Wu (Zhou)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wu
Zhou Hükümdarı
Hüküm süresiMÖ 1046-1043
Önce gelenDi Xin
Sonra gelenCheng
ÖlümMÖ 1043
HanedanZhou Hanedanı

Wu (Çince: 周武王; pinyin: Zhōu Wǔ Wáng; ö. MÖ 1043), Çin'in Zhou Hanedanı'nın ilk hükümdarıdır. Saltanatının kronolojisi tartışmalıdır ancak genel olarak MÖ 1046 civarında başladığı ve üç yıl sonra ölümüyle sona erdiği düşünülmektedir.

Kral Wu'nun atalarının adı Ji'ydi ve ona Fa adı verildi. Zhou Kralı Wen ve Kraliçe Taisi'nin ikinci oğluydu. Çoğu anlatımda, ağabeyi Bo Yikao'nun babasından önce, genellikle Shang hanedanının son kralı Kral Zhou'nun elinde öldüğü söylenir; Ancak Ayinler Kitabı'nda onun mirasının, Zhou'lar arasında en büyük oğlunun devredilmesine ilişkin daha eski bir geleneği temsil ettiği varsayılmaktadır. (Fa'nın büyükbabası Jili de aynı şekilde iki büyük erkek kardeşine rağmen Zhou'yu miras almıştı.)

Fa, tahta geçtikten sonra kayınpederi Jiang Ziya ile birlikte tamamlanmamış bir görevi gerçekleştirmek için çalıştı: Shang hanedanını devirmek. Fa, saltanatının dokuzuncu yılında Sarı Nehir'den Mengjin Geçidi'ne doğru yürüdü ve 800'den fazla dükle buluştu. Babası Chang King Wen'in adını taşıyan bir ata tableti yaptı ve onu ordunun ortasındaki bir arabanın üzerine yerleştirdi; Zamanlamanın uygunsuz olduğunu düşünerek henüz Shang'a saldırmadı. MÖ 1046'da Kral Wu, Shang'daki ayrılıktan yararlanarak birçok komşu dükle birlikte bir saldırı başlattı. Muye Savaşı'nda, Shang'ın güçlerini yok etti ve Shang Kralı Zhou, sarayını ateşe verdi ve içinde öldü.

Adı "Dövüşçü" anlamına gelen Kral Wu, zaferini 16 küçük erkek kardeşi ve klanı altında evlilik yoluyla ittifak kuran birçok feodal devlet kurarak sürdürdü, ancak üç yıl sonra ölümü, genç varisi Kral Cheng'e ve naip Zhou Dükü'ne karşı birçok isyana yol açtı. hatta üç erkek kardeşinden bile.

Shaanxi, Xianyang'ın Zhouling kasabasındaki bir mezar höyüğünün bir zamanlar Kral Wu'nun mezarı olduğu düşünülüyordu. Qing hanedanlığında Wu'nun adını taşıyan bir mezar taşı takıldı. O zamandan beri modern arkeoloji, mezarın Zhou hanedanına ait olacak kadar eski olmadığı ve büyük olasılıkla Han hanedanı kraliyetine ait olduğu sonucuna varmıştır. Kral Wu'nun mezarının gerçek yeri bilinmiyor ancak Xianyang-Xi'an bölgesinde olması olası.

Wu, Sarı İmparator ve Büyük Yu ile birlikte Çin'in en büyük kahramanlarından biri olarak kabul edilir.

Wu (Zhou)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Wen
Çin hükümdarı
MÖ 1050 – MÖ 1043
Sonra gelen:
Cheng