Algı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Jezfes (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Pinar (mesaj | katkılar)
- varolmayan refler
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''Algı''', [[psikoloji]] ve [[bilişsel bilim]]lerde [[duyu]]sal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir.<ref>{{cite book |last=Schacter|first=Daniel|title=Psychology|year=2011|publisher=Worth Publishers}}</ref> Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan [[sinir sistemi]]ndeki sinyallerden oluşur. <ref name="Goldstein5">Goldstein (2009) pp. 5–7</ref> Örneğin, görme gözün [[retina]]sına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen [[basınç dalgaları|ses]] ile oluşur. Algı bu sinyallerin pasif bir şekilde alınması değil değildir. [[Öğrenme]], [[hafıza]] ve [[beklenti]] ile şekillenebilir.<ref name="mind_perception" /> <ref name="Bernstein2010" /> Algı, bu "yukarıdan aşağıya etkileri" kapsadığı gibi duyusal girdinin "aşağıdan yukarıya" işlenmesini de içerir.<ref name="Bernstein2010">{{cite book |last=Bernstein|first=Douglas A.|title=Essentials of Psychology|url=http://books.google.com/books?id=rd77N0KsLVkC&pg=PA123|accessdate=25 March 2011|date=5 March 2010|publisher=Cengage Learning|isbn=978-0-495-90693-3|pages=123–124}}</ref> "Aşağıdan yukarıya işlemler", basitçe, düşük seviye bilgi kullanılarak daha yüksek seviyede bilginin (örneğin nesne tanımada şekiller) oluşturulmasıdır. Yukarıdan aşağıya işlemler ile kastedilen, kişinin kavram ve beklentilerinin algıyı etkilemesidir. Algılama, sinir sisteminin kompleks işlemlerine dayanır, ancak bilinçsel farkındalığın dışında gerçekleştiği için çoğu zaman kişilere zahmetsizce gerçekleşir gibi gelir.<ref name="Goldstein5" />
'''Algı''', [[psikoloji]] ve [[bilişsel bilim]]lerde [[duyu]]sal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir.<ref>{{cite book |last=Schacter|first=Daniel|title=Psychology|year=2011|publisher=Worth Publishers}}</ref> Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan [[sinir sistemi]]ndeki sinyallerden oluşur. <ref name="Goldstein5">Goldstein (2009) pp. 5–7</ref> Örneğin, görme gözün [[retina]]sına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen [[basınç dalgaları|ses]] ile oluşur. Algı bu sinyallerin pasif bir şekilde alınması değil değildir. [[Öğrenme]], [[hafıza]] ve [[beklenti]] ile şekillenebilir.<ref name="Bernstein2010" /> Algı, bu "yukarıdan aşağıya etkileri" kapsadığı gibi duyusal girdinin "aşağıdan yukarıya" işlenmesini de içerir.<ref name="Bernstein2010">{{cite book |last=Bernstein|first=Douglas A.|title=Essentials of Psychology|url=http://books.google.com/books?id=rd77N0KsLVkC&pg=PA123|accessdate=25 March 2011|date=5 March 2010|publisher=Cengage Learning|isbn=978-0-495-90693-3|pages=123–124}}</ref> "Aşağıdan yukarıya işlemler", basitçe, düşük seviye bilgi kullanılarak daha yüksek seviyede bilginin (örneğin nesne tanımada şekiller) oluşturulmasıdır. Yukarıdan aşağıya işlemler ile kastedilen, kişinin kavram ve beklentilerinin algıyı etkilemesidir. Algılama, sinir sisteminin kompleks işlemlerine dayanır, ancak bilinçsel farkındalığın dışında gerçekleştiği için çoğu zaman kişilere zahmetsizce gerçekleşir gibi gelir.<ref name="Goldstein5" />


