Yeni Zelanda Krallığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeni Zelanda Krallığı (İngilizceRealm of New Zealand), Yeni Zelanda hükümdarının devletin başı sayıldığı bölgelerdir. Yeni Zelanda Krallığı bir federasyon olmayıp hükümdarının altında birleşmiş devletler ve bölgeler topluluğudur. Krallık, egemen ve bağımsız bir devlet olan Yeni Zelanda, Antarktika'da bir bölgesel iddia olan Ross Bölgesi, bir bağımlı bölge Tokelau ile iki ilişkili devlet olan Cook Adaları ve Niue'den oluşmaktadır.[1]

Ross Bölgesi'nin kalıcı bir nüfusu olmayıp Tokelau, Cook Adaları ve Niue'de ise yerli nüfus vardır. Tokelau resmen özerk bir bölge olarak sınıflanırken, Cook Adaları ve Niue ise kendi kendini yönetmektedir ve savunma ve dış ilişkileri Yeni Zelanda tarafından yerine getirilmektedir. Yeni Zelanda genel valisi, tüm Yeni Zelanda Krallığı topraklarında hükümdarı temsil etmekle birlikte Cook Adaları ek bir temsilciye sahiptir.

Krallık toprakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Zelanda Krallığı
Adı Başkent Yüzölçümü
(km²)
Nüfus
 Yeni Zelanda Wellington 268,680 4,893,120
 Cook Adaları Avarua 236 21,388
 Niue Alofi 260 1,145
 Tokelau Fakaofo 10 1,405
Yeni Zelanda Ross Bölgesi 450,000 10-1,000

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ New Zealand's Constitution 6 Nisan 2003 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., New Zealand government, 6 Ocak 2019 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]