Başkomiser
Başkomiser, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.[1]
Türkiye
[değiştir | kaynağı değiştir]Türkiye'de Başkomiser, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Komiser ile Emniyet Amiri arasında olan Polistir. Eskiden Serkomiser veya 1. Komiser olarak bilinmekteydi.[2]
Başkomiserler Polis Akademisi'ne bağlı olan Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nden mezun olurlar.
Karakollarda;
- Karakol Amirliği,
- Şubelerde Büro Amirliği yaparlar.
Güvenlik Bilimleri Fakültesi Mezunu Başkomiserler bu rütbede 3 yıl, meslekiçi Komiser Yardımcılığı kursunu bitirmiş Başkomiserlerin bekleme süresi 3 yıldır. Bu süre sonunda Emniyet Amirliği sınavında (o yıl emniyet amiri olacak A sınıfı Akademili başkomiserlerin %10'u kadar B sınıfından A sınıfına amir alınır.) %10 barajını aşanlar (A sınıfı) Emniyet amiri olurlar. Sınava girmeyenler ve kazanamayanlar için yaş haddi'dir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Başkomiser nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Başkomiser olma şartları, maaşları ve iş imkanları". Hürriyet. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021.
- ^ Bülent Akkaya. "Geçmişten Günümüze Türk Polis Teşkilatında Rütbeler" (PDF). arastirmax.com. Turkish Studies. 14 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2024.
Türk polisi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |