Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kkokturk (mesaj | katkılar)
Deliemrah (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
36. satır: 36. satır:
'''Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi''', [[Emrah Serbes]]'in aynı isimli romanından esinlenerek hazırlanmış [[Türk]] [[polisiye]] [[televizyon dizisi]]. [[Tarkan Karlıdağ]] yapımcılığında ilk bölümü [[19 Eylül]] [[2010]] Pazar günü [[Star TV]]'de yayımlanmıştır. Şu anda 2. sezonu yayınlanmaktadır. Başrolleri [[Erdal Beşikçioğlu]] ve [[Canan Ergüder]] tarafından paylaşılmaktadır. [[Güven Kıraç]] de konuk oyuncu olarak Memduh Başgan rolünde bazı bölümlerde rol almaktadır. Dizinin yayınlanan bölümü sosyal video paylaşım siteleri dışında resmi web sayfasında da yayınlanmaktadır. [[Akıllı İşaretler Sembol Sistemi]] tarafından 13 yaş ve üzeri için uygun görülmüştür.
'''Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi''', [[Emrah Serbes]]'in aynı isimli romanından esinlenerek hazırlanmış [[Türk]] [[polisiye]] [[televizyon dizisi]]. [[Tarkan Karlıdağ]] yapımcılığında ilk bölümü [[19 Eylül]] [[2010]] Pazar günü [[Star TV]]'de yayımlanmıştır. Şu anda 2. sezonu yayınlanmaktadır. Başrolleri [[Erdal Beşikçioğlu]] ve [[Canan Ergüder]] tarafından paylaşılmaktadır. [[Güven Kıraç]] de konuk oyuncu olarak Memduh Başgan rolünde bazı bölümlerde rol almaktadır. Dizinin yayınlanan bölümü sosyal video paylaşım siteleri dışında resmi web sayfasında da yayınlanmaktadır. [[Akıllı İşaretler Sembol Sistemi]] tarafından 13 yaş ve üzeri için uygun görülmüştür.


1. Sezon tatili sırasında [[Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm]] adlı filmini çekmiş ve diziyle entegre gitmiştir. Dizinin 2. sezonunun gecikmesinin nedenlerinden birisidir. [[Son Harfiyat]] adlı kitaptan uyarlanan ilk filmin devamının geleceği ve ikinci bir filmin 3. sezondan sonra çekilebileceğinin mevzusu geçmektedir.
1. Sezon tatili sırasında [[Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm]] adlı filmini çekmiş ve diziyle entegre gitmiştir. Dizinin 2. sezonunun gecikmesinin nedenlerinden birisidir. [[Son Hafriyat]] adlı kitaptan uyarlanan ilk filmin devamının geleceği ve ikinci bir filmin 3. sezondan sonra çekilebileceğinin mevzusu geçmektedir.


== Konusu ==
== Konusu ==

Sayfanın 20.49, 13 Temmuz 2012 tarihindeki hâli

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
FormatDizi
SenaristErcan Mehmet Erdem
YönetmenSerdar Akar
Doğan Ümit Karaca
Zekeriya Kurtuluş
Mustafa Altıoklar
Tema müziği bestecisiCem Kısmet
Açılış müziğiPilli Bebek - Rahat
Bitiş müziğiPilli Bebek şarkıları
BesteciPilli Bebek - Cem Kısmet
Ülke Türkiye
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı69 (bölümleri listesi)
Yapım
Yönetici yapımcıTarkan Karlıdağ
YapımcıTarkan Karlıdağ
MekânAnkara
KameraCem Geneşke
Şafak Yıldız
Burak Emanet
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiAdam Film
Dağıtımcı firmaAdam Film
Yayın bilgileri
KanalStar TV (2010-günümüz)
Görüntü formatı480i (SDTV)
720p (HDTV)
1080p (HDTV)
Yayın tarihi19 Eylül 2010 - devam ediyor.
Durumu2. sezon bitti

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi, Emrah Serbes'in aynı isimli romanından esinlenerek hazırlanmış Türk polisiye televizyon dizisi. Tarkan Karlıdağ yapımcılığında ilk bölümü 19 Eylül 2010 Pazar günü Star TV'de yayımlanmıştır. Şu anda 2. sezonu yayınlanmaktadır. Başrolleri Erdal Beşikçioğlu ve Canan Ergüder tarafından paylaşılmaktadır. Güven Kıraç de konuk oyuncu olarak Memduh Başgan rolünde bazı bölümlerde rol almaktadır. Dizinin yayınlanan bölümü sosyal video paylaşım siteleri dışında resmi web sayfasında da yayınlanmaktadır. Akıllı İşaretler Sembol Sistemi tarafından 13 yaş ve üzeri için uygun görülmüştür.

1. Sezon tatili sırasında Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm adlı filmini çekmiş ve diziyle entegre gitmiştir. Dizinin 2. sezonunun gecikmesinin nedenlerinden birisidir. Son Hafriyat adlı kitaptan uyarlanan ilk filmin devamının geleceği ve ikinci bir filmin 3. sezondan sonra çekilebileceğinin mevzusu geçmektedir.

