Vikipedi tartışma:Sunumlar/Linux

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

viki yabancı dil sözlük projesi : viki adminlerinde bu proje fikrini uygulama aşaması için yol haritası geliştirmelerini istenmektedir.

ben yeni kullanıcıyım tam olarak nereye mesaj yollayacağımı bilmiyorum

bu mesaj burası ile ilgili değilse ilgili sayfaya copy paste etmenzi önemle rica olunur

saygılarımla


Sunumun içeriğini burada tartışmak uygun olur sanırım..

Vikipedi'nin tanıtımı ile başlayabiliriz. tanımlar ve genel özelliklerinden bahsederiz. Misyona değiniriz. Kısaca kuruluşuna değiniriz, önce foundation ve ingilizce olarak, sonra da Türkçe.

Şuraların vurgulanması güzel olur:[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi'de herkes editör, herkes değiştirebiliyor.
  • Vikipedi tamamen ücretsiz ve serbest.
  • Vikipedi tarafsız bakış açısına sahip.
  • Vikipedi'nin gelişiminden bahsederiz. Son zamanlarda hızla büyüdüğünü ve önemli bir kaynak haline geldiğini söyleriz.

ODTÜ KKM'de internet imkanı var. sunumun bir yerinde Vikipedi'ye bağlanarak ufak bir değişiklik yapmak hoş olabilir.

Sunumun şekli ile ilgili önerilerinizi ve anlatılmasını istediğiniz şeyleri buraya yazarsanız güzel olur. Haydi! Tembelejderha 19:02, 1 Mayıs 2006 (UTC)

Dilersen sana Vikipedi'nin tarih-madde sayisi verilerini yollayabilirim. Sunumda kendin icin grafik yapabilirsin. Ben Vikipedi:Tarih'teki grafigi bu datalarla olusturmustum. Citrat 19:44, 1 Mayıs 2006 (UTC)

Bence kapak harika olmuş Tembelejderha. Diğer slaytları eğer resimsel içeriği yoksa şimdilik düz yazı halinde dolduralım. En son bittiğinde şekil falan veririz. Fazla işten kurutlmuş oluruz. Pek ilgi çekmedi gibi hissediyorum bu arada. Umarım ilk gün oluşunun sebebinedir. --Dbl2010 20:08, 1 Mayıs 2006 (UTC)

Ben de yardımcı olabilirim, fakat bilgisayarımda Powerpoint, Frontpage olmadığı (korsana hayır :P) ve grafikten de anlamadığım için sadece metin düzeyinde o da ne kadar işinize yarar bilmiyorum. 16 20:16, 1 Mayıs 2006 (UTC)
  • Kapak hakikaten çok güzel. Sunum sırasında özgür ansiklopedinin sorunları da (vandalizm, reklam içerikli girişler,vb) vurgulanabilir. Başarılar Tembelejderha, --Baylan 20:21, 1 Mayıs 2006 (UTC)
  • Şimdilik çerçeve plan da güzel, fikirler de. Vikipedi'nin klasik ansiklopedilerden farklı olduğunu vurgulamak iyi olur: serbestlik, tarafsızlık ve herkesin kullanımına ve erişimine hazır olması çok önemli. GFDL'nin ansiklopedik içeriğe de yepyeni bir boyut kazandırdığını vurgulamak iyi olabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 20:27, 1 Mayıs 2006 (UTC)
  • İş bölümü yapalım ya da en azından herkes nereye odaklandığını belirtsin ki diğerleri aynı konu üzerinde boşa zaman harcamasın. İskelet meydana geldikçe üstlerinden geçeriz. Ben Vakfın tanıtımı ve giriş ile başlayacağım. Başladığınız slay numarası önemli değil. Nasılsa kaydırırız. --Dbl2010 20:33, 1 Mayıs 2006 (UTC)
  • Başlık sırasına göre gideceğini düşünerek, slayt 3 ve slayt 4'e Vakıf ve Vikipedi ile ilgili temel bilgileri yazdım. Umarım tepeden inme olmamıştır. Çalıştığım saat itibarı ile etrafta fikir alışverişi için pek kimse yoktu. --renegademsj 04:13, 2 Mayıs 2006 (UTC)
  • Birkaç yorum ve öneri:
  • Kapak görsel olarak çok güzel, tebrikler! Öte yandan penguen Linux'un maskotu. Eğer vurgulayacağımız şey GFDL ise GNU'nun maskotunu kullanmak daha doğru olur diye düşünüyorum. Linux'un GNU/Linux diye anılması konusunda ısrar eden Richard Stallman bunu görse eminim yüreği tekler :).
  • İnternet üzerinden Vikipedi'ye ulaşmaya çalışmak risk almaktır. Eğer sunumun bir kısmını Vikipedi'den madde örnekleri vermeye ayıracaksak statik sayfalar kullanılması daha güvenli olur.
  • Sunum için ne kullanılacak? Elinizde uygun yazılım yoksa Vikipedi adına lisanslanacak bir MS Office bağışlayabilirim. Aynı anda birden fazla kişi kullanmadığı sürece Vikipedi projelerinde kullanılmak üzere birbirimize paslayabiliriz de.--Volkan 05:37, 2 Mayıs 2006 (UTC)
Gecenin bir saati ne söylediğimin farkında mıyım ki? Özgür Yazılım Şenliği olduğunu unutum MS yazılımı kullanmaktan bahsediyorum sunum sırasında... Hani, olmayacak şey değil ama, bir daha düşünsem yazmazdım herhalde. Teklif hala geçerli kullanılacak olursa...--Volkan 07:06, 2 Mayıs 2006 (UTC)
Şenliğin adı Linux ve özgür yazılım şenliği, bu yüzden penguen seçmiştim, vaktim olduğunda alternatif yapabilirim. Bir de, powerpoint sunumu olacağını varsayarsak şu anda bu slaytlar çok büyükler, yani bir slayt içeriğini bir slayta okunaklı ve güzel bir şekilde sığdırmak zor göründü bana. Kaydırmalar yapılabilir tabii ama bundan sonraki slaytları daha küçük düşünelim bence. Tembelejderha 08:24, 2 Mayıs 2006 (UTC)
Tux'un kullanılması ilk baktığım anda bana da doğru gelmemişti ama sonrada bulduğum açıklama resmin bence çok anlamlı olduğu yönünde. Tüm proje Linux işletim sistemi yüklü sunucularda çalışıyor. Veritabanı, web, herşey Linux'un üzerinde. Yani proje Tux'un kucağında. :) İsteğe göre GNU maskotu da eklenebilir. Sunumu yapmamız mümkün kılacak ne imkanlar onları ben sorarım, içinden bize en uygunu seçeriz. --Dbl2010 17:05, 2 Mayıs 2006 (UTC)

Sunum için Open Office kullanmak yerinde olur sanırım.. http://www.openoffice.org --spAs 21:34, 2 Mayıs 2006 (UTC)

  • Şenliğe katılacakların Linux ve Özgür yazılım taraftarları olacaklarını (yani büyük ihtimalle) düşünürsek, Linux vurgusu hem hoş hem de yararlı. Ayrıca Vikipedi'nin özgür yanının vurgusu da bu anlamda çok önemli. Özgür yazılım kavramının dayandığı bilgi ve araçların özgürlüğü prensibine dayanıyor Vikipedi'nin temeli de. Open Office kullanmak belki güzel olabilir, evet. - Noumenon 09:12, 3 Mayıs 2006 (UTC)

Hedef kitlenin durumunu gözden geçirmemiz lazım bence. Vikipedi'yi bilen birilerine mi sunacağız yoksa bilmeyen, belki sadece bir iki kere okumuş kitleye mi?

