Isaura Palaea

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Isaura Palaea (Antik Yunanca: Ἴσαυρα Παλαιά, rm.: Isaura Palaia), -Latince'de Isaura Vetus, her ikisi de 'Eski Isaura' anlamına gelir-, Muhtemelen Isauropolis'le aynı olan,[1] Türkiye'nin güneyinde bir Roma ve Bizans dönemi antik kentiydi. Kent, Konya ilinin Bozkır ilçesinde bulunan modern Zengibar Kalesi ile özdeşleştirilmiştir.[2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Romalılar'dan önce kent, Toros Dağları'nın eteklerinde yer alan yerel halk Isaurialılar'ın güçlü bir şekilde tahkim edilmiş kentiydi. Büyük İskenderr'in ölümünden sonra Makedon naibi Perdikkas tarafından kuşatılan Isaurialılar, kentin el değiştireceğini anlayınca burayı ateşe verip yok ettiler.[3] Daha sonra Makedonlar küller ve kalıntılar arasında büyük miktarlarda erimiş altın buldular. Kent yeniden inşa edildi, ancak ikinci kez Romalı Servilius Isauricus (yaklaşık MÖ 75) tarafından yıkıldı ve o andan itibaren bir harabe yığını olarak kaldı. Strabon, buranın Romalılar tarafından Galatyalı Amyntas'a bırakıldığını belirtir. Kent, Amyntas tarafından yeni bir yerde yeniden inşa edildi ve Isaura Nea ('Yeni Isaura') adı verildi.

492-496 yılları arasında bölge, imparator I. Anastasius ile yerel isyancılar arasında, daha sonra Isauria Savaşı olarak anılacak olan savaşa sahne oldu.

Selçuklu Türkleri, 11. yüzyılın sonlarında Malazgirt Savaşı'ndan sonra bölgeyi kontrol altına aldılar.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire. 
  2. ^ Rogers, Clifford (June 2010). The Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology, Volume 1 . Oxford University Press. p. 42.
  3. ^ Rogers, Clifford (June 2010). The Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology, Volume 1. Oxford University Press. s. 42. ISBN 978-0-1953-3403-6.