Konusu

Behzat Ç, 1985 yılında Polis Akademisi'nden mezun olmuş, cinayet bürosunda görev yapmakta olan bir polistir. Hizmet verdiği süre içerisinde almış olduğu cezalar nedeniyle hep başkomiser olarak kalmıştır. Ekibinde yer alan diğer polisler Harun, Hayalet, Akbaba, Eda ve Cevdet ile beraber Ankara'da yaşanan cinayet olaylarını çözmeye çalışmaktadır. Şablon:Spoiler Behzat başarısız bir evlilik geçirmiştir. Boşandıktan sonra hiç bir kadına güven duymamaya başlamış, tek umursadığı dişi canlı ise 18 yaşındaki kızı Berna olmuştur. Kızı onu küçüklüğünde hiç sevmez, annesi ve onu terkettiği için babası Behzat'a çok kızardı. Son günlerinde babası ile araları iyileşmeye başlamış, fakat Berna ölmüştür. İntihar gibi görünen cinayetin asıl sorumlusu şüphelinelecek en son kişi, Behzat'ın ev arkadaşı ve Mine'nin kızı olan Şule^dir. Behzat ise Mine ile bir zamanlar bir ilişki yaşamıştır. Şule doğmuştur. Yani Behzat; Şule'nin gerçek babasıdır.

Behzat bir çok kadınla birlikte olmuştur. Eşinden önce eski nişanlısı Bahar'a tekrar evlenme teklifi etmiş; fakat Bahar bu teklifi geri çevirmiştir. Bahar solcu olduğu için Behzat ile üniversiteden beri anlaşamaz. İlerleyen bölümlerde ise diziden ayrılır.(Bahar'ı elde etmeye çalışırken aynı zamanda Gönül ile ilişkisi hala devam etmekteydi) Eşinden sonra pavyon kadını Gönül ile birlikte olmuştur. Gönül sosyal normları önemsemez. Evliliğe inanmaz. Behzat'ın başka kadınlar ile ilişkisi olup olmaması onu bağlamaz. Hayat kadını değildir. Fakat buna ramen Behzat daha sonra Savcı Esra ile ilişkisi başlayınca Gönül ile ilişkisini keser. (Gönül ile aralarının açılması Gönül'ün pavyondaki arkadaşının öldürülmesinden Gönül'ün şüphelenilmesine dayanır) Belli bir süre sonra Gönül karakteri de diziden ayrılır. Behzat ise Savcı Esra ile evlenir. Savcı Esra ise öldürülünce Behzat'ın hayatı iyice yıkılır.

Behzat'ın ise Ercüment Çözer adında bir işadamı-mafya ile sorunları vardır. Ercüment, alkollü araba kullandığı için trafik polisine yakalanmış, alkolmetreye üflemeyi reddetmiştir. O sırada Behzat arabasıyla oradan geçmektedir. Ercüment'in alkolmetreye üflemediğini anlayınca ona tokat atar, Ercüment'in yerine alkolmetreye üfleyip gider. Ercüment de yediği bu tokat yüzünden Behzat'ı izlemeye başlar. İlerleyen bölümlerde ise Behzat'ın kızının öldürülmesinden Ercüment Çözer'in parmağı olduğu ortaya çıkar. İlk zamanlarda ise Ercüment, Behzat'ın kızının intihar ettiğini düşünmesini, Behzat'a verdiği bir kasetle sağlamıştır. Ercü'nün arkasında ise Memduh Başgan vardır.

Ayrıca cinayet büro elemanlarından Harun kaba saba ama saf ve temiz, ailesi ile sorunları olan birisidir ve sevdiği kız Eda ile çıkmak için çok uğraşmıştır ve bunu başarmıştır. Eda ise daha önceleri Selim adında bir yakışıklı ile evlenme nokasına gelince onu kendisini aldattığı için terkeder. Selim ise bürodan ayrılıp Olay Yerine geçer ve Memduh'un adamı olur.

Büroda Hayalet bir zamanlar Feride adında birisi ile birlikte olmuştur. Daha sonraları gazeteci Ilgın ve onun arkadaşı Elif ile duygusal ilişki yaşar. Son zamanlarında ise Başkomiser Suna ile ilişki yaşar ve Suna'nın intiharı ile yıkılır.

Akbaba ise özel hayatı bugüne kadar hep gizliydi fakat Nazlı adıdndaki sevgilisi için seri katil olmuştur. Cevdet tarafından bulunmuş fakat deşifre edilmemiştir. Fakat Aziz Başkomiser bulup onu deşifre eder.

Cevdet ise saf, temiz fakat akıllı bir polistir. Selim kadar aksi ve atarlı değildir o yüzden Selim kadar itilip kakılmaz. Büro taafından sevilir ama gösterilmez. Harun'un kız kardeşiyle ilişki yaşar

Şablon:Endspoiler

1. sezon

Şablon:Spoiler Behzat'ın eski eşiyle yaşadığı problemler kızına karşı ilgisiz kalmasına sebep olur. Bir süre sonra kızı intihar eder. Behzat, bu olaydan olumsuz şekilde etkilenir. Behzat Ç. ve ekibi, birinci sezon boyunca bir yandan Behzat'ın kızının ölümüyle ilgili olabilecek kişilerle ilişki kurarken, bir yandan da her bir bölümde yaşanan farklı cinayetlerin çözümüyle uğraşırlar.

