Yunanistan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Bu liste modern devlet olarak kuruluşundan günümüze kadar Yunanistan devlet başkanları listesi dir.

Birinci Yunanistan Cumhuriyeti (1822-1832)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan Geçici Yönetimi (1822-1827)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 Mavrokordatos1.jpg Aleksandros Mavrokordatos
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
(1791–1865)
13 Ocak 1822 10 Mayıs 1823 70074166640000000001 yıl, 117 gün İcra Başkanı
2 Petrobey Mavromichalis1.jpg Petrobey Mavromihalis
Πέτρομπεης Μαυρομιχάλης
(1765–1848)
10 Mayıs 1823 31 Aralık 1823 7007203040000000000235 gün İcra Başkanı
3 GeorgiosKountouriotis.jpg Georgios Kunturiotis
Γεώργιος Κουντουριώτης
(1782–1858)
31 Aralık 1823 26 Nisan 1826 70077313760000000002 yıl, 116 gün İcra Başkanı
4 AνδρέαςΖαΐμης.jpg Andreas Zaimis
Ανδρέας Ζαΐμης
(1791–1840)
26 Nisan 1826 14 Nisan 1827 7007304992000000000353 gün Hükümet Komisyonu Başkanı

Yunanistan Devleti (1827–1832)[değiştir | kaynağı değiştir]

Vali Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 Kapodistrias2.jpg Ioannis Kapodistrias
Ιωάννης Καποδίστριας
(1776–1831)
14 Nisan 1827 9 Ekim 1831
(Suikast)
70081416096000000004 yıl, 178 gün Rus Partisi
2 Avgoustinos Kapodistrias.jpg Augustinos Kapodistrias
Αυγουστίνος Καποδίστριας
(1778–1857)
9 Ekim 1831 23 Mart 1832
(İstifa)
7007143424000000000166 gün Rus Partisi

Augustinos Kapodistrias'ın istifasının ardından, bir dizi toplu yönetim kurulları kuruldu, ama yetkileri genellikle sadece sembolik oldu.

Yönetim Kurulu Görev Süresi Üyeler
Başlangıç Bitiş Süre
1 Birinci Yönetim Kurulu 9 Nisan 1832 14 Nisan 1832 70054320000000000005 gün Theodoros Kolokotronis
Andreas Zaimis
Ioannis Kolettis
Andreas Metaksas
Vasilios Buduris
2 İkinci Yönetim Kurulu 14 Nisan 1832 3 Ekim 1832 7007148608000000000172 gün Georgios Kunturiotis
Ioannis Kolettis
Andreas Metaksas
Andreas Zaimis
Dimitrios Plaputas
Dimitrios İpsilantis
Konstantinos Boçaris
(25 Nisan 1832'dan itibaren)
3 Üçüncü Yönetim Kurulu 3 Ekim 1832 6 Şubat 1833 7007108864000000000126 gün Andreas Zaimis
Andreas Metaksas
Ioannis Kolettis

Yunanistan Krallığı (1832–1924)[değiştir | kaynağı değiştir]

Wittelsbach Hanedanı (1832–1862)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Hüküm Hak
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
1 Otto of Greece.jpg Otto
Όθων
(1815–1867)
27 Mayıs 1832
[1]
23 Ekim 1862
(Devrildi)
700895960160000000030 yıl, 149 gün 1832 Londra Konferansı

Glücksburg Hanedanı (1863–1924)[değiştir | kaynağı değiştir]

  Naip
Kral Hüküm Hak
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
2 King George of Hellenes.jpg I. Georgios
Γεώργιος A΄
(1845–1913)
30 Mart 1863 18 Mart 1913
(Suikast)
700915768216000000049 yıl, 353 gün 1862 Referendumu
3 Constantine I of Greece (1914).jpg I. Konstantin
Κωνσταντίνος A΄
(1868–1923)
18 Mart 1913 11 Haziran 1917
(Çekildi)
70081340064000000004 yıl, 90 gün I. Yorgos'un oğlu
4 Alexander I of Greece (1920).jpg Aleksandros
Αλέξανδρος
(1893–1920)
11 Haziran 1917 25 Ekim 1920 70081064232000000003 yıl, 136 gün I. Konstantin'in ikinci oğlu
AlmiranteCoundouritis--inheartofgermani00vaka.jpg Amiral Pavlos Kunturiotis
Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
28 Ekim 1920 17 Kasım 1920
(İstifa)
700617280000000000020 gün Naip
Queen Olga of Greece.jpg Kraliçe Olga
Βασίλισσα Όλγα
(1855–1935)
17 Kasım 1920 19 Aralık 1920 700627648000000000032 gün Naip
I. Yorgos'un eşi
I. Konstantin'in annesi
(3) Constantine I of Greece (1914).jpg I. Konstantin
Κωνσταντίνος A΄
(1868–1923)
19 Aralık 1920 27 Eylül 1922
(Çekildi)
70075592240000000001 yıl, 282 gün Restored throne
5 Georgeiiofgreece.jpg II. Georgios
Γεώργιος Β΄
(1890–1947)
27 Eylül 1922 25 Mart 1924
(Devrildi)
70074710960000000001 yıl, 180 gün I. Konstantin'in büyük oğlu

İkinci Yunanistan Cumhuriyeti (1924–1935)[değiştir | kaynağı değiştir]

