Yardım:Vikimetin ile kaynak göstermeye giriş/3

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğrulanabilirlik
Kaynaklar neden önemlidir

Satır içi kaynaklar
Nasıl eklenir

Kaynak yardımcısı
Kolayca kaynak ekleyin

Güvenilir kaynaklar
Hangi kaynaklar yeterince iyidir?

Özet
Öğrendiklerinizi gözden geçirin




Bu video kaydı, Kaynak yardımcısı'nın nasıl kullanılacağını açıklar (5:03 dk.)

Manuel olarak referans eklemek yavaş ve karmaşık bir süreç olabilir. Neyse ki, Vikipedi düzenleme penceresine yerleştirilmiş "Kaynak yardımcısı" adlı bir araç var, bu da onu çok daha kolay hale getiriyor.


Kullanmak için, imlecinizi atıfta bulunmak istediğiniz cümlenin veya olgunun sonrasına zaten yerleştirmiş olarak, düzenleme penceresinin üst kısmındaki Kaynak seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Ardından, açılır menüden kaynak türüne en uygun 'Şablonlar'dan birini seçin. Bunlar:


Ardından, kaynak hakkında olabildiğince fazla bilgi girdiğiniz ve "Kaynak adı" alanına benzersiz bir ad verdiğiniz bir şablon penceresi açılır. Düzenleme penceresinde gerekli wikitext'yi ekleyecek olan "Ekle" düğmesini tıklayın. Dilerseniz, kaynağınızın ilk olarak nasıl görüneceğini de "Önizleme" yapabilirsiniz.


Bazı alanların (URL olarak da bilinen web adresi gibi) yanlarında bir simgesi olacaktır. Bu alanı doldurduktan sonra, kalan alanları kolayca otomatik doldurmak için üzerine tıklayabilirsiniz. Yine de her zaman düzgün çalışmayabilir, bu yüzden iki kez kontrol ettiğinizden emin olun.


Çoğu zaman, birden çok olguyu desteklemek için bir makalede aynı kaynağı birden çok kez kullanmak isteyeceksiniz. Bu durumda, araç çubuğundaki Ad kaynağı'na tıklayabilir ve yeniden kullanmak için önceden eklenmiş bir kaynağı seçebilirsiniz.