Behzat, birden fazla kadınla ilişki içindedir. Bunlardan biri eskiden beri tanıdığı ve evlenme teklif ettiği Bahardır. Bahar, bu teklifi reddeder. Diğer bir kadın, ekip elemanlarının müdavimi oldukları bir pavyonda şarkıcılık yapan Gönüldür. Bir başka kadın karakter ise Savcı Esradır.

Sezonun ilerleyen bölümlerinde Ercüment Çözer isimli bir seri katil diziye dahil olur. Ercüment, İstanbullu, zengin, gösteriş düşkünü bir iş adamıdır. Behzat ve ekibi 20. bölümün sonunda Ercüment'i yakalayarak tutuklamayı başarırlar. Ancak Ercüment derin devlet içindeki bağlantıları sayesinde yurtdışına kaçacaktır.

Leyla ile Mecnun adlı diziyle ortak bölüm çeken Behzat Ç, komedi dizisiyle birleştirdiği senaryosuyla beğeni toplamıştı.[1]

Dizinin sezon finalinde, Behzat Mine ile olan beraberliğinden bir çocuk olduğunu ve bunun ev arkadaşı Şule olduğunu, kızının gerçek katilinin de Şule olduğunu, Ercüment Çözer ile doğrudan bağlantısı olduğunu öğrenir.

Pelinsu Pir, Ayça Varlıer, Güven Kıraç 1. sezonda kadrodan çıkartılan karakterler olmuştur. ayrıca 1. sezonda diziye sonradan dahil olan Şule (Ayça Eren,2. bölüm), Ercüment (Nejat İşler,13. bölüm) ve Memduh (Güven Kıraç,13. bölüm) karakterleri dizinin kilit karakterlerindendir. Bir başka kilit karakterler ise Mine ve Güngör'dür. Dizide kendilerinden çok bahsedilir, fakat sadece 34. bölümde görülmüşlerdir.

Şablon:Endspoiler

2. sezon

Şablon:Spoiler Dizi kadrosuna narkotik komiseri Suna rolünde Mine Tugay, psikolog Funda rolünde Yasemin Öztürk ve cinayet eski başkomiseri Aziz rolünde Ahmet Uğurlu dahil olmuştur. Dizinin ikinci sezonu 39. bölümüyle 13 Kasım 2011'de başlamıştır. Sezonun ilk bölümlerinde Esra, Harun, Akbaba, Hayalet, Cevdet, Eda ve Şevket, Ercüment'in tuzağına düşen Behzat'ı hapise düşmekten kurtarmak için uğraşırlar ve başarılı olurlar. Cinayetin Behzat'ın üzerine yıkıldığı ortaya çıktı. Fakat Behzat bunu da atlatmayı başarmış ve mesleğine sezonun ilk bölümlerinde geri dönmüştür.

Behzat bu sezonda kızının katilinin diğer kızı olduğunu öğrendiği için bu gerçekle yaşamaya devam edecektir. Bir yandan kendisinin yokluğunda ekip tarafından faili meçhule bırakılan cinayetleri çözecek, bir yandan Aziz Başkomiserin yürüttüğü Kesik Parmak Cinayetleri' nin katilini bulacak ve bir yandan da dizide işlenen cinayetler ile ilgilenecektir.

Ayrıca bu sezonun ilk bölümlerinde Savcı Esra'nın dizi boyunca bahsi bile geçmeyen, eskiden beri görüşmediği kardeşi Savaş diziye dahil olmuştur. Savaş, başına buyruk bir gençtir, bilgisayar mühendisliğini son sınıfta terk etmiştir. Şevket'in müdürü olduğu alışveriş şirketinde işe girer. Savcı Esra ile aralarında husumet vardır. Savaş geçmişte bir suç işlemiştir, Esra'ya da bu suçtan kendisini kurtaramadığı için kırgındır. Daha sonradan aralarındaki sorunları hallederler.

Behzat ise tek başına kaldığı zamanlarda 5-6 tane Behzat ile sesli düşünmektedir. Daha sonradan Kesik Parmak Cinayeti'nin günümüzdeki katilinin Suna olduğunu öğrenen Aziz, Suna'ya yardım etmeye başlar. Ekibin ise özel hayatları değişime girmiştir. Behzat, Savcı Esra ile evlenir. Şule'yi de artık kızı olarak kabul eder ve herkese teker teker bunu açıklamaya koyulur. Üç kişi bir aile olarak Savcı Esra'nın evinde yaşamaya başlar. Harun ve Eda ise Harun'un teklifi üzerine çıkmaya başlarlar. Akbaba ise daha önceden kimsenin bilmediği babası ile hesaplaşmaya kalkar. Hayalet ise Ilgın ve Elif arasında kararsızdır. Şevket ise boşanmak istememekte fakat Funda'yı da sevmektedir. Şevket; aynı zamanda Savaş ve Şule'nin arasını yapmaya çalışmaktadır. Şevket daha sonra boşanır ama Funda'nın ajan olduğunu öğrenir. aten daha sonra Funda öldürülür.

