World of Warships

Vikipedi, özgür ansiklopedi
World of Warships
GeliştiriciLesta Games Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıWargaming
SeriWorld of War Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarMicrosoft Windows, Macintosh, Android (işletim sistemi), iOS, Playstation 4, PlayStation 5, Xbox Series X ve Series S
Çıkış(PC), (Mac)
Avrupa 17 Eylül, 2015
TürDevasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu
ModÇok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Resmî sitehttps://worldofwarships.com/

World of Warships (WoWs), Kıbrıslı Wargaming şirketi tarafından 17 Eylül 2015'te yayınlanan deniz savaşı temalı multiplayer online oyundur. Oyunun özellikleri, aynı şirket tarafından geliştirilen World of Tanks ve World of Warplanes oyunlarına benzemektedir. Oyun ücretsiz olmakla birlikte isteğe bağlı olarak ücretli Premium hesap türü de vardır.

World of Warships ilk olarak 2015 yılında Microsoft Windows için piyasaya sürüldü. Bilgisayar sürümünü 2018'de World of Warships Blitz adlı iOS ve Android mobil işletim sistemleri için geliştirilen mobil oyunu izledi. Ardından 2019 yılında World of Warships: Legends adlı PlayStation 4 ve Xbox One konsol sürümleri yayınlandı. Nisan 2021'de PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için piyasaya sürüldü.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Uçak gemisi, zırhlı, kruvazör, muhrip ve denizaltı olmak üzere beş farklı gemi türü oynanır.

Gemi türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda, 1901 yılından 1954 yılına kadar üretilmiş olan savaş gemilerden ilham alınarak tasarlanan beş farklı gemi tipi vardır.

Muhripler: Oyundaki en hızlı ve en ufak gemi türü olan Muhriplerin bir dizi rolü vardır. Öncelikli silâhı, torpidodur. Tahrip gücü çok yüksek olan torpidolar, muhrip gemileri hariç bütün gemiler için tehlikelidir. Torpidolar, dar açılı ve geniş açılı olmak üzere iki şekilde fırlatılır. Torpidoların menzili 4,5 kilometreden 20 kilometreye kadar değişir. Başlangıç seviyesindeki muhriplerde 4 torpido kovanı bulunurken üst düzey muhriplerde 15 adet torpido kovanı bulunur.

Muhriplerin ikincil görevi, filonun birkaç kilometre önünden giderek sis perdesi oluşturmak ve düşmanı tarafından tespit edilmeyi önlemektir.

Muhrip gemilerde bulunan uçaksavar silahları güçlüdür. Bu sebeple müttefik gemilerin yakınlarında dolaşan muhripler, filoyu düşman uçaklarından korur.

Kruvazörler: Kruvazörler, yüksek manevra kabiliyetine sahip savaş gemisi sınıfıdır. Ayrıca top mermilerini en sık atabilen gemi türü de kruvazörlerdir. Bu gemiler, diğer kruvazörlere ve muhriplere karşı etkilidir. Ancak zırhlı bir gemi karşısında son derece dayanıksızdır ve direnme şansı çok düşüktür.

Bazı kruvazörlerde sadece top mermisi fırlatılan bataryalar mevcutken bazılarında ekstradan torpido kovanı bulunur.

Zırhlılar: Zırhlı gemiler, rakiplerine üç şekilde tehdit oluşturur. Bu gemilerin sahip olduğu top mermileri, çok şiddetli bir ateş gücüne sahiptir. Bu bakımdan zırhlının hedefleri arasında diğer zırhlılar, kruvazörler, uçak gemileri bulunur. Ancak zırhlılar çok yavaş hareket eder, bataryaları yavaş yüklenir ve manevra kabiliyetleri diğer gemilere göre düşüktür. Bu yüzden muhripler, bu gemi türüne büyük tehdit oluşturur. Filosundan uzakta dolaşan bir zırhlı, düşman muhrip gemisi tarafından kolayca batırılabilir.

Bu gemiler otomatik çalışan ikincil top bataryalarına sahiptir. Bu bataryalar, zırhlıları muhriplerden olabildiğince korumaya çalışır. Ayrıca güvertelerine dizilmiş pek çok uçaksavar topu da uçaksavar savunması sağlar.

Uçak gemileri: Bu gemiler dört çeşit uçak taşır; bombardıman uçakları, torpido uçakları, taarruz uçakları ve sektirme bombardıman uçakları. Her uçak türü, belirli bir rolü üstlenir ve bir uçak gemisinin aynı anda sadece 2 uçak filosu savaşa dahil olabilir. Örneğin havadayken kontrol edilen filodan çağrılan Devriye Avcı uçakları, müttefiklere refakat ederek onları koruyabilir. Bir uçak gemisinden havalanan uçaklar; düşman uçaklarına saldırıp filoyu koruyabilir, düşman gemilerini ya da uçaklarını erkenden keşfedip filonun harita üzerinde strateji belirlenmesini sağlayabilir, doğrudan düşman gemilerine saldırabilir.

Denizaltılar: Bu gemi türü oyuna daha sonradan eklenen bir türdür. Denizaltılar suyun altından gizlenerek ilerleyerek düşmanın zırhlı ve denizaltıları başta olmak üzere kruvazör ve uçak gemilerine karşı torpido ateşler. Kendisine karşı ise bazı gemi türlerinde bulunan 'Su altı bombaları' silahı kullanılmaktadır. Bu silah türü bir uçak filosunun çağrılarak denizaltının bulunduğu bölgeye su altı bombalarının atılması ve suyun içinde patlatılması şeklinde kullanılır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "World of Warships Wiki". 25 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.