Vikiproje tartışma:Anasayfa/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


İlk yorum ve tebrik...[kaynağı değiştir]

Vatana millete hayırlı olsun arkadaşlar... Elinize sağlık... --Dsmurat 20:53, 22 Ocak 2008 (UTC)

  • Bir hayırlı olsun da benden. Umarım en kısa sürede eksikler tamamlanır. Bu arada sadece seçkin maddeler mi ana sayfaya çıkabilir. Seçkin listeler de bu 35 içine katılabilir mi? Bir fikir olarak sordum. --Math34 20:56, 22 Ocak 2008 (UTC)

Hayırlı olsun . Seçkin listelerin Ana Sayfada yer alıp almayacağı konusu sanırım tartışılmış bir konu değil. Köy çeşmesinde tartışılabilir isterseniz.--Machiavelli' msj 21:04, 22 Ocak 2008 (UTC)

Hayırlı olsun, eksiklikleri kısa sürede tamamlayacağımıza inanıyorum. Bu arada kaiteli maddeler veya b maddelerde ana sayfada yer alacak mı? Yoksa hepsi seçkin madde, resim ve liste mi olacak. İyi çalışmalar. Cologne6 22:12, 22 Ocak 2008 (UTC)

Elimizdeki plan ve olası yol haritaları[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Bu projenin sayfasına bakarak önceden kabul görmüş yeni ana sayfa içerik düzenini görebilirsiniz. Buna göre üç temel şeyi hazır etmemiz gerek:
    1. Seçkin maddeler: haftada bir değişecek bir seçkin madde çıkacak ana sayfaya. Bunun yanında iki tane de kaliteli veya gündemdeki olaylara ilişkin veya yıl-dönümleriyle ilgili madde çıkacak. Bu iki madde işi kolay fakat haftada bir değiştirilecek 1 yıla yetecek sayıda seçkin maddemiz şu anda yok. Eğer 1.5 yıla yetecek kadar yapabilirsek ortalama önümüzdeki 2 yıla yeter bu, zira 1.5 yıllığı tamamladığımızda kalan yarım yıl veya bir yıl için geri dönüşüm yapabiliriz.
    2. Seçkin resim: Gün aşırı değişecek seçkin resimlerimiz olacak. Bu sebeple bir yılın her günü için yetecek sayıda seçkin resim seçmemiz şart. Toplam gereken sayının 2/3'ünü tamamlamadan ana sayfa düzenine geçmemiz sakat olur; aniden topluluğun ilgisi giderse bu seçkin resim oylamalarından, seçkin resim seçebilmemiz zorlaşabilir ve gereğince tamamlayamayabiliriz. Bununla birlikte sıkıştığımız anda Commons'un günün resmi sistemine (şu anki kullandığımız) otomatik geçiş yapabileceğimiz için bunu çözmek seçkin madde darlığında kalma sorununu çözmekten daha kolay.
    3. Tarihte bugün: Şu an aslında en sorunlu durumalardan biri de bu... eskiden tarihte bugün tarzı bir kolona yer vermeyi kararlaştırmıştık. Fakat yeterli oranda tarihte bugün sayfası oluşturulamadı. Bu cidden yorucu bir iş. Projeye katkıda bulunmak isteyen arkadaşların özellikle buna kanalize olmasını tavsiye ederim; zira şu anda en hazırlıksız olduğumuz yönü, yeni ana sayfa tasarımının, bu.
  • Yol haritasına eki olan, farklı bir fikri olan varsa; tartışalım, genel bir tartışma gerekirse Köy Çeşmesi'ne de taşırız. Seçkin listelerin ana sayfaya çıkarılacağı düşünülmemişti. Ama bence neden olmasın; yine de seçkin liste sayımız komik bir durumda ve diğerlerine oranla ikincil önemde. Bu sebeple bunu şimdilik kısa-vadeli, acil hedeflerimizden görmüyorum şahsen. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 23:37, 22 Ocak 2008 (UTC)

Kim, ne yapabilir?[kaynağı değiştir]

Merhaba. Buraya hepimiz yapabileceklerimizi yazarsak daha verimli bir iş birliği olabilir belki. Şu anda üzerinde çalıştığım iki SM adayı madde var. Biri tiyatro portalının ortak projesi. Bunların işleri biraz daha hafifleyince, tarihte bugün sayfalarına da katkıda bulunmayı düşünüyorum. --Yabancımsj 07:26, 23 Ocak 2008 (UTC)