Bu sezon dizinin ana iskeletini oluşturan ve 15 yıl önceki cinayetlerin kopyası olan kesik parmak cinayetlerinin katili ise Suna olduğu ortaya çıkar. Suna öldürdükleri adamların bazı kızları tuzağa düşürdüklerini ve bu kızları kötü emellerine alet ettikleri için, bütün acı çeken ve öldürülen kadınlar için işlediğini söyler ve intihar eder. Gazeteci Elif ise bunu haber yapmak ister ama izin verilmez. Elif ise bunu roman olarak yazmaya karar verir.

Eski Kesik Parmak Cinayetleri'nin katili ise Cevdet tarafından bulunur. Fakat Cevdet bunu Hayalet dışında kimseye söyleyemez. Fakat daha sonradan Aziz Başkomiser katili bulur. Katil Akbaba'dır.

Ercüment Çözer ise Avrupa'dan fırtına gibi döner. İhale soruşturması ile hala uğraşan Esra'yı önce içeri tıktırır daha sonra çıkmasına engel olamadığı için öldürür/öldürtür/öldürülmesine göz yumar vs belli değildir.


Şablon:Endspoiler

Karakterler

Karakter Oyuncu Açıklama
Behzat Ç. Erdal Beşikçioğlu Başkomiser, diziye adını veren karakter, Cinayet Büro Amiridir. Polis Akademisi'nden 1985 yılında mezun olmuş; dönem arkadaşlarının çoğu polis teşkilatında daha üst görevlerde bulunduğu hâlde, o yükselememiştir. Kendisine has sorgu yöntemleri, zanlılara karşı şiddet içeren davranışları olmakla birlikte samimi, dürüst, dost canlısı, ekibini her türlü olumsuz durumdan koruma amacı güden bir tavıra sahiptir. Gençlerbirliği taraftarıdır. Dönem arkadaşlarınınkine eş imamesinde "A" harfi bulunan ve hiç elinden düşürmediği bir tespihi vardır. Yakın çevresindeki iş arkadaşlarına, karısına, abisine, Şule'ye olan sevgisini asla belli etmez fakat onları çok sever ve korumak için elinden geleni yapar. Kızını kaybetmesinin acısı biraz dinmiştir fakat bunu öteki kızı Şule'yi kabullenerek dindirmeye çalışmıştır. Savcı Esra ile evlenmiştir.
Sabri Özay İnanç Konukçu Hayalet diye anılır. Gerçek adı hiç geçmez. Ekibin olup bitenler hakkında en çabuk haber alan personelidir. Her türlü çevre araştırması ve istihbarat işini üstlenir, aranan tanıkları ve şüphelileri en kısa süre içerisinde bulur. Tavrı ve duruşu belli belirsizdir, keskin hareketler yapmaz, su gibidir. Gözden hemen kaybolur, nereden geldiği belli olmaz. Bu nedenle hayalet diye adlandırılmıştır. Seridir, gözden hemen kaybolur. Gözleri çok keskindir. Gerçek adı Sabri'dir. Yeri geldiğinde halkın yanında olup gecekondusu yıkılan insanlara destek olur. Tanıştığı Feride ile kısa süreli bir ilişki yaşar. Bir bölümde Feride'nin kocasını öldürdüğünü öğrenir ve ona yardım etmek isterken başını büyük bir dertten son anda kurtarır. Bir bölümde henüz küçükken solcu babasının yerini zorla polise söylemiştir. Daha sonra 44. bölümdeki Cumartesi Anneleri bölümünde kendisine babasını zorla buldurtan polis ile yüzyüze gelmiştir. Ilgın mı Elif mi konusunda kararsızdır. Suna başkomiser ile aralarında kısa süreli bir ilişki yaşnmıştır.
Harun Sinanoğlu Fatih Artman 30 yaşlarında, kaba bir karakterdir. Normal hayatta saf fakat cinayet işlerinde zeki bir duruşu vardır. Mizah anlayışı iyi değildir. Sekiz yıldır Behzat Ç. ile beraber çalışmaktadır. Arkadaşları arasında "Tosun Paşa" olarak anılır. İnisiyatifini sonuna dek kullanır. İyi koşmak ve dövüşmek gibi fiziksel özellikleri vardır. İyi bir sürücü ve motorlu taşıtlar uzmanıdır. Ankaragücü taraftarıdır. Eda'ya olan sevgisini defalarca belirtmiş, fakat belli bir süre karşılık görememiştir. Bir ara Larissa adından Ukraynalı bir kızla tanışmış fakat kız kendisini dolandırıp onu terketmiştir. Kendisi sonunda sırf inat için annesinin bulduğu Meliha isminde tesettürlü bir kızla nişanlanmıştır. Eda'nın Selim'i terkettiğini öğrenince nikahtan kaçmıştır. Eda'yı ise dudağından öpmüştür. Son zamanlarda ise iyice gırtlaktan kesilmiş ve 20 kilo vermiştir. Eve dönüp babası tarafından affedilince tekrar yemeğe başlamıştır. Daha önceki sevgilisi Larissa tekrar meydana çıkmış ve annesinin hasta olduğu yalanını söyleyerek Harun'u inandırmıştır. Daha sonra Larissa'nın hapse girmesinden sonra Eda ile çıkmaya başlamıştır.
İsmet Arif Karasu Berkan Şal Akbaba diye anılır. Gerçek adı sezonun sonlarına doğru hiç bilinmez ve geçmez. 40 yaşlarındadır. Akademiden değil, çekirdekten yetiştiği için komiserlik rütbesinde kalmıştır. Bütün yaralama ve cinayetlere ilk elden bakan cinayet büro elemanıdır. Ölenlerin ve öleceklerin kokusunu alalabilmektedir. Bu yüzden Akbaba olarak adlandırılmıştır. Hastanede yaralıların başında bekleye bekleye kendi çapında bir tıp kültürü edinmiştir. Yaralanma çeşitlerinin hepsini bilir, kimi zaman 112 gelene kadar ilk yardımda bulunur. İş arkadaşları dışında bir arkadaşı ya da bilinen bir özel hayatı yoktur. Sadece vaktinde evli olduğu ve karısının başka birine kaçtığına yönelik bir takım rivayetler vardır. 30. bölümde bir kadın büroyu arayarak onu sormuş, Akbaba'nın hiç kullanmadığı ve bu bölüme kadar dizide hiç duyulmadığı gerçek adını da (İsmet Arif Karasu) bilen bu gizemli kadının kim olduğu 37-38. bölüme kadar bilinememiştir. Babası ile de sorunları vardır. Bugüne kadar kimsenin bilmediği babası ile hesaplaşmaktadır. Daha sonradan Kesik Parmak Cinayetleri'nin eski katili olduğu Cevdet tarafından ortaya çıkarılır fakat bunu bulup açıklığa kavuşturan Aziz Başkomiser'dir.