[[Deneysel psikoloji]]nin, 19. yüzyılın sonlarına doğru yükselişinden beri psikolojinin algı anlayışı çeşitli teknikleri birleştirerek ilerledi.<ref name="mind_perception" /> [[Psikofizik]], fiziksel nitelikleri değişen girdinin algı üzerine etkisini ölçerken, [[Duyusal nörobilim]] algının arka planındaki beyin mekanizmalarını inceler. Algı sistemleri (işledikleri bilgi açısından) [[berim|hesaplamalı]] olarak da incelenebilir. Felsefe, algı ile ilgili olarak; ses, koku gibi duyusal niteliklerin ne dereceye kadar algılayanın zihni yerine nesnel gerçeklikte var olduklarını inceler.<ref name="mind_perception" />
[[Deneysel psikoloji]]nin, 19. yüzyılın sonlarına doğru yükselişinden beri psikolojinin algı anlayışı çeşitli teknikleri birleştirerek ilerledi. [[Psikofizik]], fiziksel nitelikleri değişen girdinin algı üzerine etkisini ölçerken, [[Duyusal nörobilim]] algının arka planındaki beyin mekanizmalarını inceler. Algı sistemleri (işledikleri bilgi açısından) [[berim|hesaplamalı]] olarak da incelenebilir. Felsefe, algı ile ilgili olarak; ses, koku gibi duyusal niteliklerin ne dereceye kadar algılayanın zihni yerine nesnel gerçeklikte var olduklarını inceler.
Duyular geleneksel olarak pasif alıcılar olarak düşünülmesine rağmen, [[yanılsama]] ve illüzyon üzerine çalışmalar beynin algısal sistemlerinin aktif ve bilinç düzeyine çıkmadan girdilerinden duyu oluşturmaya çalıştıklarını gösterdi. Halen, algının ne derece aktif bir hipotez test süreci olduğu veya gerçekçi duyusal bilginin bu süreci gereksiz kılıp kılmayacağı tartışma konusudur.


Beynin algısal sistemleri, insanların çevrelerindeki dünyayı, duyusal bilgileri eksik ya da değişken olsa bile, kararlı görmesini sağlıyor. İnsan ve hayvan beyinleri farklı bölgeleri farklı duyu bilgilerini işleyecek şekilde kısımlı bir yapıya sahiptir. Bu kısımlardan bazıları duyusal harita şeklini alır. Bu farklı kısımlar birbirleriyle bağlantılıdır ve birbirlerinden etkilenir. Örneğin, tatma duyusu kokudan güçlü bir şekilde etkilenir.
Duyular geleneksel olarak pasif alıcılar olarak düşünülmesine rağmen, [[yanılsama]] ve illüzyon üzerine çalışmalar beynin algısal sistemlerinin aktif ve bilinç düzeyine çıkmadan girdilerinden duyu oluşturmaya çalıştıklarını gösterdi. <ref name="mind_perception" /> Halen, algının ne derece aktif bir hipotez test süreci olduğu veya gerçekçi duyusal bilginin bu süreci gereksiz kılıp kılmayacağı tartışma konusudur. <ref name="mind_perception" />

Beynin algısal sistemleri, insanların çevrelerindeki dünyayı, duyusal bilgileri eksik ya da değişken olsa bile, kararlı görmesini sağlıyor. İnsan ve hayvan beyinleri farklı bölgeleri farklı duyu bilgilerini işleyecek şekilde kısımlı bir yapıya sahiptir. Bu kısımlardan bazıları duyusal harita şeklini alır. Bu farklı kısımlar birbirleriyle bağlantılıdır ve birbirlerinden etkilenir. Örneğin, tatma duyusu kokudan güçlü bir şekilde etkilenir.<ref name="DeVereCalvert2010_33" />


== İşlem ve Terimler ==
== İşlem ve Terimler ==

Sayfanın 00.12, 16 Kasım 2013 tarihindeki hâli

Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir.[1] Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. [2] Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur. Algı bu sinyallerin pasif bir şekilde alınması değil değildir. Öğrenme, hafıza ve beklenti ile şekillenebilir.[3] Algı, bu "yukarıdan aşağıya etkileri" kapsadığı gibi duyusal girdinin "aşağıdan yukarıya" işlenmesini de içerir.[3] "Aşağıdan yukarıya işlemler", basitçe, düşük seviye bilgi kullanılarak daha yüksek seviyede bilginin (örneğin nesne tanımada şekiller) oluşturulmasıdır. Yukarıdan aşağıya işlemler ile kastedilen, kişinin kavram ve beklentilerinin algıyı etkilemesidir. Algılama, sinir sisteminin kompleks işlemlerine dayanır, ancak bilinçsel farkındalığın dışında gerçekleştiği için çoğu zaman kişilere zahmetsizce gerçekleşir gibi gelir.[2]