Bence daha çok bilmeyenler olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Bu durumda sunumumuzda daha çok Vikipedi'nin nasıl rahat kullanıldığına, ne gibi faydalar falan sağladığına ağırlıklı değinmemiz daha iyi olur kanımca. Aslında amacımız reklam yapmak. Vikipedi ile ilgili tartışmalı konulara az girmemiz ya da hiç slaytlara koymayıp, soru gelirse yanıtlamamız daha pozitif olur bence. Mesela vandalizm konusu. --Dbl2010 17:05, 2 Mayıs 2006 (UTC)

bence de daha çok bilmeyenler olacaktır. fikirlere katılıyorum. Tembelejderha 17:12, 2 Mayıs 2006 (UTC)

Slaytların formatı[kaynağı değiştir]

Bence hem sığmaması açısından hemde zaten sunumlarda uzun cümleler pek okunmadığından, kısa kısa maddeler halinde yazıp, asıl cümleleri konuşmacıya bırakmamız daha iyi olur kanımca. Şimdi hazırlık aşamasında uzun cümleler ile yazıp son paketlemede kısaltabiliriz. Uzun cümleleri de konuşmacı notlarında tutar ve ilgili slayt geldiğinde ister aklından ister notlarından maddeleri detaylıca açıklar. Kısa maddeler halinde büyük kelimeler, görsel hafızada daha kaılcıdır. Cümleler ise uyutur. Deneyimle sabittir. :) --Dbl2010 17:05, 2 Mayıs 2006 (UTC)

Yanlış anlamadıysam katılıyorum, "Vikipedi tarafsızdır çünkü ...... " ifadesini tembelejderha aklında tutsun, ekranda sadece "Vikipedi TARAFSIZDIR" yazsın daha çarpıcı olabilir. 16 17:08, 2 Mayıs 2006 (UTC)
Evet aynen onu diyorum. --Dbl2010 17:31, 2 Mayıs 2006 (UTC)

buna da katılıyorum :) daha sunumu benim yapacağım belli değil bu arada. başka biri çıkmassa yaparım ama.. Tembelejderha 17:12, 2 Mayıs 2006 (UTC)

daha önce hazırlanmış ing. ve diğer dillerdeki sunumlar[kaynağı değiştir]

işimize yarayabilir:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Presentations

http://meta.wikimedia.org/wiki/Presentations

--spAs 20:56, 2 Mayıs 2006 (UTC)

Son şeklini verelim[kaynağı değiştir]

İçerik hala zenginleştirilebilir ama pek vaktimiz kalmadı. --Volkan 20:33, 4 Mayıs 2006 (UTC)

Evet, 5 Mayıs geldi bile. Haydin. 16 17:49, 5 Mayıs 2006 (UTC)
Kim sunacaksa 1 saati rahatlikla gecer bu icerikleri aciklamak. Sekil ve duzene karar vermek gerek. Citrat 03:36, 6 Mayıs 2006 (UTC)
30dk icin son derece goz alici slaytlar yapabiliriz. Tartisma icin ek vakit veriyorlar mi? Tembelederha herhalde baska kimse ortada olmadigina gore sana kaliyor bu is. Son grafikler icin verileri istiyorsan PM at sana geceyim. Citrat 02:39, 7 Mayıs 2006 (UTC)

sunum - yeni bilgi[kaynağı değiştir]

selamlar, şenlikler sebebiyle kısa süreliğine uzak kalıyorum, pazartesiden itibaren dönüp sunumla ilgileneceğim..

Bu arada şenlikte bizi sunum yapmaya davet eden arkadaşla görüştüm. sunum ODTU KKM salon c'de olacak, 12 mayıs cuma 15:30-16:00 arası.

sunum yarım saat olacakmış, bir saat değil. o şekilde ayarlamışlar. (?)