Eda Seda Bakan Komiser yardımcısı, güzel bir kadındır. Kaba bir karakter olan Harun yerine daha yakışıklı ve kibar olan Selim'i tercih etmiştir ve nişanlanmışlardır, fakat Selim'in kendisini aldattığını da öğrenmiştir. 38. bölümde Selim'den ayrılmıştır. 41. Bölümde ise Harun'un değerini anlayıp onunla çıkmaya başlamıştır. Sürekli Behzat Ç.'den dışarıda katilleri yakalamaya gitmeyi ister fakat Behzat Ç. bir kadından cinayetçi olacağını düşünmediği için Eda'nın katilleri yakalamaya gitmesini istemez.
Cevdet Berke Üzrek Ziraat Mühendisliği okumuştur fakat iş bulamadığı için polisliğe geçiş yapar. Çevreye karşı duyarlıdır. Harun'un kız kardeşi Aslı ile sevgilidir. Buunla ilgili olarak Harun ile aralarında kısa süreli tatsızlıklar yaşanmıştır. Ekibe en son katılan kişi olduğu halde kendini zamanla Selim'den daha çok kabul ettirmiştir. Fakat Selim gidince tekrar zayıf halka konumuna düşmüştür. Kesik Parmak Cinayetleri ile ilgili kendisine bırakılan CD'deki işkence görüntüleri nedeniyle kendisinin cinayetler ile alakalı olduğunu düşünür. Bunun için Akbabalarda kalmaya başlar ve onlarla ilişkilerini kısa sürede iyileştirir. Fakat Harun'a göre hala antipatik bir duruş sergilemektedir. 44. bölümde vurularak yaralanmış ve tüm alakayı üzerine toplamıştır. 41. Bölümde Aslı'ya evlenme teklifi etmiştir. İlerleyen bölümlerde Akbaba'nın katil olduğunu anlamıştır.
Tahsin Yılmaz Eray Eserol Behzat ile aynı yıl akademiden mezun olmuş; fakat emniyet müdürlüğüne kadar yükselmiştir. Kraldan çok kralcıdır. Behzat'ın üstü olmasına rağmen onunla hala arkadaş gibi konuşabilmektedir. Çoğu zaman da kavga ederler. 2. Sezon finalinde ise tayini çıkar fakat durdurmayı başarır.
Selim Hakan Hatipoğlu Olay yeri inceleme komiser yardımcısı. Eski cinayetçi. Cinayet bürodan, eski nişanlısı Eda'dan ayrıldıktan sonra ayrılmış, Olay Yeri İnceleme'ye geçmiştir. Paronayak bir karakterdir ve her şeyi dert eder. Her şeye alınır ve üzülür. Bu huyları ve en önemlisi Eda ile bir zamanlar ilişki yaşamış olması sebebiyle Harun ile sürekli kavgalıdır. Olay Yeri İnceleme'ye geçtikten sonra bile Harun tarafından ezilmektedir. 45. Bölümde Büyük Abi'nin adamı olmuştur. Daha sonra Memduh Başgan'a hizmet etmeye başlamıştır. eda ve Harun'un ilişkisini öğrenmiş ve Harun'a zarar vermesi için Memduh Başgan'ı devreye sokmuştur. Daha sonradan Eda'nın sayesinde tüm ekip onun Mmduh'un adamı olduğunu öğrenir.
Aziz Ahmet Uğurlu Görevinde başarılı, Behzat Ç.’nin yaşlı haline benzeyen oldukça tecrübeli bir başkomiserdir. Eski cinayetçilerdendir. Kesik Parmak Cinayeti'ni yürütmüş ve sonra emekliye ayrılmıştır. Kesik Parmak Cinayetleri tekrar başladığı için ekibin yönetimini kendisinde olmasını istemiştir. Suna'nın parmak katili olduğunu bilen tek kişidir. Suna'nın katil olduğunu öğrenen bir kızı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanır. Daha sonra cezaevinden çıkartılır. Kesik parmak cinayetlerinmin katilini yani Akbaba'yı tek başına bulur.
Şule Şafak Ayça Eren Behzat'ın büyük kızı, öz kardeşi Berna'nın katilidir. Kendini ODTÜ'de felsefe okuyan birisi olarak tanıtmıştır. Görünürde çılgın bir yaşayışa sahiptir. Behzat Ç. ile rehabilitasyon merkezinde tanışmışlardır. Behzat kızı Berna'nın ölümüyle sarsıldıktan sonra Şule'yi kızı gibi sever, tüm kötülüklerden korumaya çalışır. Bir bölümle ona Berna diye seslendiği olmuştur. İlerleyen bölümlerde öğrenci olmadıgını Behzat öğrenmiş ayrıca Berna'nın katili ve Mine'den olma öz kızı olduğu sezon finalinde ortaya çıkmıştır. Behzat bu zamana kadar sempatik ev arkadaşını kızı gibi görmüş, gerçekten de kızı çıkmıştır. Ercüment Çözer ile yaptığı bir anlaşmadan sonra görüntüler polise gitmeyecek fakat Şule hem kendisinin hem de Ercüment Çözer'in intikamını alacaktı. Fakat daha sonraları Behzat'a pişman olduğunu söyler. Daha sonra Şule pişman olduğunu söyler ve Behzat ile ilişkilerini düzeltmeye başlarlar ve baba-kız olmaya çalışırlar.