Deneysel psikolojinin, 19. yüzyılın sonlarına doğru yükselişinden beri psikolojinin algı anlayışı çeşitli teknikleri birleştirerek ilerledi. Psikofizik, fiziksel nitelikleri değişen girdinin algı üzerine etkisini ölçerken, Duyusal nörobilim algının arka planındaki beyin mekanizmalarını inceler. Algı sistemleri (işledikleri bilgi açısından) hesaplamalı olarak da incelenebilir. Felsefe, algı ile ilgili olarak; ses, koku gibi duyusal niteliklerin ne dereceye kadar algılayanın zihni yerine nesnel gerçeklikte var olduklarını inceler. Duyular geleneksel olarak pasif alıcılar olarak düşünülmesine rağmen, yanılsama ve illüzyon üzerine çalışmalar beynin algısal sistemlerinin aktif ve bilinç düzeyine çıkmadan girdilerinden duyu oluşturmaya çalıştıklarını gösterdi. Halen, algının ne derece aktif bir hipotez test süreci olduğu veya gerçekçi duyusal bilginin bu süreci gereksiz kılıp kılmayacağı tartışma konusudur.

Beynin algısal sistemleri, insanların çevrelerindeki dünyayı, duyusal bilgileri eksik ya da değişken olsa bile, kararlı görmesini sağlıyor. İnsan ve hayvan beyinleri farklı bölgeleri farklı duyu bilgilerini işleyecek şekilde kısımlı bir yapıya sahiptir. Bu kısımlardan bazıları duyusal harita şeklini alır. Bu farklı kısımlar birbirleriyle bağlantılıdır ve birbirlerinden etkilenir. Örneğin, tatma duyusu kokudan güçlü bir şekilde etkilenir.

İşlem ve Terimler

Algı çalışmasının yöntemleri, David Hume, John Locke, George Berkeley'de veya tüm bilim ve bilginin temeli olarak Maurice Merleau-Ponty'nin algıyı kabullenmesi gibi deneysel epistemoloji ve mantık felsefesi çerçevesindeki psikolojik yaklaşımlar içerisinde gerekli biyolojik yaklaşımlardan psikolojik yaklaşımlara kadar farklılık gösterir.

Kolaylıkla duyum ile karıştırılabilmektedir. Ayrımı belirleyen temel etken duyumda bir yorumlama, anlama söz konusu 'olmamasıdır'.

Örnek: Yolun karşısından gelen arkadaşımız bize doğru yürümektedir ve açıkça bize doğru yürürken bize doğru bakmaktadır. Ancak yanımızdan hiç oralı olmayıp geçer giderse problem duyum algı farkına işaret ediyor olabilir. Yani bizim görüntümüz onun gözüne, retinasına yansımıştır. Biyolojik yapısı içerisinde göz bu görüntüyü beyne ulaştırmıştır. Fakat beyin burada yapması gereken duyusal bilginin alınmasından sonra, seçilme, düzenleme ve yorumlama aşamalarını gerçekleştirmemiştir. Bu halk arasındaki tabirle bakmak ve görmek arasındaki fark gibi de düşünülebilir.

Duyular

Psikolojinin konusu olan insan ve hayvanda algı, duyulara bağlıdır. Klasik beş duyu; görme, duyma, koku alma, tad alma ve dokunmadır. Bunların dışında; beden bilinci, denge, sıcaklık ve acı gibi duyular da vardır.

Notlar

  1. ^ Schacter, Daniel (2011). Psychology. Worth Publishers. 
  2. ^ a b Goldstein (2009) pp. 5–7
  3. ^ a b Bernstein, Douglas A. (5 March 2010). Essentials of Psychology. Cengage Learning. ss. 123–124. ISBN 978-0-495-90693-3. Erişim tarihi: 25 March 2011. 

Kaynakça