Wilhelm von Urenbach

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Wilhelm von Urenbach, şövalyelerin çoğunluğu tarafından seçilen Büyük Üstat Poppo von Osterna'ya karşı 1253'te Töton Şövalyeleri'nin Büyük Üstadı seçildi. Papalık yanlısı Guelfo azınlık partisi tarafından seçildiği için, Üstat unvanının taliplerinden biri olarak görülür.

Tarikatın İmparator II. Frederick ve onun Hohenstaufen Hanedanı'ndan halefleri ile yakın işbirliği Papa IV. Innocentius ile bir çatışmaya neden oldu. Önceki Büyük Üstatlar Heinrich von Hohenlohe ve Günther von Wüllersleben, imparatorluk yanlısı Ghibellino hizbinin keskin müttefikleriydi. Gergin durum, Tarikatın Papa tarafından feshedilmesi ve aforoz edilmesi tehdidinde bulunmasına yol açtı ve çok sayıda Töton Şövalyesinin aforoz edilen imparator II. Frederick'e karşı düşman olmasına neden oldu.

Papalık yanlısı ittifak, Livonya Tarikatı'nın Üstadı Dietrich von Grüningen tarafından yönetiliyordu. İç çatışma, Tarikat'ın 1252'de yeni bir Büyük Üstat seçmek için kapitulum toplantıları sırasında açıkça görüldü. Çoğunluk Poppo von Osterna'yı destekledi, ancak Hohenstaufen hanedanının muhalifleri olan azınlık, Wilhelm von Urenbach'ı kendi Büyük Üstatları olarak seçti.

Urenbach, Venedik'te ikamet ediyordu. 1253'te Töton Tarikatı ile Courland Piskoposu Heinrich von Lüksemburg arasında yapılan bir sınır anlaşmasının yazılı olduğu bir belge dışında onun hakkında çok az şey bilinir. 1256'da Urenbach iddiasından vazgeçti ve Poppo von Osterna'nın halefi Büyük Üstat Anno von Sangershausen'e teslim oldu.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pizuński P., Group of the Grand Masters of the Teutonic Order 1198–2000, ed. ed. 3 corrections and additions, Gdańsk: [sn], 2003, 83-909057-7-9, OCLC 749170928.
  2. ^ Stanisław Franciszek Zajączkowski [pl]. History of the Teutonic Order . Łódź 1946.