Şevket Ç. Ege Aydan 50 yaşlarındadır. Behzat Ç.'nin ağabeyidir, bir alışveriş merkezinin müdürüdür. Oturaklı bir tipi vardır. Çok bilmiştir, kendine güveni tamdır, dışa dönüktür. Senelerdir Behzat Ç.'nin arkasını toplamaya çalışır. O soruşturma geçirdikçe, Şevket araya adam sokmaktadır. Yüksek mevkilerde hatırlı dostları vardır. Sürekli olarak Behzat Ç.'nin sürülmesini ve açığa alınmasını engeller. Kızsa da bağırsa da, kendi açısından hep onun iyiliğini ister. Her ne kadar Behzat ile aralarında sorun olsa o, Behzat ve ekipteki diğer kişiler (Hayalet, Akbaba, Harun, nadiren Selim ve Cevdet) ile birlikte meyhanede içerler. Eşiyle problemleri vardır, boşanmak istemekte fakat karısı boşamamaktadır. Reşat adındaki oğlu Şule'ye sarkıntılık yapmaktadır. Birçok defa kaçırılmıştır. 62.bölümde karısından resmi olarak boşanmış, çocuğunun velayetini eski karısı Nesime'ye bırakmıştır. Daha sonradan patronu Reşat Bey'in kimlere çalıştığını Behzat sayesinde öğrenmiştir.
Ceyda Elvin Beşikçioğlu Behzat Ç.’nin eski karısıdır. Bir bankacının kızı olduğu için gözü yükseklerde olmuştur. Behzat Ç. ile evliyken depresyona girmiş, gittiği psikiyatra âşık olmuş, sonra da evlenmişlerdir. On yıldır Yunus ile evlidir. Berna ile arası iyi değildir. Bir bölümde Behzat'ın evini basmış ve dağıtmış, kızının ölümünden Behzat'ı sorumlu tutmuştur. İlerleyen bölümlerde Yunus'tan boşanmış ve Berna'nın öldürüldüğe inanrak Behzat'ın suçlu olmadığın anlamıştır. Şule ile yakın ilişkiler kurmaya çalışmaktadır. İlerleyen bölümlerde Şule'yı Berna sanmaya başlamış ve delirmiştir. Tımarhanede tedavi görmüştür. Daha sonra Bahri sayesinde Şule'nin katil olduğunu öğrenince intihar etmek istemiştir.
Ercüment Çözer Nejat İşler Psikopat birini canlandırır. Soğukkanlıdır, kendisine saygısızlık edenin gözünün yaşına bakmaz. Diziye ilk girdiği bölüm eski sevgilisinin yeni erkek arkadaşını öldürmüştür. Arkası sağlamdır, bir defa kendisine vurduğu için sürekli Behzat Ç. ile uğraşır. Çözer Holding'in sahibidir. Şule'nin Behzat'tan intikam almasını o sağlamıştır. Bir bölmüde baharı elde etmek için kılığını ve soyismini değiştirerek tarih öğretmeni olmuştur. Bir ara tutuklanarak Ankara'ya getirilse de, Memduh Başgan (Güven Kıraç) tarafından kaçırılmıştır. Sezon finalinde ise bileti kesilip Memduh Başgan'a Ercüment'i öldür emri verilmiştir. İlk başta Memduh Ercüment'i öldüremez, fakat daha sonra Ercüment'i öldürmeye giderken plan değişir ve Ercüment kendisini öldürmeye gelen Memduh'u yaralar. Fakat öldürdüğünü sanır. 38. bölümde Ankara'yı terkeder. Birçok şirket, vakıf, dernek vb. yerlerin sahibidir, devlet ihalelerinde görülür. İyi bir aşçıdır. Bir bölümde Esra'yı kaçırmıştır. Son sezon finalinde ise Esra'yı içeri tıkmıştır fakat elinde olmayan bir sebepten ötürü Savcı Esra'nın hapishaneden çıkmasını engelleyemediği için Memduh Başgan ile öldürmüştür/öldürtmüştür.
Hüseyin Remzi Evren Behzat Ç. ile üç yıl beraber çalıştıktan sonra mesleği bırakıp Sakarya'da küçük bir meyhane açmıştır. Zorlamasız bir muhabbeti vardır. Behzat Ç. sık sık onun yanında alır soluğu. Behzat'ın her uğrayışında soğuk birasını ikiletmez, Behzat, sinirli bir halde geldiğindeyse sinirlerini yatıştırır. Kavga çıktığı takdirde dindirmesini iyi bilir. Behzat ile aralarında bir kaset yüzünden ufak tatsızlık yaşansa da Behzat ile araları hiç açılmamıştır. Son sezon finalinde ise Savaş, Şule ve Şevket'i Ercü ve Memduh'tan korumak için saklamıştır.
Memduh Başgan Güven Kıraç Emniyette üst düzey yönetici. Ercüment'in hamisi. Kontrgerilla şefi. Behzat Ercüment'i tutuklayınca, cezaevine mahkum götürecek aracın komutanı olan jandarma başçavuşun kılığına girerek Ercüment'i kaçırmıştır. Sezon finalinde Büyük Abi'den Ercüment'i vurması emrini alır fakat kendisinden habersiz plan değişir ve gittiği yerde Ercüment Çözer tarafından altıpatlarda kalan son mermiyle yaralanmıştır. 1. sezonda öldürüldü gibi görülse de 2. sezonda ölmediği ve herkesin kendisini öldü bildiği ortaya çıkmıştır. Kendisinin ölüm fermanını imzalayanlardan intikam almak için Savcı Esra ve Behzat ile işbirliğine hazırdır. Fakat beklediği karşılığı bulamayınca kendini Abi'ye ve Ercüment'e affettirme peşindedir. İlerleyen bölümlerde Abi'yi öldürür ve onun yerine geçerek Büyük Patron olur. Ercüment Çözer ile birlikte yine iş yapmaya başlar.
Aslı Sinanoğlu Zeynep Koltuk Harun'un kızkardeşidir. Cevdet ile ilişkisi vardır. 41. bölümde Cevdet ile evlenmeye karar vermiştir.
Savaş Yamaç Telli Savcı Esra'nın kardeşidir.
Anne Yıldız Kültür Behzat ve Şevket'in anneleridir. Herşeyin başındaki isimdir. Memduh'un en büyük düşmanıdır. Rahmet Albay'ı terkedip bir paşayla evlendiği için Behzat ona kızgındır, ama o çocuklarını hep uzaktan kollamıştır. 67. Bölümde öldüğü sanılsa da 69. Bölümde yaşadığı ortaya çıkmıştır.