  • Bence yabancı wikilerdeki yaygın portal uygulamaları kullanıcıları belirli bir konu hakkında etraflıca araştırmakta, elde edilen bilgileri sistematik sunmakta ve gelişimi sürekli kılmakta teşvik edici önemli bir unsur. Anasayfaya düzenlenmiş portalların linklerinin konulabileceği kanısındayım. Bir süredir emek verdiğim Fizik Portalının bu konuda çok eksiği ile beraber doğru yolda ilerlediğini düşünüyorum. Gelecekte diğer portalların (öncelikli olarak biyoloji ve kimya) ve bunlara bağlı SM'lerin oluşturulmasında katkıda bulunabilirim.--nanomsj 22:42, 10 Şubat 2008 (UTC)

Ana sayfa projesi katkıları[kaynağı değiştir]

Ben bir ana sayfa tasarladım. Gerçi bu, daha önce tasarlananlara benziyor. Çıkış noktaları olarak Vito Genovese ve Khutuck'ün tasarımlarını aldım. Fakat farkları da var tabii... Örneğin; seçkin resim kısmının yerini ve boyutunu değiştirdim, kategoriler kısmını ekledim ve de güncel olaylar bölümünü koydum. Bence güzel durdu; ama bir de sizler bakın istiyorum. Tasarımdaki şablonları 15 Şubat'taymışız gibi yaptım: Mesela tarihte bugün kısmını 15 Şubat'a ayarladım, günün diğer maddeleri bölümüne de tarihte bugün kısmında yer alan 15 Şubat'la ilişkili maddeleri koydum... İşte benim tasarımım!... --Dsmurat 15:54, 23 Ocak 2008 (UTC)

Bence güzel olmuş. Bununla birlikte kategorilerin konulmasının zararları var:
  1. Hangi kategorilerin yer alacağı sürekli sorun konusu oluyor ve herkes kategorilere takılıp önyargılı fikirler edinebiliyor (belki "olur mu ya" diyeceksiniz ama bunun en büyük örneklerinden birini daha geçenlerde yaşadık),
  2. Kategorilerin yer alması sayfayı çokuzun kılıyor,
  3. Kategoriler sayfanın büyüklüğünü gereksiz yere arttırıyor...
Kategorileri ana sayfaya koymamamız bu açıdan daha iyi olur. Zaten kategori sayfası hazırlayıp, o sayfaya giden bir bağlantıyı yandaki sitede yol bulma menüsüne eklemeye karar vermiştik önceki tartışmalarımızda. Tabii son karar sizindir bunlar benim nacizane görüşlerim ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 15:32, 24 Ocak 2008 (UTC)
  • Yan tarafa eklenecekse, ana sayfada yer alması gereksiz. Zaten itiraf etmem gerekirse, ben kategorileri neredeyse hiç kullanmadım. --Dsmurat 08:34, 25 Ocak 2008 (UTC)

Bunları Biliyormusunuz[kaynağı değiştir]

Bu isim altında bir başlık olması yönündeki fikirleri merak ediyorum.--Aycan 02:07, 24 Ocak 2008 (UTC)

  • Bence vikiye en gerekli unsurdur, insanların merakı ve öğrenme güdüleri dürtülmüş olur--Düşünenadam 02:17, 24 Ocak 2008 (UTC)
  • Şu anki içerik çok dolu, yer yok tasarımda... ayrıca bunun için baştan sistem oturtup her gün veya hafta için özel sayfalar hazırlamamız gerekecek. Elimizdeki tasarıyı henüz bitirmediğimiz için bir de bunu yükümüze eklemenin projeyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Ben de olsun isterim ama mantıklı bakınca tilki deliğe sığmamış kuyruğuna çalı bağlamış işine dönüyor biraz; eğer seçkin maddeleri ve tarihte bugünleri hazırlayabilirsek düşünebiliriz bunu da. Ama yer konusu da sorun oluşturur; tarihte bugünün altında belki yer ayırabiliriz veya en alta veya en üste yatay bir dikdörtgen içine konulabilir; bunlar da tartışılmalı eğer göze alıyorsak her gün için 3-4 tane bunları biliyor musunuz hazırlamayı. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 02:22, 24 Ocak 2008 (UTC)
  • Benim düşüncemde Noumenon fikrine katırlırak yeterli yardım edecek kişi bulunursa eklenmesi taraftarıyım.--Aycan 10:37, 24 Ocak 2008 (UTC)

Bence içerik oluşturmaya şimdiden başlayalım, Ana Sayfa'ya çıkması konusunun ise ucu açık olsun. Eğer yeterli kaliteye ve niceliğe ulaşırsak koyarız. Khutuckmsj 23:06, 10 Şubat 2008 (UTC)

Yeni tasarım[kaynağı değiştir]