şenlikler ayın 11'inde başlıyor. yani bir gün önce gidip birileriyle yüzyüze görüşebiliyorum. Bu arada pazartesi günü okulda şenlikle ilgili afişler var mı, varsa nasıl ona bir bakacağım. İnsanların şenlikten haberi olur ama şenlik bizim sunumdan doğru düzgün haber ediyor mu öğreneceğim. pazartesi akşamı tekrar yazacağım. Tembelejderha 14:55, 6 Mayıs 2006 (UTC)

Aklıma geldi, anasayfada görünür bir yere sunumla ilgili bir kutucuk ayarlayabilirseniz güzel olur, Şu tarihte şurada vikipedi sunumu falan gibisinden.. Tembelejderha 14:59, 6 Mayıs 2006 (UTC)

Vikipedi:Günün maddesinde ilgili baslik (Türkiye'de Linux Şenliği) var, orada ayrica aciklanabilir. Citrat 23:26, 6 Mayıs 2006 (UTC)
Sunumu bir ağ tarayıcısından alınacak görüntülerle, yani Vikipedi'ye erişen bir kullanıcının izleyebileceği bir formatta gösterelim diyorum...
Tembelejderha, ODTÜ'de kimlerle iletişim halindesin sunumla ilgili? Neler sağlayabiliyorlar? Eksiklerimiz nedir? Eksiğimiz varsa temin etmek için fazla zamanımız kalmadı. O yüzden bir an önce elden geçirelim. --Volkan 00:55, 7 Mayıs 2006 (UTC)

Sunum süresi[kaynağı değiştir]

Yarım saat bu sunum için yetersiz. Her slayda iki dakika ayırsak dahi (ki mümkün değil) süre yetmeyecek. Fazlalıkları kırpalım ve sadece önemli mesajları verelim. --Volkan 01:30, 7 Mayıs 2006 (UTC)

Yer va zaman belli oldu. 1 saatlik dilim ayırmışlar ama başka bir sunumu da o zaman dilimine koymuşlar. Bu durumda aslında bize ayrılan toplam süre 30 dakika. Sunumu kısa ve öze indirmemiz gerekecek (en fazla 20 dakika). Ben bugün bir ara uğraşacağım. Zamanımız dar. --Dbl2010 15:00, 7 Mayıs 2006 (UTC)

Vikipedi yansızlığı amaçlıyor, ama bugün için yanlılıktan arınmış değil[kaynağı değiştir]

Vikipedi nihai bir hedef olarak yansızlığı hedefliyor, ama bugün için yansız diyemeyiz. Çünkü yanlı olan, değiştirilme sürecinde olan, yeterli ve gerekli değişiklikler yapılmadığı için yanlılığını koruyan binlerce sayfa var. O nedenle "Vikipedi yansızdır" demek gerçekleri yansıtmadığı için, "Vikipedi yansız bir ansiklopedi olmayı hedefliyor" demek daha doğru olur bence. Muhammedcimci 15:42, 7 Mayıs 2006 (UTC)

7. slayttaki "Vikipedi tarafsızdır" tümcesi "Vikipedi tarafsız olmayı hedefliyor" olarak değiştirilsin.[kaynağı değiştir]

Yukarıda söylediğim nedenlerle, 7. slayttaki "Vikipedi tarafsızdır" tümcesinin "Vikipedi tarafsız olmayı hedefliyor" olarak değiştirilmesini öneriyorum. Dinleyicilerden biri, taraflı olan sayfaları kanıt olarak sunup, Vikipedi'nin mevcut haliyle tarafsız olmadığını kolaylıkla kanıtlayabilir. Ama tarafsız olma yolunca ilerleyen bir ansiklopedi olduğu, tarafsızlığı hedeflediği ise doğru... Muhammedcimci 15:48, 7 Mayıs 2006 (UTC)

  • onun yerine "Vikipedi tarafsızlık ilkesini benimser." desek daha güçlü bir ifade olur bence; hem de taraflı maddelere, kuralları/prensipleri delen maddeler oldukları açıklaması getirilebilir. --spAs 09:37, 8 Mayıs 2006 (UTC)
  • spAs'ın cümlesi bence daha iyi olmuş. --renegademsj 10:00, 8 Mayıs 2006 (UTC)

slaytların hazırlanması, son işlemler ve reklam[kaynağı değiştir]

selam arkadaşlar, vaktimiz azalıyor.. slaytları artık yapmamız lazım. sunum için dizüstü bilgisayarım + openoffice kullanmayı düşünüyorum. maalesef linux ya da diğer bir açık kodlu işletim sistemim yok, (XP kullanıyorum) olsa da hakim olmadığımdan böylesi en uygunu gibi..

