Yılmaz Akkılıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yılmaz Akkılıç
Doğum25 Ağustos 1933
Şanlıurfa
Ölüm28 Nisan 2010 (76 yaşında)
Bursa
MeslekGazeteci, Yazar, Siyasetçi
MilliyetTürkiye
TürAraştırma, Edebiyat, Belgesel

Yılmaz Akkılıç, (d. 25 Ağustos 1933 Şanlıurfa - ö. 28 Nisan 2010 Bursa), Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1891 Erzincan Kemah doğumlu süvari subayı Abdülhalim Akkılıç ile ev hanımı Pakize Hanım'ın ilk oğulları olarak Şanlıurfa'da dünyaya gelen Musa Yılmaz Akkılıç, ilköğrenimini İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Siverek'de tamamladı. Ortaokulu Bursa İkinci Ortaokulu'nda okudu. İki yıl Bursa Erkek Lisesi'ne gittikten sonra, lisenin son yılını Işıklar Askeri Lisesi'nde okuyarak, 1953 yılında bitirip süvari subayı olduğu Kara Harp Okulu'na girdi. Silahlı Kuvvetler bünyesinde İstanbul, Ankara, Erzurum ve Urfa'da çeşitli kademelerde görev yaptı. 1956 yılının 26 Mayıs'ında Güner Öner hanımla evlendi. 1957 yılında Hilmi Abdülhalim adında bir oğulları ve 1959 yılında Naciye Pınar adında bir kızları dünyaya geldi.

12 Mart Muhtırası'ndan sonra kendi isteği ile, binbaşı rütbesinde iken askerlikten ayrıldı. Madanoğlu Davası'nda Ankara ve İstanbul sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve tüm diğer yargılananlarla birlikte aklandı.

Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü'nde Ankara, Fethiye ve Mudanya'da görev yaptıktan sonra 1973 yılında emekli oldu.

Kişisel birikimi olan 6.000 ciltlik kütüphanesini ve ailesi ile birlikte sahip olduğu iki daireyi Bursa Gazeteciler Emeklilik ve Yardımlaşma Vakfı’na bağışladı. Bu kütüphanenin Ataevler’de yaptırılan Basın Kültür Sarayı’ndaki Nilüfer Belediyesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Akkılıç Kütüphanesi adıyla etkinliğini sürdürmesi için Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Gazeteciler Vakfı ve Akkılıç ailesi arasında 2005 yılında protokol düzenlenerek imzalandı.

Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi 1 Aralık 2007’de açılışı yapılarak kamunun yararlanmasına sunuldu ve halen Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi adıyla Nilüfer Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Bir kısmının güzergahını belirlediği BurDef gezilerinin rehberliğini de bizzat yaparak kentli bilincinin oluşmasına önayak olan Akkılıç, güncellenmesi gerektiğini öngördüğü Bursa Ansiklopedisi çalışmalarını düzenli olarak sürdürür, hatta son demlerine değin eşi dostu arayıp bilgi alır, kayıt düşerdi. Bursa’ya yaşadığı sürece sahip çıkmış, kimseden esirgemediği eleştirileriyle çehresinin güzelleştirilmesine, daha yaşanabilir hale gelmesine istikrar ve ısrarla katkı koymaktan bir gün olsun geri durmamıştır.

"Bursa, doğduğum değil ama kendimi bulduğum kent"[1]

Siyasal yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1975'te Cumhuriyet Halk Partisi'ne girdi, ertesi yıl yapılan kongrede il başkanı seçildi. 1976-1978 arasında bu görevini sürdürdü. Başkanlığı döneminde parti, 27 yıl aradan sonra Bursa’da belediye seçimini kazandı. Ancak yerel seçimden sonra yapılan olağanüstü kongrede il başkanlığından istifa etti.

1980'den sonra tarih araştırmalarına yöneldi, çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı. 1994'te Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) il başkanlığı görevinde bulundu. 13 Kasım 1999’da toplanan kongrede bir kez daha CHP il başkanlığına seçildi. 30 Eylül 2000 tarihli olağanüstü kurultayın ardından, partiden istifa etti.

Gazetecilik yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1949 yılında Bursa Halkevi’nin çıkarttığı Uludağ Dergisinde yazmaya başladı. 1951’de Erdoğan Arıpınar ve Güzay Güldere ile birlikte haftalık Gençliğin Sesi gazetesini çıkardı. 1949’dan itibaren sanat, siyaset yazıları ve kendisiyle yapılan çeşitli söyleşiler Ant, Yeni Ant, Bursa’nın Sesi, Bursa Hakimiyet, Ayyıldız (Ankara), İlkadım (Muğla), Emek (İnegöl), Devrim (Ankara), Cumhuriyet (İstanbul), Demokrat (İstanbul) gazeteleri ve çeşitli dergilerde yayımlandı. Aralık 1973’te Türkiye çapında dağıtımı yapılan Yeni Dönem adlı aylık siyasal dergiyi altı sayı yayımladı.

