ye kadar süren ve çok kanlı geçen Ermenilerin geri çekilmesi ile 2 Aralık 1920 tarihinde Ermeni Cumhuriyeti ile TBMM arasında Gümrü Antlaşması imzalandı. Bu müzakereler sonucunda Arslanlı Türkiye toprakları içinde kaldı.

Kültür

AZERBAYCAN OĞUZ TÜRKLERİ gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler. Akrabalık bağları güçlüdür.

Coğrafya

  • Iğdır'ın merkezine 63 km uzaklıktadır.
  • Tuzluca ilçesinin merkezine45 km uzaklıktadır.

Batısında d.beyazıtın sarıbıyık köyü bulunmaktadır, kuzey batıda abbasgöle bağlı pınar mahallesi vardır,kuzeyinde güllüce yaylası kurahtin(qıraxtin) vardır. tam doğuda gedikli(tavusgün) köyü bulunmakta, güneydoğsunda ise yassıbulak köyü var, güneyini söyütlü köyü yaylası kani kewştan yaylası kaplamaktadır, güney batıda ise karahisar ve kızılkulenin üstünde davalı olduğu güllük yaylası mevcuttur.. Arslanlı da geçim kaynağının başında hayvancılık gelmektedir, diğer geçim kaynağı ise çiftçilikten gelen ürünlerdir..

İklim

Köyün iklimi, kara iklimi etki alanı içerisindedir.

kışlar çok uzun ve sert geçer yazlar ise serin ve bol yağışlı olur..

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 77
1997 116

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. TUĞBA KUBİLAY SENİ SEVİYOR :) <3

Dış bağlantılar

Şablon:Portal