bu arada tekrar sunumla ilgilenen beyle konuştum. şenlikle ilgili çeşitli yerlere afişler asılacakmış, ancak vikipedi sunumu ile ilgili özel bir reklam yok. sanırım böyle olursa insanların pek haberi olmaz. bizim afiş hazırlayıp asmamız nasıl olur diye sordum, sevineceklerini söylediler. bu akşam A3 bir afiş tasarlayıp yarın bastırmayı ve odtünün değişik noktalarına asmayı düşünüyorum, cuma gününe kadar epey insan görür. odtüden gerekli izni almak için ilgilinin ismini verebiliyorum, izin de çıkacak. Tasarım konusunda fena değilim, (!) ayrıca gerekirse tasarımcı bir arkadaştan yardım alabilirim, yani o konuda bir sıkıntı olmaz.

şenlik programında sunumumuzun tanıtımı şu şekilde geçiyor:

"Ortak kaltılımla oluşturulan Vikipedi ansiklopedisi nedir? Nasıl çalışmaktadır? Kimler yazmaktadır? Özgür içeriğe verdiği önem nedir? Vikipedi'nin üzerinde çalıştığı açık kaynaklı Mediawiki programının özellikleri nelerdir?"

anladığım kadarıyla özgür içerik ve açık kaynak programımız hakkında birşeyler söylememiz güzel olur.

en geç çarşamba akşamına kadar slayt içeriğini tamamlamamız lazım. perşembe günü şenlik başlıyor, elime bilgisayarımı artı sunumu alarak kkm'ye gitmem ve bilgisayarı projektöre bağlayıp deneme niteliğinde bir yansıtmam gerekli, sonra bir aksilik çıkmasın. cuma günü de malum bizim sunumumuz var :)

Afiş çok başarılı! Tembelejderha, mümkünse sunumda kullanılacak bilgisayarda bir kopyası olsun, elinde tek kopyayla gitme.--Volkan 05:36, 11 Mayıs 2006 (UTC)

dediğim gibi bir an önce sunum içeriğini tamamlamaya çalışırsak güzel olur. ben en erken yarın bakabilirim, az bir boş vaktim var onda da afiş tasarlıyacağım. bu akşam siz uğraşabilir misiniz? daha önce yapılmış sunumlara bir bağlantı verilmişti, onları da göz önünde bulunduralım..

son slaytları sanırım ortak yapamayız. bu yüzden çarşamba akşamı ben onları buradaki içeriğe göre hazırlayayım. kilit kelime ve cümleleri slaylara almayı, geri kalan içeriği de konuşma yapmayı düşünüyorum, zaten önce de böyle demiştik..

Söylemek istediklerinizi lütfen kısa zamanda yazın, az vakit kaldı.. hepinize kolay gelsin.. Tembelejderha 16:57, 8 Mayıs 2006 (UTC)

Evet zaman dar. Ben üstten son şekilini vermek amaçlı olarak başladım. En azından ilk 10-15 slayt aktarılabilir hale gelir bugün herhalde. Afiş düşüncen harika. Umarım kendini fazla masrafa sokmazsın. Kolay gelsin. --Dbl2010 18:23, 8 Mayıs 2006 (UTC)
Mediawiki yazılımını anlatmamız problem değil. Zaten Vikipedi'nin kullanımını anlatmamız demek Mediawiki programını anlatmamız demek. Sadece bu sözü söylememiz bağlantıyı kurmaya yeter. Vikipedi kullanımını 3 ana başlıkta anlatmak uygun olabilir. Okumak, yazmak ve izleyip düzeltmek. Bunlara 1er slayt yazmaya çalışacağım. --Dbl2010 18:52, 8 Mayıs 2006 (UTC)

afiş asıldı, küçük versiyonu sunum sayfasında.. Tembelejderha 16:46, 9 Mayıs 2006 (UTC)

