Yetişkin bezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yetişkinler için bez (veya yetişkin bebek bezi), vücudu bebek veya çocuktan daha büyük olan bir kişi tarafından giyilmek üzere yapılan bir bebek bezidir. İnkontinans, mobilite bozukluğu, şiddetli ishal veya demans gibi çeşitli koşulları olan yetişkinler ve yaşlılar için çocuk bezi gerekli olabilir. Yetişkin çocuk bezleri, geleneksel çocuk bezlerine, külotlar ve hijyenik pedlere benzeyen pedler (inkontinans pedleri olarak bilinir) dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yapılır.[1] Süper emici polimer öncelikle vücut atıklarını ve sıvılarını emmek için kullanılır.

Yetişkin bezleri için "külot" veya "idrar kaçırma ürünleri" gibi alternatif terimler de kullanılır.

Simavita’ya göre, 2016’daki yetişkin bezi pazarının büyüklüğü 9.8 milyar dolardı. Japonya'da yetişkin inkontinans pazarı, dünya pazarının yaklaşık yüzde 20'si olarak 2016 yılında 1,8 milyar dolardı.

Üriner inkontinansı veya dışkı inkontinansı yaşamalarına neden olan tıbbi durumlu insanlar genellikle çocuk bezlerini veya benzer ürünleri gerektirir, çünkü mesanelerini veya bağırsaklarını kontrol edemezler. Bağırsakta veya tekerlekli sandalyede, barsak ve gastrointestinal sistem kontrolü olanlar da dahil olmak üzere insanlar, tuvalete bağımsız olarak erişemediklerinden çocuk bezi de kullanabilirler.[2] Demans gibi bilişsel bozukluğu olan kişiler, çocuk bezi isteyebilir, çünkü tuvalete gitme gereksinimlerinin farkında olmayabilirler.

Emici inkontinans ürünleri, her biri farklı kapasitelerde ve boyutlarda olmak üzere çok çeşitli tiplerde (damla toplayıcılar, pedler, iç çamaşırları ve yetişkin bezleri) gelir. Tüketilen en büyük ürün hacmi, emiciliği daha düşük ürün aralığına girer ve yetişkin bezleri söz konusu olduğunda bile, en ucuz ve en az emici markalar en çok kullanılır. Bunun nedeni, insanların en ucuz ve en az emici markaları kullanmayı seçmeleri değil, tıbbi tesislerin yetişkin bezlerinin en büyük tüketicisi olmaları ve hastaları her iki saatte bir sık sık değiştirme gereksinimlerine sahip olmalarıdır.[3] Dolayısıyla, daha uzun veya daha fazla rahatlıkla giyilebilecek ürünler yerine sık sık değişen ihtiyaçlarını karşılayan ürünler seçiyorlar.

Astronotlar, kalkış ve iniş sırasında "Maksimum Emme Giysileri" veya MAG'ler olarak adlandırılan gövdeye benzer bebek bezleri giyerler.[4] Uzay mekiği görevlerinde, her mürettebat üyesi farklı zamanlarda kullanım için üç çocuk bezi alıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2019. 
  3. ^ https://incontinence-101.com/top-8-adult-diapers-you-need-to-consider-buying-for-a-loved-one/[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]