Merhabalar, planlanan sona yaklaştığımız bu günlerde merak ettiğim bir kaç noktayı sormak ve diğer kullanıcıların da fikrini almak istedim. Bizim (bildiğim kadarıyla daha önce tartışarak) kabul ettiğimiz yeni sayfa tasarımı hangisidir tam olarak? Benim gördüklerim şunlar:

100.000. maddemize ulaştığımızda (değilmiş ama ben öyle sanıp bütün gün yeni tasarım hazırlamıştım neyse artık :) seçkinlerimiz istenilen düzeye ulaştığında tasarım anında değişecek, ama bu tasarımların hangisi kabul edildi ve bunlarda biraz olsun bazı düzenlemelere ihtiyaç yok mu? Ben bazı ufak düzenlemelerin gerekli olduğu düşünüyorum. Örneğin Vito'nun tasarımındaki en üstte duran haftanın seçkin maddesinin yeri değişmeli, Dsmurat'ın tasarım daha iyi bu açıdan. Ancak ona da Vito'nun renk düzenlemesini yapmak gerekiyor. Seçkin maddelerde kullanılan yeşil ve resimlerdeki eflatun gibi mesela. Ayrıca günün resmi artık "günün seçkin resmi" olarak geçmeli ve "haftanın seçkin maddesi"yle uyum sağlamalı.

Ve güncel olaylar kısmı. Bu konuda herkes hemfikir mi? Hergün güncel olayları yazabilecek kullanıcılarımız ve daha sonrasında (muhtemelen koruma altındaki) bu şablonda değiştirebilecek bir hizmetlimiz bulunacak mı? Yoksa güncel olaylar ilgisizlikten güncelliklerini mi yitirecekler?


Bu sırada geç olmadan biraz tasarıma katıkda bulunayım dedim ve ortaya bu çıktı:

Oluşturduğum şablonlar şunlardır, istenirse başka anasayfa tasarımları için de kullanılabilirler:

Saygılar. Cat msj 19:52, 2 Şubat 2008 (UTC)

  • 100 000'e ulaştığımızda otomatik veya anında tasarım değişmeyecek ^_^ Her şeyden önemlisi; içerik düzeni asla değişmeyecek zira içerik düzenini değiştirecek kadar içeriğimiz yok - özellikle tarihte bugün kısmı çok zayıf, 1 aylık tam ve düzgün tarihte bugünümüz var mı emin değilim... Güncel olaylar kısmı var ki onun da nasıl yürütüleceğini tartışmadık bile. Yani yeni içerik düzeniyle yeni bir tasarıma henüz birkaç ay var. Ama yapmanız güzel olmuş; ben de hayıflanıyordum Dsmurat dışında kimse tasarım önerisi sunmadı, niçin bu ilgisizlik, seçme şansımız olmayacak mı diye ^_^ Güzel bir tasarım olmuş, elimizdeki zaman içerisinde eminim siz bunu daha da güzelleştirirsiniz. İsteyen olursa, 100 000'e salt yeni logo değil, yeni bir renk düzeni, ayni içerik düzeni fakat farklı tasarım ile girelim diyen olursa, şu anki içerik düzenimize uygun farklı bir tema hazırlayabilir tabii ki. Ufak bir tartışma ile bunu ana sayfamıza geçirebiliriz... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:00, 2 Şubat 2008 (UTC)
  • Anlatamadığım nokta şu;
    1. Bu yıl 1 yıla yetecek içerik hazırlanır (bu bu yıl bitiminden önce hazır olur büyük ihtimalle),
    2. 1 yıllık içerik hazır olur olmaz (seçkin resimlerin 2/3ü olsa, SM'lerin tamamı tarihte bugünlerin tamamı) yeni düzene geçilir,
    3. Ve bu yeni düzende hazırlamış olduğumuz 1 yıllık içerik bitene kadar bir sonraki yıl için hazırlık yapılır.
  • Bir sonraki yıl için gerekecek tüm içeriği 1 yılda hazırlayabiliriz. Bunu neye dayanarak söylüyorum? Gelişim hızımız artıyor. Bununla kalmıyor; eğer diyelim bir sonraki yıl için tüm bir yıllık oluşturamadık ama 2/3 oranında hazırlıkları tamamladık, gene geçebilir, öncelikle yeni içerikleri sunar, sonra bir önceki yılın başında kullandığımız seçkin içerikleri kullanarka zaman kazanabiliriz.
  • Ama;
    • Şimdi değiştirirsek elimizde olan tüm süreyi bu yılı tamamlamak için kullanacağız, bir sonraki yıla gelindiğinde el sıfır olacak. Birilerinizi "diğer sistemdeki gibi yeniden kullanırız" diyebilir; ama diğer sistemde bu yeniden kullanma sadece ve sadece birkaç aylığına ve tam olarak 1.5 yıl önce çıkmış içeriğin kullanımı olacakken eğer dediğiniz şekilde yapar ve otomatikman gelecek yıla dona kalırsak, hemen geçirdiğimiz, henüz biten yılın tüm içeriğini tekrar etmiş olacağız. Yani ne sadece bir bölümü için geçerli olacak, ne de uzun bir süre sonra tekrar etmiş olacak.
  • Şahsî tercihim, 100 000 ile alâkasız olan bu konuyu sırf 100 000'lerdeyiz diye zorla şimdi ortaya atıp, sene sonu dona kalmamak - tedbirli bir şekilde daha önce planlanmış ve uzlaşılmış olan şekilde ilerlemektir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 02:47, 5 Şubat 2008 (UTC)

