Yeşiller Partisi (Türkiye)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.38, 24 Eylül 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17633905 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Yeşiller Partisi
KısaltmaYEŞİLLER
Genel başkanSevil Turan ve Kemal Tuncaelli[1] (Eşsözcüler)
Kuruluş tarihi30 Haziran 2008
Kapanış tarihi25 Kasım 2012
ÖnceliYeşiller Partisi, (1988)
ArdılıYeşiller ve Sol Gelecek Partisi
İdeolojiYeşil liberalizm
Siyasi pozisyonMerkez sol

Yeşiller Partisi, 30 Haziran 2008 tarihinde, Türkiye'de kurulan bir siyasî parti. 25 Kasım 2012 tarihinde kapatıldı, Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşilerek, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kuruldu.

Tarihçe

1988 yılında kurulup, 1994 yılında kapanan Yeşiller Partisi'nin ardından süregelen Yeşiller Hareketi, 2002 yılından bu yana partileşme çabaları sonucu, 40 kurucu üyenin girişimiyle oluşturulmuştur. Yeşiller Partisi; doğaya uyum, sürdürülebilir yaşam için küresel düzeyde mücadele, erkek egemenliğinin ve şiddetin reddi, doğrudan demokrasi, yerellik, adil paylaşım, özgür yaşam ve çeşitliliğin korunması ilkelerini güder. Küresel Yeşiller Hareketinin bir parçası olduğu ifade edilen partide %50 kadın kotası bulunmaktadır.

Yeşiller Partisi'nde bütün seçilmiş görevlerde rotasyon ilkesi uygulanmaktadır. Bu ilkeye göre bir görevi 2 yıl boyunca yerine getiren üye, aynı göreve 2 yıl geçmeden tekrar aday olamaz.

Genel başkanlık sistemi yerine parti eş sözcüleri ile hareket eden Yeşiller, aynı zamanda kurucular arasında yer alan Bilge Contepe ve Ümit Şahin'in eş sözcülüğünde partileşmişlerdir. Mart 2009'da Ümit Şahin'in eş sözcülükten ayrılmasıyla eş sözcülüğe önce Dilaver Demirağ, ardından Aralık 2009'da Hüseyin Güngör seçilmiştir.

6 Haziran 2010 tarihinde yapılan 1. Olağan Büyük Kongre sonucunda partinin yeni eş sözcüleri Yüksel Selek ve Ümit Şahin olmuştur. Kongrede ayrıca yeni parti meclisi ve diğer kurullar da seçilmiştir.

Temel ilkeler

Yeşiller Partisi'nin program ve tüzüğünün temellerini oluşturan ve siyasi görüşlerinin bir özeti sayılabilecek on temel ilkesi şöyledir:

  1. Doğaya Uyum
  2. Sürdürülebilirlik
  3. Küresel Mücadele
  4. Erkek Egemenliğin Reddi
  5. Şiddetin Reddi
  6. Doğrudan Demokrasi
  7. Yerellik
  8. Adil Paylaşım
  9. Özgür Yaşam
  10. Çeşitliliğin Korunması

Çalışma grupları

  • Tarım Çalışma Grubu
  • Küresel Politikalar Çalışma Grubu
  • Haklar ve Özgürlükler Çalışma Grubu
  • LGBTT Çalışma Grubu
  • Anayasa Çalışma Grubu
  • Teknoloji Çalışma Grubu
  • Barış Ağacı Çalışma Grubu
  • İklim Değişikliği Çalışma Grubu

Kurucuları

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Yeni siyaset için yola çıkıldı: Yeşiller Partisi ve EDP birleşiyor". haber. .yesilgazete.org internet sitesi. 16 Haziran 2012. Erişim tarihi: 5 Ekim 2012. EDP’den Ayla Şeşan’ın moderatörlüğünde yapılan basın toplantısında Yeşiller Partisi eşsözcüleri Sevil Turan ve Kemal Tuncaelli ile EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut birer konuşma yaptı.