İçeriğe atla

Yardım:Sayfa nasıl yazılır (bağlar)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
3. İç bağlantılar
5. Viki bağlar   >

Bağlantı vikinin çalışmasında önemli bir fonksiyondur.

İç bağlantılar

Vikipedi'nin kullanışlı olmasında etkili olan en önemli özelliklerden biri kavramlar arasında rahatça dolaşılabilmesidir. Bir konunun etraflıca kavranması, o konuyla alakalı diğer konuların da taranmasıyla mümkündür. Vikipedinin kullanıcılara bir maddenin (içeriğin) içinde geçen kavramlara kolayca erişim sağlaması yüzünden, okuyucularda bağımlılık yarattığını iddia edenler bulunmaktadır.

Ne zaman kullanılmalı

Bağ kurmanın bir kabiliyet olduğu ileri sürülmektedir. Bir sayfada çok fazla bağlantı bulunmasının veya hiç bağlantı bulunmamasının sayfanın kalitesini düşürdüğü bir gerçektir. "Her kelimesi bağlantılarla oluşturulan bir maddenin okuyucuya hiçbir yardımı olmayacaktır". Bu durumda "Ben bu maddeyi okurken hangi kavramlar (maddeler) hakkında bilgi sahibi olmalıyım?" sorusunu kendinize sormalısınız. Unutmadan, eğer aynı kavram birden fazla yerde geçiyorsa her kullanımında bağlantı kurmanıza gerek yoktur. Bu durum yazının kolay okunurluğunu azaltmaktadır.

Nasıl

Yazının içindeki bir (veya fazla) kelimeyi kullanarak başka bir maddeye bağlantı yaratmak için bu kelimeyi çift köşeli ayraç[1] içine almanız yetecektir. Mustafa Kemal Atatürk T.C. Cumhurbaşkanıdır... cümlesinde "Mustafa Kemal Atatürk" ismini bu sayfaya yönlendirmek için:

[[Mustafa Kemal Atatürk]]

Her çift köşeli ayraç içine aldığınız kelime bir bağlantı olarak yaratılacaktır. Bu işlem, bağlantının gösterdiği kavramın var olmaması durumunda, bağı ekle koduyla yaratacaktır. Bu noktada bir konuya dikkatinizi çekmek isteriz. Bazı kavramların birden fazla anlamı vardır. Bu durumda yarattığınız bağlantı bir anlam ayrımı sayfasını gösteriyorsa, anlam ayrımı sayfası yerine, hangi maddeyi kullanıyorsa o maddeye doğrudan link yaratılması okuyucuya kolaylık sağlayacaktır.

Tarihler

İlk bakışta bir maddedeki tarihlerin bağlantı haline gelmesi önemli olarak görünmeyebilir. Vikipedi, sayfadaki tarihleri okuyuculara kullandıkları tarih biçemine göre değişik şekilde sunmaktadır. Ayrıca bu tarihler sistemi günün olayları listelerinin oluşturulmasında kullanılmaktadır. Örnek olarak 19 Mayıs 1919 kodlamadığınız durumda bu tarih hep bu şekilde okuyucuya gözükür. Ayrıca Türkçede tarih (Gün-Ay, Yıl) 19 Mayıs, 1919 olarak kullanılmaktadır.

[[19 Mayıs]], [[1919]]

olarak yazılan bir tarih

19 Mayıs 1919
Mayıs 19, 1919
1919, 19 Mayıs
1919-05-19

"Ayrıca bakınız" başlığı eklemek

Eğer maddenin sonunda konuyla ilgili başka maddelere ya da bağlara dikkat çekmek isterseniz, sayfanın en altında yine bir başlık olarak "Ayrıca bakınız" başlığı açabilirsiniz. Başlık için == Ayrıca bakınız == yazınız. Başlıkta Ayrıca sözcüğünün büyük harfle başlamasına ve bakınız sözcüğünün küçük harfle devam etmesine dikkat ediniz.

Kategoriler

Bir maddeyi bir kategorinin içine eklemek çok kolaydır. Bunun için [[Kategori:***]] kodunda *** yerine eklemek istediğiniz kategoriyi yazınız. Viki sizin için bu sayfayı bu kategorinin altına alacaktır.

Maddeden bir kategori sayfasına bağ yaratmak istiyorsanız : işaretini kategori bağının başına eklemeniz yetecektir;

[[:Kategori:Türkiye'deki yerleşim birimleri]]

Yukarıdaki kod aşağıdaki gibi kategori sayfasına olan bağlantıyı oluşturacaktır;

Kategori:Türkiye'deki yerleşim birimleri

Bir sayfanın kategorilendirilmesi okuyucuların erişimi için çok önemlidir. Birçok okuyucu bilgilenmek istedikleri konuyu kapsayan maddelere göz atarak fikir sahibi olmaktadır. Böylece bir sayfanın içeriğine bağlılıktan kurtulmuş olmaktadırlar. Türkiye'de yaşam hakkında bilgi edinmenin bir yolu "Kategori:Türkiye'deki yerleşim birimleri" kategorisindeki maddelere veya bu kategoriye bağlı kategorilere bakarak kazanılabilmektedir. Kategori ve kullanımı için kategoriler sayfasından ileri düzeyde bilgi edinebilirsiniz.


Öğrendiklerinizi deneme tahtasında uygulayın
  1. ^ http://tdk.gov.tr/icerik/yazim-kurallari/noktalama-isaretleri-aciklamalar/ [yalın URL]