Diziden Çıkarılan Karakterler

  • Hazal Kaya hakkında: - Berna - Behzat'ın kızı. İlk bölümde öldürülür. Ara sıra flashvacklerde görüldüğü olur.
  • Harun Tekin hakkında: - Alp - Berna'nın sevgilisi, hapçı. İlk bölümde hapse girmiştir.
  • Pelinsu Pir hakkında: - Gönül - Behzat'ın dostu. İlerleyen bölümlerde Ankara'dan ayrıldı.
  • Ayça Varlıer hakkında: - Bahar - Behzat'ın eski nişanlısı. Ceyda'dan daha eskidir. İlerleyen bölümlerde çocuklarıyla Ankara'dan ayrıldı, İzmir'e yerleşti.
  • Aslı Tandoğan hakkında: -Ilgın- Gazeteci bir kızdır. Görüldüğü ilk bölümde hapse girmiştir.
  • Zafer Algöz hakkında: - Abi - Dizide Büyük Abi rolünü üstlenen istihbarat şefi. Birkaç bölümde bir konuk oyuncu olarak girmekteydi fakat Memduh Başgan tarafından öldürüldü.
  • Yasemin Öztürk hakkında - Funda - Psikologtur ve Reşat Bey'in adamıdır. Daha sonradan Memduh'un adamı olur fakat Bahri tarafından öldürülür.
  • Mine Tugay hakkında - Suna - Narkotik komiseridir. Kesik Parmak Cinayetlerin günümüzdeki katilidir. Yakanacağını anlayınca intihar eder.
  • Canan Ergüder hakkında - Savcı Esra Ç. - Bahzat'ın karısı. 2.sezon finalinde Ercüment ve Memduh tarafından öldürüldü.

