Vikipedi tartışma:Silinmeye aday sayfalar/Kategori:Teröristler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Terör kelimesi Latince’den gelmektedir. Kelime anlamı “korkudan titreme” veya “titremeye sebep olma”dır. Fransızca Petit Robert sözlüğünün kelimeye “bir toplumda bir grubun halkın direnişini kırmak için yarattığı ortak korku” anlamını verdiği belirtilmektedir.

Terör kelimesinin bugünkü anlamında, ilk defa Fransa’da, Fransız Devriminden sonra kullanıldığında herkes hem fikirdir. Devrimden sonra 1793 Martından 1794 Temmuzuna kadar süren dönem “terör rejimi” veya “terör dönemi” (reign of terror-regime de le terreur) olarak adlandırılmıştır. Literatürde terör kelimesi bazen şiddet (violence), siyasal şiddet (political violence), hatta anarşi (anarchy) kelimeyle eş anlamla olarak kullanılmaktadır.

Türkiye’de yıllarca teröre karşılık olarak sadece “anarşi” kelimesi kullanılmış, son yıllarda bu kelime terk edilerek terör denilmeye başlamıştır. Halk dilinde teröristlere verilen ad ise uzun süre “anarşist” olarak kalmıştır.

Terör kavramının Türkçe’deki karşılığı “yıldırma,korkutma”dır.”Terör” ve “tedhiş” kelimeleri aynı anlama gelmektedir;ancak “tedhiş” Arapça’dan geldiğine göre onun Türkçe karşılığı “yılgı” olacak (Türk Dil Kurumu).

Halk üzerinde yılgı yaratan, silahlı veya silahsız şahıs terörist, şahıslar topluluğu ise terör örgütüdür.

Terörizm zamana, zemine ve bakış açısına göre değişken değildir.

Verilen bazı örnekler için ise; Sui misal emsal olmaz lafını hatırlatırım, Yaser Arafat'ı kimse terörist listesine koymamıştır.

Lighterside'ın belirttiği gibi: Konuya uluslarası hukuk çerçevesinde bakarsak "terörist" kavramı uluslararası anlaşmalarda tanımlanmazken "terörist eylemler" tanımlanıyor: [savaş zamanı dışında] uçak kaçımak (La Hey Anlaşması), uçağa bomba koymak ve benzer sabotaj eylemleri (Montreal Anlaşması), kanunsuz nükleer madde kaçırmak, rehine almak, gemi kaçırmak, halka açık bir alanda patlayıcı madde kullanarak adam öldürmek/teşebbüs, ve terörist ilan edilmiş örgütlere para yardımı yapmak. Bunun dışında ise kavram biraz belirsizleşiyor. Savaş/çatışma esnasında "düşman" tarafta yer alan kişilere "savaşçı" (combatant) adı veriliyor. Ama savaşan taraflar arasında savaş kurallarını ihlal eden tarafa "terörist" denilebiliyor (ihlal örneği: sivil halkı kasten hedef almak, savaş esirlerine kötü davranmak, katliam geçekleştirmek, doktorlara saldırmak). Ama bu kural ihlalleri askeri hedefleri gerçekleştirmek için mecbursa savaş suçu sayılmıyor. Cenevre Anlaşmasına göre "savaşçı" sayılan kişiler arasında gerillalar, sömürge egemenliğine ve işgale karşı savaşanlar, ve ırkçı rejimlere karşı mücadele edenler yer alıyor

işgal altındaki toprakların savunulması terörizme sokulmamıştır asla. Ancak terör eylemi (sivil halkı kasten hedef almak-Apo-Fehriye Erdal, savaş esirlerine kötü davranmak-ABD-İsrail, katliam geçekleştirmek-Miloseviç, doktorlara saldırmak-Apo) gerçekleştiren herkes teröristtir

Burada hassas nokta; olmayan hakkın silah yolu ile halk üzerinde tedhiş yaratarak ve insan öldürerek ve sivilleri hedef alarak alınmaya çalışılmasıdır

Bariz örnek; Çeçen direnişçilerin Rus birliklerine saldırması ulusul direniştir, ancak Osetyadaki gibi okul çocuklarını yani sivilleri hedef almaları noktasında o kritik eşiği aşarak kendilerini terörist sınıfına sokmuşlardır.

Sürekli referans olarak gösterilen en.wikiyi bu sefer ben referans olarak gösteriyorum, buyrun altta adamlar milletlerine göre dahi sıralamışlar iken bizde neden sorun oluyor biri bunun açıklamasını yapabilir mi?

Biri desinki bu kategori yerine şu kategoriye taşınmasına toplulukça karar verildi, karar alındı mı? Hayır, kategori oluşturuldu mu? Heyır. Ortada ne çözüm var nede hedef. Unutmayınız ki en büyük kaoslar çözümsüzlükten doğar.

Kimseyi suçlamak gibi bir niyetim olamaz ama Abdullahcığımı nereye koyacaz, saygın devlet adamları kategorisine mi? Category:Terrorists by nationality

Önce çözüm sonra neşter; niye neşter atıldığını doyurucu bir şekilde anlatınız, kategori boşluğunun nasıl doldurulacağını tartışıp karara varmadan silmek akıllarda sadece soru işareti bırakır.


Other nationalist terrorists

an gof - Cornwall - (inactive)

Abkhaz Separatists - Georgia

East Turkestan Islamic Movement - Central Asia and China

ETA (Basque Fatherland and Liberty) - Spain and southern France (founded 1959)

Scottish National Liberation Army (SNLA) - Scotland (defunct)

Croatian Revolutionary Brotherhood - Yugoslavia (disbanded)

Front de Libération du Quebec - Canada (founded 1963)

Cells: Chenier Cell, Liberation Cell,

Kosovo Liberation Army - (KLA)

Kurdistan Workers Party (PKK/KADEK/KONGRA-GEL) - Turkey

Los Macheteros - Puerto Rico (founded 1976)

National Front for the Liberation of Corsica (FLNC) - France

African National Congress (historical) - South Africa

Armed Islamic Group (GIA) - France, Algeria

Algerian National Movement (MNA) - France, Algeria (disbanded)

National Liberation Front (FLN) - France, Algeria

Organisation de l'Armée Secrète (OAS) - France, Algeria (disbanded)

--Erdemsenol 23:19, 10 Temmuz 2006 (UTC)