1989’da Çağdaş Gazeteciler Derneği Güney Marmara Şubesi’nin kurucuları arasında yer alıp ilk başkanlığına getirildi. Bir yıl sonra yapılan dernek genel kurulunda Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Derneğin Bursa Çağdaş adıyla (sonradan sadece Çağdaş oldu) ve "Gazetecilerin Gazetesi" sloganıyla aylık bir yayın organı çıkarmasına katkı sağladı ve ilk beş sayısında sorumluluğunu üstlendi.

1980’de Gemlik Körfez gazetesinde başladığı köşe yazarlığını daha sonra, 1986’dan itibaren Bursa Hakimiyet’te, 1987-1993 arasında Olay, 1993’te Yeni Günaydın ve Ekim 1994’ten itibaren yeniden Bursa Hakimiyet’te (Bursa 2000 Gazetesi) sürdürdü. 1996-1997’de Medya S bünyesinde kurulan Radyo S ve AS TV’de siyasal, toplumsal ve tarihsel içerikli programlar yaptı. 1998’de kendi isteğiyle günlük köşe yazarlığını bıraktı, Bursa Ansiklopedisi çalışmalarına ve Bursa merkezli kültür araştırmalarına yönelip, Bursa Defteri Grubunun oluşumuna öncülük etti. Yakın geçmişte Gazete Avrupa ve Kent gazetesinde de yer alan yazıları son dönemde gündem16 ve yenibursa adlı internet sitelerinde yayımlanıyordu.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalça kırığı rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılacak protez ameliyatı öncesi kalp krizi geçiren Yılmaz Akkılıç 28 Nisan 2010 tarihinde Bursa'da yaşamını yitirmiştir.

Mezar taşında Yılmaz Akkılıç'ın kendi yazdığı kısa bir şiiri yazılıdır:


"Ben, arka bahçemizde bülbüllerin
şakıdığı, floryaların, sakaların
karşılıklı notalar döktürdüğü,
güvercinlerin, kumruların dem
çektiği o geçmişten
gelenlerdenim."

Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Akkılıç ailesi, Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile Bursa Gazeteciler Emeklilik Vakfı, Yılmaz Akkılıç'ın adını yaşatmak ve düşünsel mirasına sahip çıkmak amacıyla "Bursa Araştırmaları Ödülü" organize etmiştir. Hayatı boyunca bilimsel düşünce ve araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan Yılmaz Akkılıç'a adanan ödül organizasyonu ile Bursa hakkında yapılmış araştırmaların günışığına çıkarılması ve araştırma kültürünün desteklenip, teşvik edilmesi amaçlanıyor.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bursa Tarihi (1986),
  • Bursa Belleteni (Öğrenciler için, 1987),
  • Atatürk ve Bursa (Birinci baskı, 1988, Olay Gazetesi. İkinci baskı, 1999, BurDef Yayını),
  • Askerin Romanı (Babası emekli süvari Albay Abdülhalim Akkılıç’ın savaş ve barış anıları, Gemlik Körfez yayını, 1994),
  • İşgalden Kurtuluşa Bursa (As Tv belgeseli, 1996),
  • Kurtuluş Savaşı'nda Bursa (BKSTV yayını, 1997),[3]
  • Yıldırım/Bursa (Prusa'dan Bursa'ya, Bursa'dan Yıldırım'a),
  • Bir Kentin Tarihsel Serüveni (2001),
  • Bursa Ansiklopedisi (BurDef yayını, dört cilt, 2002),
  • Bursa'da Yakın Zamanlar (Deneme, Bursa Ticaret Borsası-Bursa Gazeteciler Cemiyeti ortak yayını, 2006),
  • Bir Mühendisin Anıları (Düzenleme, Mehmet Beysel’in anıları, 2007),
  • Savaşın Sona Erdirildiği Kent Mudanya ve A. Galip Tokça'nın Mütareke Anıları (Düzenleme, 2008),
  • Bursa'da Musiki (Mahmut R. Gazimihal'in yapıtının düzenlemesi, 2008),
  • Kurtuluş Savaşı’nda Bursa (Genişletilmiş 2. baskı, Nilüfer-Akkılıç Kütüphanesi yayını, 2008) ISBN ISSN: 9757093025[4]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çağdaş Gazeteciler Derneği Güney Marmara Şubesi’nce, yayımladığı kitapları ve meslek içi çalışmaları dolayısıyla Özel Ödül, (1997)
  • Demirtaş Rotary Kulübü’nce, meslek yaşamında gösterdiği özverili ve başarılı çalışmalar nedeniyle Meslek Ödülü (1998)
  • BUSİAD Ödülü , Bursa Ansiklopedisi’ni hazırlaması dolayısıyla (2002)
  • Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nden ÇGD Onur Ödülü (2004)
  • Bursasivilay’dan (Bursa Sivil Toplum Derneği) Kente Katkı Ödülü (2008)
  • Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nden Eğitime Katkı Yerel Ödülü (2008)[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (Fehmi Enginalp, Şu Bizim Tek Sokak, Alp Yayınları, Bursa, 2022, s. 98)
  2. ^ "Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü Web Sitesi". 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2013. 
  3. ^ Kurtuluş Savaşı'nda Bursa
  4. ^ Kurtuluş Savaşı'nda Bursa 2. Baskı
  5. ^ 3. Çağdaş Eğitim Kooperatifi Eğitim Ödülü