Durum
  Geçici Cumhurbaşkanı
Cumhurbaşkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 AlmiranteCoundouritis--inheartofgermani00vaka.jpg Amiral Pavlos Kunturiotis
Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
25 Mart 1924 6 Nisan 1926
(İstifa)
70076415200000000002 yıl, 12 gün Askeri
2 Pangalos.jpg Korgeneral Theodoros Pangalos
Θεόδωρος Πάγκαλος
(1878–1952)
6 Nisan 1926 18 Nisan 1926 7007119232000000000138 gün Askeri
18 Nisan 1926 22 Ağustos 1926
(Devrildi)
(1) AlmiranteCoundouritis--inheartofgermani00vaka.jpg Amiral Pavlos Kunturiotis
Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
22 Ağustos 1926 24 Ağustos 1926 70081040040000000003 yıl, 108 gün Askeri
18 Nisan 1926 10 Aralık 1929
(İstifa)
3 Alexandros Zaimis.jpg Aleksandros Zaimis
Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855–1936)
10 Aralık 1929 14 Aralık 1929 70081840536000000005 yıl, 304 gün Bağımsız
14 Aralık 1929 10 Ekim 1935
(Devrildi)

Yunanistan Krallığı (1935–1973)[değiştir | kaynağı değiştir]

Glücksburg Hanedanı (1935–1973)[değiştir | kaynağı değiştir]

  Naip
Kral Hüküm Hak
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
(5) Georgeiiofgreece.jpg II. Georgios
Γεώργιος Β΄
(1890–1947)
25 Kasım 1935 1 Nisan 1947 700836000720000000011 yıl, 149 gün Tekrar tahta çıktı
6 Paul I of Greece.jpg I. Paulos
Παύλος
(1901–1964)
1 Nisan 1947 6 Mart 1964 700853429760000000016 yıl, 340 gün I. Konstantin'in üçüncü oğlu
II. Georgios'un kardeşi
7 II. Konstantin
Κωνσταντίνος Β΄
(1940–)
6 Mart 1964 1 Haziran 1973
(Devrildi)
70082915352000000009 yıl, 87 gün Paulos'un oğlu
Blanco portrait.svg Korgeneral Georgios Zoitakis
Γεώργιος Ζωιτάκης
(1910–1996)
13 Aralık 1967 21 Mart 1972 70081347840000000004 yıl, 99 gün Naip
II. Konstantin için
Blanco portrait.svg Albay Yorgos Papadopulos
Γεώργιος Παπαδόπουλος
(1919–1999)
21 Mart 1972 31 Mayıs 1973 70073769200000000001 yıl, 71 gün Naip
II. Konstantin için

Askeri Cunta Yönetimindeki Cumhuriyet (1973–1974)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 Blanco portrait.svg Albay Yorgos Papadopulos
Γεώργιος Παπαδόπουλος
(1919–1999)
1 Haziran 1973 25 Kasım 1973
(Devrildi)
7007152928000000000177 gün Askeri
2 Blanco portrait.svg Korgeneral Fedon Gizikis
Φαίδων Γκιζίκης
(1917–1999)
25 Kasım 1973 17 Aralık 1974 70073345840000000001 yıl, 22 gün Askeri

Üçüncü Yunanistan Cumhuriyeti (1974–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 Blanco portrait.svg Mihail Stasinopulos
Μιχαήλ Στασινόπουλος
(1903–2002)
18 Aralık 1974 19 Temmuz 1975 7007184032000000000213 gün Siyasi değil
2 Konstantinos Tsatsos.JPG Konstantin Çaços
Κωνσταντίνος Τσάτσος
(1899–1987)
19 Temmuz 1975 10 Mayıs 1980 70081518048000000004 yıl, 296 gün Yeni Demokrasi
3 KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Konstantin Karamanlis
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
(1907–1998)
10 Mayıs 1980 10 Mart 1985
(istifa etti)
70081524960000000004 yıl, 304 gün Yeni Demokrasi
Blanco portrait.svg Yannis Alevras
Ιωάννης Αλευράς
(1912–1995)
10 Mart 1985 30 Mart 1985 700617280000000000020 gün Panhelenik Sosyalist Hareket
4 Christos Sartzetakis (1989) cropped.jpg Hristos Sarcetakis
Χρήστος Σαρτζετάκης
(1929–)
30 Mart 1985 4 Mayıs 1990 70081608120000000005 yıl, 35 gün Siyasi değil
(3) KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Konstantin Karamanlis
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
(1907–1998)
5 Mayıs 1990 10 Mart 1995 70081530144000000004 yıl, 310 gün Yeni Demokrasi
5 Kostis stephanopoulos.jpg Konstantinos Stefanopulos
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
(1926–)
10 Mart 1995 12 Mart 2005 700831574880000000010 yıl, 2 gün Bağımsız
6 Karolos Papoulias.jpg Karolos Papulyas
Κάρολος Παπούλιας
(1929–)
12 Mart 2005 13 Mart 2015 700831566240000000010 yıl, 1 gün Panhelenik Sosyalist Hareket
7 Prokópis Pavlópoulos portrait.jpg Prokopis Pavlopulos
Προκόπης Παυλόπουλος
(1950–)
13 Mart 2015 Görevde 70074883760000000001 yıl, 200 gün Yeni Demokrasi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1832 Protokolü'nü imzaladı ancak 6 Şubat 1833'te Yunanistan'a gelebildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]