Akyuvar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
Sae1962 (mesaj | katkılar)
k Küçük düzeltmeler yapıldı.
k Superyetkin, Akyuvar sayfasını Lökosit sayfasına taşıdı: Geçmiş birleştirme
(Fark yok)

Sayfanın 20.57, 4 Aralık 2014 tarihindeki hâli

Akyuvarlar ya da lökosit olarak da adlandırılan beyaz kan hücreleri, kemik iliğinde üretilir. Vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı koruyan akyuvarlar, bağışıklık sisteminin önemli bir bölümünü oluştururlar. Sağlıklı bir yetişkin insanın bir litre kanında 4×109–11×109 adet, bir başka tanımla bir damla kanda yaklaşık 7.000 ilâ 25.000 arasında akyuvar bulunur. Bu nicelik lösemi hastalarında 50.000'e kadar çıkar. Akyuvarlar kanın dışında lenf sistemi, dalak ve diğer vücut dokularında da bulunur.

Malarya (sıtma) parazitini yutmuş, hazmeden bir monosit

Granülositler

Üç tip granülosit vardır:

Lenfositler

Bağışıklık yanıtının sıvısal bölümünü oluşturan lenfositler, kandan çok lenf sisteminde bulunurlar. Kanda üç lenfosit türü bulunur: B hücreleri, T hücreleri ve doğal öldürücü (katil) hücreler. B hücreleri her antijene özel antikor üretirken CD4+ (yardımcı) T hücreleri bağışıklık sisteminin saldırgana verdiği cevabı düzenlerler. CD8+ (sitotoksik/öldürücü) T hücreleri ve doğal öldürücü hücreler, bakterileri ve virüslerle enfekte olmuş vücut hücrelerini yok edebilirler.

Monositler

Monositler fagositoz yapma özelliğine sahiptirler. Ayrıca T hücrelerini uyararak onların çoğalmasını sağlarlar. Kan dolaşımından ayrılıp dokulara giren monositler, burada hacimce büyüyüp enzim miktarlarını arttırarak makrofaj hâlini alırlar.

Akyuvarlarla ilgili hastalıklar

Akyuvarlarla ilgili başlıca hastalıklar: