Yardım:Vikimetin ile kaynak göstermeye giriş/1

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğrulanabilirlik
Kaynaklar neden önemlidir

Satır içi kaynaklar
Nasıl eklenir

Kaynak yardımcısı
Kolayca kaynak ekleyin

Güvenilir kaynaklar
Hangi kaynaklar yeterince iyidir?

Özet
Öğrendiklerinizi gözden geçirin



A cartoon of a political rally, with someone in the crowd holding up a banner reading "[Citation needed]"
Randall Munroe, xkcd'den "Vikipedist protestocu". Vikipedistler gerçekler için kaynak belirtilmesini talep ediyor!

Vikipedi'nin temel politikalarından biri, tüm makale içeriğinin doğrulanabilir olması gerektiğidir. Bu, güvenilir kaynakların materyali destekleyebilmesi gerektiği anlamına gelir. Tüm alıntılar, doğrulanabilirliği sorgulanan veya sorgulanması muhtemel herhangi bir materyal ve yaşayan kişiler hakkındaki tartışmalı materyaller (negatif, pozitif veya nötr) materyali doğrudan destekleyen bir kaynağa satır içi bir kaynak içermelidir. Bu aynı zamanda Vikipedi'nin orijinal çalışmaların, yayınlanmamış arşiv bulgularının veya yayınlanmamış herhangi bir kaynaktan gelen kanıtların yeri olmadığı anlamına gelir.


Yeni bir içerik ekliyorsanız, bununla birlikte kaynak bilgileri eklemek sizin sorumluluğunuzdadır. Kaynak olmadan sağlanan materyalin bir maddeden çıkarılma olasılığı çok daha yüksektir. Bazen bu tür materyaller, editörlere kaldırılmadan önce kaynakları bulmaları ve eklemeleri için zaman vermek üzere ilk önce bir "Kaynak belirtilmeli" şablonuyla etiketlenir, ancak çoğu kez editörler, doğruluğunu sorguladıkları için onları kaldırır.


Bu eğitim size maddelerde satır içi kaynakları nasıl ekleyeceğinizi gösterecek ve Vikipedi'nin neyi güvenilir bir kaynak olarak gördüğünü kısaca açıklayacaktır.