Behzat Ç.'nin soyadı

Behzat'ın makam odasındaki masasında isimliği ancak soyadının ilk harfi olan Ç harfine kadar görülebilir. Gerisinin üzerine yapışık Gençlerbirliği rozeti bulnur. Ayrıca Berna'nın mezarı, telefon rehber kayıtları, imzalarda da Ç.'nin gerisi görülmez. İmza atarken, isim yazarken bir aksilik olur (kalem biter vb...). Herhangi bir evrakta soyadı buzlanır. Dizide ise soyadının bahsi bile geçmemiştir.

Yayın takvimi

TVen'e transferi

Daha önce, Behzat Ç‘nin TVen’de yayımlanacağını duyrulmuştu; bunun sebebi, Doğuş Grubu’nun Behzat Ç’nin yayın hakkını satın almış olmasıydı. Doğuş Grubu, Star TV’yi de satın aldığı için Behzat Ç, yine eski kanalında, yani Star TV’de yayımlanacak. Haliyle TVen üzerine kurulu tüm projeler Star TV'ye kaydırıldı. İçlerinde kuşkusuz Behzat Ç. de var. Böylelikle Behzat Ç. varolmayan bir kanala transfer olma, transfer olduğu kanalda yayınlanmadan başka bir kanala transfer olma ilklerini yaşayan dizi olmuştur. 13 Kasım 2011 günü, yeni sezonun ilk bölümü Star TV'de oynamıştır.

Ödüller

  • Ankara'nın yer olarak seçilmesi ve Ankara'yı tanıtması nedeniyle 2010 yılı Kültür Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (Külturçev) tanıtım ödülüne layık görüldü.[2]
  • Ayaklıgazete.Com internet sitesinin organize ettiği 2010 Yılı Televizyon Yıdızları Ödül Töreninde Behzat Ç. en iyi polisiye dizi ödülüne layık görüldü. [3]
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Kültür Sanat Vakfı'nca (AKSAV) düzenlenen 2. Antalya Televizyon Ödülleri'nde en iyi drama dizisi senaryo kategorisinde dizi senaristi Ercan Mehmet Erdem ödüle layık görülmüştür. [4]

Popüler kültüre etkileri

  • Aldığı reyting oranları nedeniyle sürekli günü değişen dizi, izleyicilerden gelen tepkiler üzerine tekrar pazar gününe alınmıştır[5]
  • Dizinin kaldırılacağı yönündeki söylentilere karşı tepki gösteren Gençlerbirliği taraftarı diziye destek verme kararı almıştır.[6]
  • Dizinin popülerlik kazanması nedeniyle İstanbul dışında çekimleri yapılan dizilere ilgi artmıştır. Bu nedenle İzmir'de İzmir çetesi, Bursa'da Sırat dizileri yayına girmiştir.
  • Dizinin kamuoyunda ve internette yoğun bir şekilde tartışılması ve yorumların yapılması nedeniyle reyting ölçümleri bir kez daha tartışılır hale gelmiştir.
  • Erdal Beşikçioğlu'nun ve Ayça Eren'in katıldığı Disko Kralı programında Okan Bayülgen "Behzat Ç.'nin çok acayip takipçileri var ama oyuncularına sorarsan reytingleri takipçileri doğrulamıyor çünkü takipçileri internet üzerinden izliyorlar." ve "Tahminlerime göre birkaç sene içerisinde reyting sistemi yok olacak. İnternet olçümleri reyting ölçümlerine karışacak." şeklinde yorumlar yapmıştır. [7]
  • Dizinin 4. bölümünde cinayet kurbanı Toygar karakterinin eşcinsel, entel ve Türk Müziği düşmanı olarak gösterilmesi Radikal Gazetesi yazarı Deniz Gedizlioğlu tarafından ayrımcılık olarak eleştirilmiştir. [8]
  • Dizinin başrol oyuncusu Beşikçioğlu diziden dolayı Emniyet güçlerinin saygınlığıyla oynandığına dair eleştirileri reddederek yapılanın bir edebiyat uyarlaması olduğunu vurgulamıştır.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ "Behzat Ç. Leyla ile Mecnun dizisiyle birleşti". www.haberdar.com. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2011. 
  2. ^ "Behzat Ç.'ye ödül!". Haber Türk. Erişim tarihi: 22.11.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  3. ^ "2010 YILININ EN İYİ POLİSİYE DİZİSİ BEHZAT Ç., ÖDÜL SEVİNCİNİ TÜM EKİBİYLE YAŞADI". Ayaklıgazete.Com. Erişim tarihi: 13.04.2011.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  4. ^ "2. Antalya Televizyon Ödülleri sahiplerini buldu - GALERİ". Haber Türk. Erişim tarihi: 01.05.2011.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  5. ^ "Behzat Ç. ızdıraptan kurtuldu, eski gününde". Televizyon Gazetesi. Erişim tarihi: 05.12.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  6. ^ "Behzat Ç.'ye tribün desteği". Haber Türk. Erişim tarihi: 05.12.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  7. ^ "Okan Bayülgen'den Behzat Ç. Yorumu." Go Forum Türkiye. Erişim tarihi: 23.03.2011.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  8. ^ "Sana geliyoruz Behzat Ç.!". Radikal Gazetesi. Erişim tarihi: 02.11.2010.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  9. ^ 24 Şubat 2011 tarihli soL haberi 10 Mayıs 2011 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar