Wilson Teixeira Beraldo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wilson Teixeira Beraldo
Doğum20 Nisan 1917(1917-04-20)
Silvianópolis, Minas Gerais, Brezilya
Ölüm28 Temmuz 1998 (81 yaşında)
Belo Horizonte, Minas Gerais
Mezun olduğu okul(lar)Minas Gerais Federal Üniversitesi
Tanınma nedeniBradikinin keşfi
ÖdüllerRockefeller Vakfı (1949), British Council (1954), Brezilya Bilimler Akademisi
Kariyeri
DalıTıp doktoru ve fizyolog
Çalıştığı kurumSão Paulo Üniversitesi, Minas Gerais Federal Üniversitesi

Wilson Teixeira Beraldo (20 Nisan 1917, Silvianópolis, Minas Gerais eyaleti, Brezilya - 28 Temmuz 1998, Belo Horizonte, Minas Gerais), bradikinin ortak kaşifi olan Brezilyalı bir doktor ve fizyologdur.

Beraldo, Minas Gerais Federal Üniversitesi'nde okuyarak 1942'de tıp bölümünden mezun oldu. Ayrıca São Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde fizyoloji doçenti ve Minas Gerais Federal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tam profesör ve fizyoloji başkanıydı (1962). Beraldo ayrıca Rockefeller Vakfı (1949) ve British Council (1954) üyesi, New York Bilimler Akademisi ve Brezilya Bilimler Akademisi üyesiydi.

Bilimsel bir lider olarak Beraldo, Brezilya'daki fizyolojinin ve genel olarak bilimsel kuruluşun gelişimi için çok önemliydi. Brezilya Bilim İlerleme Derneği'nin kurucu üyesi ve Brezilya Fizyoloji Derneği'nin onursal başkanıydı.

Beraldo, São Paulo'dayken, Bothrops jararaca yılan zehiri tarafından kana salınan yeni bir otofarmakolojik ilke olan bradikinin'i 1949'da keşfeden Dr. Maurício Rocha e Silva liderliğindeki São Paulo Biyoloji Enstitüsü'nün (Instituto Biológico de São Paulo) farmakolojik araştırma ekibinin bir parçasıydı. Beraldo ayrıca idrar kallikreinin böbrek kaynaklı olduğunu ve sanıldığı gibi pankreas kaynaklı olmadığını ve oksitosin aktivitesinin ara kinin oluşumundan ziyade doğrudan bir etki olduğunu göstermede önemli bir role sahipti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Beraldo, W. T. and Andrade, S. P.: Discovery of bradykinin and the kallikrein-kinin system. In: The Kinin System. Academic Press, San Diego, CA, 1997.
  • Beraldo WT, Siqueira G, Heneine IF. Kallikrein and kallikrein inhibitor in rats. Acta Physiol Lat Am. 1974;24(5):460-3.
  • Rocha e Silva M, Beraldo WT, Rosenfeld G. Bradykinin, a hypotensive and smooth muscle stimulating factor released from plasma globulin by snake venoms and by trypsin. Am J Physiol.. 1949;156:261-273.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]