Zengibar Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Zengibar Kalesi, Türkiye'de Konya'nın Bozkır ilçesinin yaklaşık 20 km batısında, Asar Dağı'nda bulunan antik bir sur duvarıdır.

Kalenin antik Isaura Palaea yerleşim yeri olduğuna inanılıyor.[1] Kalıntılar 1.800 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerinde yer almakta olup üç tarafı kayalıklarla çevrilidir. Antik bölgeye 'Konya'nın Efes'i' adı verilmiştir. Bölge Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olmadan önce Hitit ve Persler tarafından yönetildi.[2] Surun taş blokları dağın zirvesindeki bir taş ocağından getirilmiştir.[3]

Bölge, MÖ 25'teki ölümüne kadar Galatian kralı Amyntas tarafından kontrol ediliyordu. Vehbi Koç Vakfı'na göre, "Zengibar Kalesi, 1837 yılında İngiliz seyyah ve jeolog William Hamilton tarafından keşfedilmiştir. 1920'lerin sonlarında sanat tarihçisi ve arkeolog Heinrich Swoboda kentteki çok sayıda yapının özelliklerini belirleyerek bir kısmını yeniden inşa etme girişiminde bulundu. Kalıntı, 1988 yılında Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla resmi olarak 1. derece sit alanı olarak tescil edildi."[4]

Kale arkeolog Osman Doğanay tarafından 2010 yılından bu yana kazılmaktadır, arkeolojik araştırmalar için ise 2014 yılından bu yana Vehbi Koç Vakfı'ndan destek almaktadır.[4] Kale muhtemelen Strabo'nun bahsettiği Isaura Vetus şehrinin bulunduğu yerdir.

Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2010 yılında “Zengibar Kalesi (Isaura) Yüzey Analizleri” için çalışmalar başladı. 2016 yılındaki çalışmalarla önemli ilerleme kaydeden proje, önümüzdeki yıllarda da Kazı ve Restorasyon Projesi olarak devam edecek. Konya Müzeler Müdürlüğü başkanlığında antik kalede temizlik çalışmaları da gerçekleştirildi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Isauria - Encyclopedia". theodora.com. 10 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  2. ^ Agency, Anadolu (23 Haziran 2020). -of-isaura-antik-şehir-ortaya çıkarılmayı bekleyen "Isaura antik kentinin ortaya çıkarılmayı bekleyen sırları" |url= değerini kontrol edin (yardım). Daily Sabah (İngilizce). Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Hititlerin, Perslerin ve Romalıların Kullandığı Isaura Antik Kenti ve Zengibar Kalesi". Eski Sayfalar (İngilizce). 25 Haziran 2020. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2023.  Bilinmeyen parametre |erişim- tarih= görmezden gelindi (yardım)
  4. ^ a b "Zengibar Kalesi Kazıları - VKV". encyclopedia.vkv.org.tr. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  5. ^ kalesi -yuzey-arastirmalari?l=tr "ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ" |url= değerini kontrol edin (yardım). arkeoloji.aksaray.edu.tr. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021.