  • Çok güzel olmuş, emeklerin için çok teşekkürler...--renegademsj 16:49, 9 Mayıs 2006 (UTC)
  • Tüm emeği geçen arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. Gerçekten uğraştınız ve güzel bir çalışma oldu. --Ugur Basakmesaj 16:52, 9 Mayıs 2006 (UTC)

Son şekli verdim. Önerileri mümkün olduğunca katmaya çalıştım. Negatif kısımları öıkartıp bir slaytta vandalisme değindim. İlk sunumuz. Daha nicelerine. Herkese teşekkürler. Ejderhamıza da ayrıca teşekkür etmek isterim. İyi bir sunum olacağına eminim. --Dbl2010 05:11, 11 Mayıs 2006 (UTC)

sunum geldi..[kaynağı değiştir]

Merhabalar, bugün sunumun bir kısmını slayta aktararak kkm'ye geldim, bilgisayarı takıp çalıştırdım. sorun çıkmadı. geri kalan kısmı tamamlayıp konuşma üzerinde çalışıyorum. ortam güzel, seminerler güzel, ilgi fena değil. Ben de emeği geçen herkese teşekkür ederim, özellikle Dbl metin üzerinde çok çalıştın, sağol..  :) Tembelejderha 14:31, 11 Mayıs 2006 (UTC)

Sunum esnasında bir iki foto çeken olsa da, biz de görsek sonradan. :) --Dbl2010 14:35, 11 Mayıs 2006 (UTC)

sunum bitti :)[kaynağı değiştir]

sunumu yaptım arkadaşlar.. :) açıkçası güzel oldu, salon pek büyük değildi ama katılım iyiydi. ilgilendiler, dinlediler, sorular falan soruldu, ortam olumluydu. konuşmacı olarak katılıdığım için teşekkür belgesi verdiler :)

bir arkadaşım izlemeye geldi, o birkaç foto çekmiş telefonuyla ama dediğine göre iyi çıkmamış. Şenlikten birilerini foto çekerken sezinledim, yine arkadaşın dediğine göre kameraya da almışlar ancak onu farkedemedim. yarına LKD paneli olacakmış, merak ettim izlemeyi düşünüyorum, gidersem foto vs. soracağım.

Vikipedi olarak bize katıldığımız için teşekkür ettiler, ben de onlara vikipedi adına bize yer verdikleri için çok teşekkür ettim. Böylece bu sunum da bitmiş oldu, umarım vikipediye faydalı olur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, saygılar.. :) Tembelejderha 16:41, 12 Mayıs 2006 (UTC)

Tesekkurler[kaynağı değiştir]

Sunum icin elinize saglik diyorum. Iyi gecmesine de cok sevindim! Ben de katki yapan arkadaslara cok tesekkur ediyorum. Boyle tanitimlarin Vikipedi icin gercekten onemli olduguna inaniyorum. Vikipedi kendini iyi tanittigi surece kaliteli kullanici sayisi da artacaktir. Sunumu sunan arkadas ozellikle olmak uzere calisan herkese tekrardan tesekkurlerimi sunuyor ve kutluyorum. Calismalarini(mi)zin devamini diliyorum. --EmreDuran 18:22, 12 Mayıs 2006 (UTC)

İyi olacağı konusunda emindim[kaynağı değiştir]

Benden de çok teşekkirler. En zor iş senindi Tembelejderha. Ama başarılı bir sunum yapacağını biliyordum. Vikipedi'nin daha nice tanıtımları olacak. Bu bizim için tatlı bir tecrübe oldu. --Dbl2010 18:53, 12 Mayıs 2006 (UTC)

  • Güzel olacağından sanırım neredeyse herkes emindi. Vikipedi'ye sağlam 2-3 yeni (ve aktif!) kullanıcı kazandırması dileğiyle... - Noumenon 19:24, 12 Mayıs 2006 (UTC)

Eh ?!? Nasıl geçti ?[kaynağı değiştir]

--katpatuka 19:07, 13 Haziran 2006 (UTC) selam Katpatuka, biraz yukarıda yazıyor :) Kolay gelsin, iyi çalışmalar.. Tembelejderha 19:09, 13 Haziran 2006 (UTC)