Bir ana sayfa tasarımı daha...[kaynağı değiştir]

Daha önce önerdiğim şu tasarımın sıradanlaştığını ve artık tüm tasarımların tekdüze haline geldiğini gördüm. Bunun üzerine diğer Vikipedilere göz attığımda en hoş bulduğum Vikipedi tasarımının İspanyolca Vikipedi oldu. Bundan esinlenerek yeni bir tasarım daha oluşturdum: Kullanıcı:Dsmurat/Ana sayfa/Ana sayfa tasarımı 2.

Bu tasarımımda diğer tasarımımdan farklı olarak, güncel olaylar yok, yerine bunları biliyor musunuz köşesi koydum. Bu çok daha kolay yürütülebilecek bir proje bence. Ayrıca başlığı da değiştirdim.

Görüşlerinizi bekliyorum. Olumlu ya da olumsuz olarak yaptığınız yapıcı eleştiriler Vikipedi'miz için yararlı olacaktır. Hepinize kolay gelsin!... -- Dsmuratileti 16:52, 11 Şubat 2008 (UTC)

Bir de böyle bir örnek var; bunda "Bunları biliyor musunuz?" kısmı "Tarihte bugün"den daha yukarıda: Kullanıcı:Dsmurat/Ana sayfa/Ana sayfa tasarımı 3. -- Dsmuratileti 19:23, 11 Şubat 2008 (UTC)

Ana sayfa tasarımlarında 'günün resmi' bölümü.[kaynağı değiştir]

Her ne kadar uzun süredir Vikipedi'ye katkı veremesem de yeni Ana Sayfa tasarımının kullanıma gireceği günü de iple çekiyorum aslında. Ana Sayfa tasarımlarını dikkatle yeniden inceledim ve şu an Dsmurat'ın tasarımlarının en göze hitap eden çalışmalar olduğunu düşünüyorum ancak hem onun, hem de diğer bazı kullanıcıların tasarımlarına baktığımda günün resmi şablonunun hep sayfanın üstlerinde olduğunu görüyorum. Kimilerinde seçkin madde ve günün maddelerinin bile üstünde olduğunu, kimilerinde ise tarihte bugün bölümünün, günün resminin altında kaldığını fark ettim. Yani, resim bölümü hep ön planda; ama bence ansiklopedi yazmaktan bahsediyorsak resim yerine yazının daha baskın olması gerekir. Zira İngilizce, Fransızca, Lehçe Vikipedilerde bu bölüm sayfanın alt kısımlarındayken, Almanca Vikipedi'de günün resmi bölümü bile yok. Ben olmasın demiyorum ama bence sayfanın altında olması daha iyi olacak. Herhangi bir görüş birliği sağlanmamış olsa da Bunları biliyor musunuz, güncel olaylar, tarihte bugün, gibi bölümlerden hangileri kullanılacaksa onlar ve maddeler sayfanın üst bölümlerinde olmalı. Günün resmi, kategoriler, kardeş projeler ve her ne kadar varlığını çok tasvip etmesem de kardeş lehçeler şablonu bu dediklerimin altında yer almalı. Dediklerim tabii ki kendi düşüncelerim, topluluk ne der, ne düşünür bilmem. Vikipedi için en iyisinin yapılması dileğiyle. --Danbury iletihehehe 17:21, 26 Mart 2008 (UTC)

Seçkin Maddelerin sırası[kaynağı değiştir]

Yakında bu proje için hedef koyduğumuz bir senelik (52 tane) seçkin maddemiz olacak. Böylece yeni tasarım için en önemli adımlardan biri daha atılmış olacak. Benim merak ettiğim bu 52 madde ana madde seçilirken nasıl bir sıra uygulanacak. Ben en eskiden (Sanırım Che'ydi) sırayla başlanıp yeniye doğru gelmesini öneriyorum. Bu sırada yeni seçkin maddeler seçildikçe onlar da sıraya geçerler artık. :) --Math34 20:38, 7 Mayıs 2008 (UTC)