Volvo Cars

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Volvo Cars
Kuruluş14 Nisan 1927
Genel merkeziTorslanda, Göteborg, İsveç
Önemli kişilerLi Shufu (başkan)

Håkan Samuelsson (President ve CEO)

Hans-Olov Olsson (Vice-Chairman)
Gelir274,117 milyar kr (2019)
SahibiVolvo
Çalışan sayısı41.517 (2019)
Web sitesiSitesi

Volvo Cars, Volvo'ya ait, İsveç'in Göteborg şehrinde bulunan global bir lüks araç ve farklı otomobil segmentleri markasıdır. Kamyon üreticisi Scania AB, araba üreticisi Einride, NEVS ve Saab; spor otomobil, roadster, berlinetta markası Koenigsegg ile beraber İsveç otomobil markasıdır. Polestar, Volvo R yan kuruluşları vardır.

Şirket, hatchback, coupe, Grand Tourer, SUV, cabriolet, station wagon, sedan, crossover, off-road aracı (4WD ve AWD), zırhlı araba, kompakt yönetici sedanlar üretmekte ve pazarlamaktadır. 2+2 teknolojisi, SIPS ve WHIPS otomotivden koruma sistemi kullanır. Volvo Group 1927 yılında rulman üreticisi SKF'nin bir yan kuruluşu olarak kuruldu.

AB Volvo, 1999 yılında Volvo Cars şirketini Ford Motor Company'ye sattı. Volvo Cars, Geely Holding Grubu tarafından 2010 yılında alındı.[1]

Volvo farklı zamanlarda ürünlerini geliştirmesinde Volvo P80 platformu, Volvo P2 platformu, Ford ile beraber ise Ford EUCD platformu ve Ford C1 platformu kullandı. 2014 yılında Volvo, otomobillerinde Volvo Ölçeklenebilir Ürün Mimarisi platformu ve 2017 yılından beri Kompakt Modüler Mimari platformu kullanır. Volvo, 2019'dan itibaren piyasaya sürülen yeni modellerin tamamen elektrikli araç veya hibrit elektrikli araç olacağını duyurdu.[2]

Modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Volvo'nun 2015-2021 arası kullandığı logo

Volvo Logosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Volvo'nun 1927'de ilk kullandığı amblem, İsveç Fikrî Mülkiyet Ofisine kayıtlı

Volvo'nun simgesi, demirin antik simgesidir. Arabalarda kullanılan çeliğin dayanıklılığını anlatmak için seçilen bu simge, İsveç çeliğinin dayanıklılığına vurgu yapmaktadır. Izgarasını boydan boya geçen diyagonal çelik çizgi de zamanla Volvo'yu simgeleyen görsel bir öge oldu. Aslında ilk Volvolarda logoyu ızgaraya tutturmak için başka bir yöntem bulunamaması üzerine kullanılan bu diyagonal şerit, zamanla Volvo araçlarının en tanınan özelliği oldu. 1990'lara kadar Volvolar "kutu gibi" olmalarıyla ünlendi. Bu tasarımı yüzünden Volvo'yu seven insanlar olduğu kadar, bu nedenle Volvo almayan insanların da sayısı fazlaydı. Volvo 90'ların ortasından başlayarak arabaların hatlarını daha yuvarlak ve modern yapmaya başladı. 2000'lerde ise yine araba tasarımında köşeler ön plana çıktığında Volvo da bir anlamda eski tarzına geri dönmüş oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]