Yörünge düzlemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir referans düzlemine göre bakıldığında bir yörünge düzlemi.
Bir yörünge düzlemi, yörünge yolunun bir düzlem ve bir koni arasındaki kesişme noktası olarak tanımlandığı konik bölümlere göre de görülebilir. Parabolik (1) ve hiperbolik (3) yörüngeler kaçış yörüngeleri iken, eliptik ve dairesel yörüngeler (2) tutsaktır.

Yörünge düzlemi, dönen bir cismin yörüngesinin içinde bulunduğu geometrik bir düzlemdir. Bir yörünge düzlemini belirlemek için üç doğrusal nokta yeterlidir. Büyük bir cismin yörüngesinde hareket etmekte olan bir gökcisminin iki farklı zaman veya noktası bu ölçüme bir referans olabilir.

Yörünge düzleminin referans düzlemiyle olan ilişkisi eğim ve çıkış düğümü boylamı parametrelerine bağlı olarak tanımlanmaktadır.

Tanım gereği, Güneş sisteminin referans noktası genellikle Dünya'nın yörünge düzlemi olarak kabul edilir. Bu düzlem ekliptiktir ve gökkürenin dairesel yörüngesi boyunca bir yılda Güneş'in çevresinde tam tur döner.

Diğer durumlarda, örneğin başka bir gezegenin yörüngesinde dönen bir doğal veya yapay uydu, Ay'ın yörüngesinin eğimini, yörünge düzlemi ile gezegenin ekvator düzlemi arasındaki açı olarak tanımlanmaktadır.

Düzlem olarak yörünge düzlemini kullanan tanımlanan koordinat sistemi, perifokal koordinat sistemi olarak da bilinir.

Dünyanın etrafındaki yapay uydular[değiştir | kaynağı değiştir]

Fırlatma araçları ve yapay uydular için yörünge düzlemi, bir yörüngenin belirleyici bir parametresidir; genel olarak olduğu gibi, bir nesnenin yörünge düzlemini değiştirmek çok büyük miktarda itici gaz kullanılması gerekmektedir. Yörünge periyodu, yörüngenin eksantrikliği ve yörüngenin fazları gibi diğer parametreler tahrik sistemleri tarafından daha kolay değiştirilebilir.

Uyduların yörünge düzlemleri, Dünya'nın yerçekiminin küresel olmayan doğası tarafından bozulur. Bu durum, uydunun yörüngesinin yörünge düzleminin, uçağın Dünya ekvatoruyla yaptığı açıya bağlı olarak Dünya etrafında yavaşça dönmesine neden olur. Kritik bir açıda olan araçlar için bu durum, aracın Dünya etrafında Güneş'i takip ederek Güneş eşzamanlı bir yörünge oluşturacağı anlamına gelebilir.

Bir fırlatma aracının fırlatma penceresi, genellikle hedef yörünge düzleminin fırlatma sahasıyla kesiştiği zamanlara göre belirlenir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]